GOSPODARSTVO

Društvo se okupilo, mesa, piva i dobre volje na pretek, a Vi nemate roštilj?

Roštilj, grill, gradele, barbecue, izgara ... kako god ga zvali, nezamjenjiv je!

    Objavljeno 29.04.2019
    Alan Srčnik

    Vrtni kaminski, električni, plinski ili klasični na ugljen – svaki od njih biti će ‘onaj pravi’ u rukama iskusnog majstora. Njegovo veličanstvo – roštilj!

    Proljeće je već ‘naveliko’, ljeto nam se bliži, a negdje ‘ u sredini’ je 1. svibanj, praznik rada. Hrvati tradicionalno slave ovaj praznik uz roštilj i druženje u prirodi. I ne samo Hrvati; druženje uz roštilj uvriježilo se u svim kulturama od istoka do zapada, od sjevera do juga. Ovo je i najstariji poznati način pripreme hrane; još od trenutka kada je nekom našem drevnom pretku pao komad mesa u vatru. Možda je baš ovaj ‘pećinski’ aspekt igranja vatrom razlog zašto su muškarci (neka mi oproste žene) bolji u pripremi roštilja. Teško je reći tko je bolji u konzumaciji, jer svi uživamo u čevapčićima, ražnjićima, kobasicama, svinjskom vratu

    Ljubitelje roštilja možemo podijeli na 5 različitih tipova; od onih koji će pripremiti roštilj na najjednostavniji način bilo kada i bez posebnog povoda, do onih koji ‘roštilj majstora’ koji će baciti na roštilj sve što im padne na pamet u ogromnim količinama, po mogućnosti u što većem društvu. Svatko ima svoju teoriju o savršenom roštilju, svojim princip zasnovan na vlastitom iskustvu. Bez obzira kojem tipu pripadate, MojaAkcija.hr pomoći će Vam da pronađete onaj pravi za sebe. Ili ste možda više za finu, sočnu kotlovinu?

    Prednosti hrane pripremljene na roštilju su mnogobrojne. Nije potrebno dodavati masnoće, a dovoljna je i sama činjenica da uz roštiljanje ide boravak u prirodi.

    Ako niste baš vični pripremi roštilja, evo samo nekoliko savjeta kako izbjeći ‘presušeno meso’.

    1. Žar za roštilj mora biti jak – preslaba ili nedovoljno jaka vatra najveća je pogreška kod roštiljanja.

    2. Marinirajte namirnice jer će marinada dati mesu mekoću i obogatiti okus. Osim toga, prema Health.com marinada štiti meso od nastanka kancergenih spojeva. Najbolji začini za marinadu su crvena paprika, timijan, kadulja, češnjak i ružmarin.

    3. Birajte manje masno meso i režite ga na tanje komade jer će manje masnoće kapati po roštilju.

    4. Ako imate dovoljno vremena, pecite meso na nižoj temperaturi, jer se na temperaturama preko 300 stupnjeva počinju stvarati kancerogeni spojevi.

    5. Pokrijte roštilj folijom. Meso će se peći u svojim vlastitim sokovima, biti će mekše i ukusnije.

    6. Ispečeno meso uvijek ostavite da se odmori – zamotajte ga u foliju i pusite da upije sokove ispuštene za vrijeme pečenja.

    Na roštilju možete pripremiti i povrće koje ne sadrži puno vode. Najbolje povrće za roštiljanje su paprika, luk, tikvice, patlidžan, gljive, kukuruz i krumpir. Prerežite krumpir na pola, umetnite krišku slanine, zamotajte u foliju i dobili ste prilog za prste polizati. Prije nego što stavite povrće na roštilj, imajte na umu da temepratura mora biti prilagođena. Ploške tikvica i patlidžana prije pečenja premažite uljem kako se ne bi ljepile i bile suhe.

    I što još čekate? Okupite ekipu, ‘zapalite’ roštilje i uživajte u slasnom obroku i druženju u prirodi uz MojuAkciju.hr.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Katalog Izolirka donosi nove akcije

    Proljetne radove lakše je obaviti uz pomoć Izolirke

    Obogatite vaš vrt s vodenim parkom kojemu će se razveseliti i vaša djeca. Razni dijelovi koje možete kombinirati na vrtna Više…

    Dan žena – praznik ženskih prava

    Žene, majke, kraljice – obilježimo zajedno Dan žena

    Drage naše, uskoro je Dan žena. To je Vaš dan, naš dan! Drage žene, majke, kraljice – počastite se toga Više…

    Ime je osnovno obilježje tvrtke, ali zaposlenici su oni koji jamče njen uspješan rast" - izjavio je predsjednik Uprave Peveca, Jurica Lovrinčević

    Nema više Peveca – odsada idemo u Pevex!

    Neka Vas ne brine ovaj bombastični naslov jer iako više nema Peveca pod okriljem starog imena, dolazi nam Pevex! Zbog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Jeste li znali da pomoću pametnih ugovora možete drastično promijeniti način poslovanja?

    Smart contracts: Kako pametni ugovori mijenjaju način poslovanja?

    Kao rezultat sporazuma, Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin će dobiti smjernice za širenje društvenih i pristupačnih stambenih rješenja, prilagođene lokalnim potrebama

    Grad Osijek sklopio sporazum s Europskom investicijskom bankom za podršku razvoju priuštivog stanovanja

    Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

    Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!