OSJEČANI

Dva nova studijska programa dolaze na Filozofski fakultet

Studenti će od 2020. moći izabrati jedan novi preddiplomski i jedan novi diplomski studij

Objavljeno 20.06.2019
Ivona Amidžić

Na Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku pristigle su potvrde Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske o upisu dvaju studijskih programa u Upisnik studijskih programa: preddiplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija Povijest umjetnosti i diplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija Sociologije.

Navedeni će se programi na Filozofskome fakultetu Osijek početi izvoditi ak. godine 2020./2021.

Preddiplomski sveučilišni dvopredmetni studij Povijest umjetnosti

Pokretanje studija povijesti umjetnosti svoje opravdanje nalazi i u sve bogatijoj suvremenoj umjetničkoj sceni koju je potrebno kritički vrednovati i stručno predstaviti javnosti.

Poštujući temeljne spoznaje struke u tradicionalnim sadržajima studija povijesti umjetnosti, ovaj se studij okreće i suvremenim potrebama i inovativnom pristupu poučavanju uz praćenje razvoja znanstvene discipline uz uključivanje spoznaja o primjeni novih tehnologija te interdisciplinarnoga pristupa.

Preddiplomski sveučilišni dvopredmetni studij Povijest umjetnosti kombinacijom s drugim dvopredmetnim studijima na Filozofskome fakultetu Osijek povećava opseg kompetencija i vještina koje studenti stječu, kao i zapošljivost studenata s kvalifikacijama koje mogu zadovoljiti potrebe suvremenog društva.

Osnovni je cilj preddiplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija Povijest umjetnosti osposobiti studente za uspješnu primjenu stečenih kvalifikacija u različitim zanimanjima u područjima djelatnosti iz povijesti umjetnosti te za nastavak obrazovanja na diplomskom sveučilišnom studiju povijesti umjetnosti i drugim srodnim studijima.

Predloženi preddiplomski studijski program povijesti umjetnosti usklađen je s relevantnim strateškim dokumentima i preporukama te se temelji na suvremenim trendovima u polju povijesti umjetnosti.

Diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologije:

Diplomski sveučiliši dvopredmetni studij Sociologije predstavlja logičan korak u vertikalnom ustroju studija sociologije koji se na Filozofskom fakultetu Osijek počeo izvoditi 2017. godine pokretanjem preddiplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija Sociologije.

Diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologije predstavlja proširenje navedenih, ali i dodavanje novih kompetencija.

Uzimajući u obzir na hrvatskim sveučilištima postojeću podjelu na studije sociologije istraživačkoga (znanstvenog) i nastavničkog smjera i dvojbe koje ta podjela izaziva, diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologije nastavničkog je tipa te stoga pruža potrebne pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičke kompetencije koje studente kvalificiraju za rad u srednjoškolskom obrazovanju, ali i za odgojno-obrazovni rad općenito, bez potrebe za naknadnim stjecanjem tih kvalifikacija nakon završetka studija.

Dvopredmetnost studija osigurava šire karijerne mogućnosti, odnosno bolje uklapanje u tržište rada, osobito kada je u pitanju nastavnički rad. Unatoč dvopredmetnosti i nastavničkom usmjerenju, studij je strukturiran tako da u okviru obveznih i izbornih kolegija njeguje istraživačko usmjerenje, čime se osigurava stjecanje temeljnih metodološko-istraživačkih kompetencija.

Diplomski se studij odlikuje i interdisciplinarnošću jer studenti mogu birati i nekoliko izbornih kolegija koji povezuju postojeća sociološka znanja sa znanjima iz ostalih društvenih i humanističkih znanosti.

Takav pristup osigurava zapošljivost studenata odmah nakon studija i to u sektorima kao što su odgojno-obrazovni sustav (srednjoškolsko obrazovanje), javna uprava, ispitivanje javnog mnijenja, istraživanja u odnosima s javnošću, mediji i medijska istraživanja, istraživanja tržišta, nevladine organizacije, političke stranke i drugo.

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionice iz temeljnih (matematika, fizika) i primijenjenih inženjerskih područja elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija! Ali, morate se prijaviti!

„3. LABUS sajam na FERIT-u Osijek“ 

U Zlatnoj Gredi i Osijeku susrest će se skupine mladih iz Španjolske i Poljske uz mlade iz područja Osječko-baranjske županije

Posjeta mladih iz zemalja EU u sklopu Erasmus+ programa

Do 1. srpnja iduće godine građani će trebati kupiti nove televizore za prijem programa??

Do kraja studenog novi HD TV signal – Oprez pri kupnji televizora!