ŽIVOT

Drugi dan zaredom toplinski val u Hrvatskoj – Uskoro očekujemo nestabilnosti i olujno vrijeme

Vakula je pojasnio i kakva nas to najavljena promjena čeka u utorak navečer i u srijedu...

Objavljeno 10.08.2020
Ivona Amidžić

Nad Hrvatskom je drugi dan zaredom toplinski val zbog kojeg je jučer bilo proglašeno crveno upozorenje za Knin, gdje je temperatura gotovo dosegla 35 stupnjeva, piše Index.

U sličnom se tonu nastavlja i danas, a upozorenja su, i to narančasta, koja predstavljaju veliku opasnost, i dalje proglašena za područja gradova Knina, Rijeke, Splita, Dubrovnika i njihovih okolica.

Toplinski bi se val trebao nad Hrvatskom zadržati do srijede, no upozorenja za prethodno spomenute gradove su u utorak i srijedu žuta, što znači da je opasnost umjerena.

Temperature danas u Dalmaciji i do 36 i 37 stupnjeva, promjena stiže u utorak navečer i u srijedu

Meteorologinja N1 Tea Blažević najavljuje da bi temperature danas ponegdje u Dalmaciji mogle rasti i do 36 i 37 stupnjeva.

Upozorila je kako tamo dugo nije bilo konkretne oborine, vegetacija je suha, pa gromovi mogu izazvati požare, kao što je bio slučaj jučer od Trogira do Primoštena. Nema naznaka značajnije kiše na jugu, ali zato u ostatku zemlje, u srijedu, može biti lokalno obilnije oborine, na zapadu zemlje.

S obzirom na vrućinu posljednjih dana, dodala je, nailazak hladnijeg i vlažnijeg zraka, može rezultirati i jačim nestabilnostima u srijedu, tučom, na kontinentu, sjevernom Jadranu, gdje može biti i olujnih naleta vjetra.

Na jugu, i istoku zadržat će se nešto povoljnija situacija, tamo će se promjena najmanje osjetiti.

I meteorolog Zoran Vakula u prognozi za HRT najavljuje promjenu, no upozorava i na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, ali napominje i da vrijeme neće posvuda u Hrvatskoj biti stabilno.

Mogućnost gdjekojeg pljuska i grmljavine postojat će uglavnom u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i Posavini. Nakon umjerene bure, mjestimice i jake, zapuhat će maestral.

Vakula je pojasnio i kakva nas to najavljena promjena čeka u utorak navečer i u srijedu.

Još nestabilnije će biti potkraj utorka te vjerojatno ponajviše tijekom srijede, kada će pljuskova s grmljavinom biti u mnogima krajevima unutrašnjosti, pa i ponegdje na Jadranu, osobito sjevernom. Mjestimice je opet moguće i olujno nevrijeme. Pritom će sredinom tjedna u mnogim krajevima biti manje vruće nego na njegovom početku te vjerojatno i kraju, napominje Vakula, što znači da se krajem tjedna ponovno očekuje zatopljenje.

Detaljniju prognozu po područjima pripremila je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

foto: DHMZ i pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Odluka se će donijeti prema dugoročnoj vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda...

Osijek ove godine s grijanjem kreće nešto kasnije

HEP-Toplinarstvo će u ponedjeljak započeti s uključivanjem grijanja u gradovima Zagrebu, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću, priopćeno je iz Više…

Prema naputcima liječnika, ne preporučuje se boravak na otvorenom u vrijeme najjačeg sunca, između 11 i 17 sati

Oprez: Ostatak tjedna velike vrućine

Prema najavama prognostičara, pred nama je jednako vruć ostatak tjedna s temperaturama preko 30 stupnjeva, piše Radio Osijek. Stoga se, Više…

Kiše će, ali manje te ne posvuda, biti u unutrašnjosti i sljedećih dana, ponegdje uz grmljavinu

Uglavnom oblačno u cijeloj zemlji, kod nas povremeno kiša

U novome će tjednu biti promjenljivo i manje toplo nego tijekom vikenda – gdjekad čak i razmjerno svježe, piše HRT. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19

U zadnja 24 sata testirano 411 uzoraka, 112 pozitivnih na koronavirus