OSJEČANI

Državno natjecanje iz mentalne aritmetike i mentalne matematike

Najviše zlata je osvojeno za osječke malce iz disciplina mentalna aritmetika i mentalna matematika

Objavljeno 25.05.2023
Matija Ivanković

Proteklog vikenda održano je 2. Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici i škole Malac Genijalac. Sudjelovalo je oko 200 djece iz cijele Hrvatske, a natjecanje je održano na Sveučilištu Sjever u Varaždinu koje je bilo i partner ovog projekta.

Čak dvanaest medalja je osvojenih iz  škole Malca Genijalca!

Nagrađeni natjecatelji, pismeni ispit:

Lena Maširević, 3. mjesto;

Lucas Mihalj, 1. mjesto;

Fabijan Josipović, 3. mjesto;

Ante Ogrebić, 1. mjesto;

Matija Blažeka, 1. mjesto;

Nia Marušić Špernoga, 2. mjesto;

 

Nagrađeni natjecatelji, mentalno računanje:

Lena Maširević, 2. mjesto;

Fabijan Josipović,1. mjesto;

Matija Blažeka, 2. mjesto;

Nia Marušić Špernoga, 2. mjesto;

Šimun Šitum, 1. mjesto.

Nagrađen natjecatelj, Super um:

Tim Milas, 1. mjesto.

 

Ostali natjecatelji Sara Marić, Lukas Dodoš, Martin Pastuović i Magdalena Jurić bili su također izvrsni. Iako nisu ponijeli kući medalju, ponijeli su iskustvo i bili lijepa podrška i strastveni navijači svojim prijateljima.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode rade mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću kojem vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi!

Mentalna matematika (kategorija Super Um) je namijenjena za djecu od 10 do 17 godina, a oni mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

Na otvorenju natjecanja govor je održala organizatorica, Ines Slunjski, a osim brojnih sponzora, natjecanje je podržao i grad Varaždin uz pročelnicu Upravog odjela za društvene djelatnosti Danijelu Vusić, ali i Varaždinska županija sa županom Anđelkom Stričakom koji je i službeno otvorio natjecanje.

Nitko nije otišao praznih ruku zahvaljujući brojnim sponzorima – Profil Klett, Radio Sjeverozapad, GRK klesarstvo, Cvjećarnica Orhideja Sračinec, Alpha M, Copy centar Manuela, KMT bio cosmetics, Bomark ambalaža, Terme Sveti Martin, Auto Futura, Bobi flips, Gentleman Creative Agency, OPG Fabijan Kolačko, Desyre, Magma, Just bounce napuhanci, dr. Meyer, Best time photo studio, Galon vode, Hotel Varaždin, restoran CBS te Katarinska Zrinski izdavačka kuća.

Osječki Malci su opet pokazali kako su u samom vrhu države u svojem znanju i vještinama, a svi smo vrlo ponosni na njih!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom