ŽIVOT

Drugi dan zaredom toplinski val u Hrvatskoj – Uskoro očekujemo nestabilnosti i olujno vrijeme

Vakula je pojasnio i kakva nas to najavljena promjena čeka u utorak navečer i u srijedu...

Objavljeno 10.08.2020
Ivona Amidžić

Nad Hrvatskom je drugi dan zaredom toplinski val zbog kojeg je jučer bilo proglašeno crveno upozorenje za Knin, gdje je temperatura gotovo dosegla 35 stupnjeva, piše Index.

U sličnom se tonu nastavlja i danas, a upozorenja su, i to narančasta, koja predstavljaju veliku opasnost, i dalje proglašena za područja gradova Knina, Rijeke, Splita, Dubrovnika i njihovih okolica.

Toplinski bi se val trebao nad Hrvatskom zadržati do srijede, no upozorenja za prethodno spomenute gradove su u utorak i srijedu žuta, što znači da je opasnost umjerena.

Temperature danas u Dalmaciji i do 36 i 37 stupnjeva, promjena stiže u utorak navečer i u srijedu

Meteorologinja N1 Tea Blažević najavljuje da bi temperature danas ponegdje u Dalmaciji mogle rasti i do 36 i 37 stupnjeva.

Upozorila je kako tamo dugo nije bilo konkretne oborine, vegetacija je suha, pa gromovi mogu izazvati požare, kao što je bio slučaj jučer od Trogira do Primoštena. Nema naznaka značajnije kiše na jugu, ali zato u ostatku zemlje, u srijedu, može biti lokalno obilnije oborine, na zapadu zemlje.

S obzirom na vrućinu posljednjih dana, dodala je, nailazak hladnijeg i vlažnijeg zraka, može rezultirati i jačim nestabilnostima u srijedu, tučom, na kontinentu, sjevernom Jadranu, gdje može biti i olujnih naleta vjetra.

Na jugu, i istoku zadržat će se nešto povoljnija situacija, tamo će se promjena najmanje osjetiti.

I meteorolog Zoran Vakula u prognozi za HRT najavljuje promjenu, no upozorava i na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, ali napominje i da vrijeme neće posvuda u Hrvatskoj biti stabilno.

Mogućnost gdjekojeg pljuska i grmljavine postojat će uglavnom u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i Posavini. Nakon umjerene bure, mjestimice i jake, zapuhat će maestral.

Vakula je pojasnio i kakva nas to najavljena promjena čeka u utorak navečer i u srijedu.

Još nestabilnije će biti potkraj utorka te vjerojatno ponajviše tijekom srijede, kada će pljuskova s grmljavinom biti u mnogima krajevima unutrašnjosti, pa i ponegdje na Jadranu, osobito sjevernom. Mjestimice je opet moguće i olujno nevrijeme. Pritom će sredinom tjedna u mnogim krajevima biti manje vruće nego na njegovom početku te vjerojatno i kraju, napominje Vakula, što znači da se krajem tjedna ponovno očekuje zatopljenje.

Detaljniju prognozu po područjima pripremila je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

foto: DHMZ i pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Danas nas čeka vrhunac toplinskog vala i vrlo visoke temperature te je nužno paziti na svoje zdravlje i zaštititi se od vrućina

[OPREZ] Vrhunac toplinskog vala, temperature idu do 37c

Oprez Danas nas čeka vrhunac toplinskog vala i vrlo visoke temperature te je nužno paziti na svoje zdravlje i zaštititi Više…

“U protekloj godini svaki okret na kalendaru povećavao je vrućinu. Naš planet nam pokušava nešto reći. Ali čini se da ne slušamo. Rušimo globalne temperaturne rekorde i žanjemo vjetar..."

Copernicus: Svibanj 2024. je 12. uzastopni mjesec s rekordno visokim temperaturama

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju financira Europska komisija, primijetila je da je svibanj 2024. bio najtopliji svibanj zabilježen Više…

DHMZ upozorava - "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu, lokalno moguća tuča. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu"

Upozorenje za grmljavinsko vrijeme narančasto za pet regija. Stižu jaka nevremena

DHMZ je za pet regija za danas izdao narančasto upozorenje zbog obilne kiše i grmljavinskih nevremena – karlovačku, osječku, kninsku, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju

Otvoren je RuralFoto - izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini, kojeg i ove godine putem Interneta organizira Agroklub

Otvoren izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini – nominirajte svoju

Danas nas čeka vrhunac toplinskog vala i vrlo visoke temperature te je nužno paziti na svoje zdravlje i zaštititi se od vrućina

[OPREZ] Vrhunac toplinskog vala, temperature idu do 37c