Cilj pjenušavoga srijemskoga doručka je okupiti vinare, proizvođače pjenušaca i njihove stare i nove kupce, ljubitelje pjenušaca – na neobaveznom, ugodnom druženju uz mjehuriće i srijemske specijalitete – na mjestu gdje vino nastaje – u vinogradu. Doručak će pripremiti hotel Dunav, nedavno proglašen šampionom osmog Suncokreta ruralnog turizma, a ponuda će biti bogata, kako priliči Srijemu: poslužit će se kulen, kulenova seka, sirevi (kravlji, podlijevani, tvrdi s paprikom, orasima, dimljeni) zapečene flekice sa šunkom i sirom, taške, rezanci s orasima i makom, kiflice, voće …
Nakon kušanja pjenušavih vina na početku srijemskoga doručka, svaki će vinar oko 13h ponuditi premijeru jednoga novog vina – „En primeur SRIJEM“ (Buhač, Čobanković, Herceg, Iločki Podrumi, Papak, Trs.)
Za dodatni poseban ugođaj pobrinut će se sastav Sing Song Swing. A pomoć pri serviranju pružit će učenici Srednje strukovne škole Vinkovci u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti.
„Na pjenušavi doručak ponesite svoje dekice, neku dobru knjigu, odjenite ugodnu odjeću, kremice sa zaštitnim faktorima, šešire – i puno dobre volje. Pokušajte zaboraviti mobitele, opustte se – i pripazite na blizinu srpske mreže, koja je poprilično skupa, a blizu smo granice… (isključite mobilne podatke!). Druženje s vinarima i drugim ljubiteljima pjenušaca dignut će vas među zvijezde, srijemski doručak vratit će hrani izvorne okuse, pa ćemo zajedno kušati zvjezdice u čaši kako je, navodno, rekao otac šampanjaca Dom Pérignon. Da ipak ne bude previše zvjezdica, preporučamo piti puno vode i držati se hlada“, poručuju organizatori.
Program Pjenušavog srijemskog doručka:
9h30 – dolazak gostiju
10h00 – pjenušci dobrodošlice
10h15 – otvorenje, pozdrav i uvodni govor
10h30 – doručak u vinogradu uz glazbu
13h00 – »En primeur« SRIJEM
14h00 – završetak događaja
Obavezne su rezervacije na brojeve 098 710 644 (Snježana Papak), 098 346 851 (Mladen Papak). Broj mjesta je ograničen. Cijena Pjenušavog srijemskog doručka: 100kn.
Nakon doručka, gosti mogu otići na ručak u restorane u Iloku (uz posebne rezervacije) ili nastaviti upoznavati vina u kušaonicama/podrumima vinara koji su sudjelovali na doručku: http://visitvukovar-srijem.com/hr/sto-vidjeti-i-dozivjeti/gastronomija/vinski-podrumi-i-kusaonice/
“U jednom doživljaju Pjenušavi srijemski doručak spaja ugođaj neposrednog doticaja s prirodom, okuse i mirise vina i doživljaj autohtone, domaće hrane koju su naši vinogradari jeli desetljećima unazad. Hrana i vino ljube se na puno načina, a ovdje su sljubljeni neposredno u doticaju s izvorom – vinogradom, trsom, vjetrom i suncem. Idemo u susret onome što volimo – u susret vinima Srijema, obroncima Srijema i plodovima Srijema. Iskreno, autentično i neposredno, karakteristike su svakog istinskog doživljaja. Doživite pjenušava vina Srijema u Srijemu“, najavila je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.
O DunavArt festivalu:
Ni jedna druga rijeka na svom putu do ušća ne teče kroz toliko zemalja kao Dunav. Cjelokupna povijest srednje i jugoistočne Europe ispisana je na njegovim obalama i do danas je ostavila vidljive tragove, što Podunavlje čini fascinantnim kulturnim sjecištem.
Često opjevan i mnogo proputovan, Dunav inspirira od izvora do ušća, pa je tako inspirirao pokretače DunavArt Festivala koji „teče i spaja“ te povezuje Vukovar, Baranju, Ilok i Erdut u jedinstveni umjetnički doživljaj koji u hrvatsko Podunavlje donosi vrhunsku glazbu te istodobno promiče vrijednosti kulturne baštine, vinskog i gourmet bogatstva te približava podunavske zemlje Hrvatskoj.