GOSPODARSTVO

Državni inspektorat ugostiteljima: Pridržavajte se epidemioloških mjera

Prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je detaljno očistiti, oprati i dezinficirati opremu i pribor za posluživanje.

    Objavljeno 13.02.2021
    Darija Kovačić

    Državni inspektorat u subotu je apelirao na vlasnike, zaposlenike i korisnike ugostiteljskih objekata, teretana i drugih objekata da se kod otvaranja, od 15. veljače, pridržavaju svih epidemioloških i sanitarno-higijenskih mjera.

    U preporukama su istaknuli i kako je prije otvaranja ugostiteljskih objekata tj. prije povratka korisnika usluga nužno poduzeti ciljani program ispiranja unutarnje mreže tako da se voda zadržana u unutarnjim instalacijama zamijeni s novom vodom iz vodoopskrbnog sustava.

    “Ako i nakon provedenog ispiranja postoji sumnje u zdravstvenu ispravnost vode, nužno je provesti analizu vode na parametre unutarnje mreže. Nadalje, ako postoje individualni sustavi za toplu vodu, isti mora biti funkcionalan u skladu s preporukom Stručnog povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji”, stoji u priopćenju.

    Također, prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je detaljno očistiti, oprati i dezinficirati opremu i pribor za posluživanje. Posebnu pozornost treba obratiti na čišćenje aparata za pripremu toplih napitaka te pribora i opreme koji će dolaziti u kontakt s korisnicima ugostiteljskog objekta.

    Nadalje, uređaji za čuvanje hrane na niskim temperaturama (hladnjaci, zamrzivači) moraju biti ispravni te moraju zadovoljavati sve higijenske uvijete.

    Detaljno provjeriti rok trajanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima

    Prije ponovnog otvaranja savjetovali su i detaljnu provjeru rokova trajanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima.

    “Preporučujemo da se na pakiranju kao i unutar pakiranja, gdje je to primjenjivo, potraže mogući znakove kontaminacije hrane i/ili pića ili eventualne infestacije štetnicima koji su se mogli pojaviti tijekom vremena kad ugostiteljski objekt nije radio. Ako je na hrani i/ili piću koja je u roku trajanja došlo do kvarenja isto je potrebno neškodljivo zbrinuti. U slučaju pojave štetnika obavezno je provesti DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjere”, istaknuli su.

    Također, prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je provesti temeljito provjetravanje prostora i čišćenje ventilacijskog sustava koji mora biti funkcionalan.

    “Nastavno na navedene preporuke koje je nužno provesti prije otvaranja objekata, napominjemo kako je tijekom rada objekata pravne i fizičke osobe koje upravljaju radom dužne osigurati da se zaposlenici i svi korisnici usluge pridržavaju epidemioloških mjera. Također, na vidljivom mjestu potrebno je postaviti obavijesti o potrebi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti te nošenju maski za lice ili medicinskih maski”, priopćili su iz Državnog inspektorata.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Jedna od tema predavanja bila je kartična naplata napojnica, što je tek nedavno postalo aktualno u Hrvatskoj, dok se u Sloveniji provodi već dvije godine. Udruženje predložilo i uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, a kupnjom iste pokrili bi se svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike.

    Hoće li enormna poskupljenja i nedostatak radne snage baciti ugostitelje na koljena? Zagrebački ugostitelji uputili nove zahtjeve prema Gradu Zagrebu i Vladi RH

    Forum zagrebačkih ugostitelja 2023., koji bilježi petnaestu obljetnicu djelovanja i ove je godine okupio u zagrebačkom hotelu Esplanade ugostitelje i Više…

    Ugostitelji su u posljednjih šest godina doživjeli prvo i jedino dupliranje PDV-a, poskupljenje ulaznih troškova namirnica je od 60 do 100%, poskupljenje energenata od 400%

    Prijeti li Hrvatskoj zatvaranje velikog broja ugostiteljskih objekata?

    Zagrebački hotel Esplanade bio je domaćin Forumu zagrebačkih ugostitelja, na kojem je uz uvažene stručnjake te predstavnike državnih institucija i Više…

    Župan Ivan Anušić danas je medijima na pressici u 13 sati predstavio nove mjere koje je donijela Županije na temelju onih Vladinih...

    OBŽ- Nove mjere potpore

    Na današnjoj pressici za medije župan Ivan Anušić predstavio je nove mjere potpora za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, tijekom predstavljanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Vrijeme je da nabacite narančaste sunčane naočale, uključite se u ljetni mood i krenete u lov na najbolje komade – sada po još boljim cijenama

    Velika ljetna sniženja započela u Portanovi

    Dosadašnji tijek IPO-a obilježio je velik interes, a uz institucionalne investitore, dionice je do kraja utorka upisalo više od 4.000 malih investitora

    Veliki interes za javnu ponudu dionica Žito Grupe: IPO završava danas u 14 sati

    U Osječko-baranjskoj županiji zabilježen je značajan porast broja aktivnih obrta, a taj pozitivan trend dodatno je osnažen današnjim potpisivanjem prvog Sporazuma o poslovnoj suradnji između Osječko-baranjske županije i Obrtničke komore OBŽ

    OBŽ bilježi snažan rast broja obrta – potpisan prvi Sporazum o suradnji Županije i Obrtničke komore