ŽIVOT

Dvanaest mladih kuhara nastavljaju svoj put u natjecanju METRO Junior Top Chef

U prvom krugu natjecanja METRO Junior Top Chef stručni žiri odabrao je dvanaest mladih kuhara koji će nastaviti svoj put u natjecanju čiji je cilj osnažiti kuharsku profesiju u hrvatskoj te mladim talentima dati priliku da razvijaju svoju karijeru

Objavljeno 14.03.2025
Darija Kovačić

Natjecatelji su ujedno i učenici Regionalnih centara za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu: Srednje škole Zabok, Turističko-ugostiteljske škole Split, Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Ugostiteljske škole Opatija, Turističke i ugostiteljske škola Dubrovnik te Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

METRO Hrvatska ostaje predan podršci razvoju ugostiteljstva, a projekt METRO Junior Top Chef nastavlja igrati ključnu ulogu u osnaživanju mladih kuharskih talenata. Dugogodišnja suradnja s restoranima i hotelima omogućila nam je uvid u važnost ulaganja u buduće generacije kuhara, a ovim natjecanjem pružamo im priliku za učenje, usavršavanje i povezivanje s vrhunskim profesionalcima. Ponosni smo što i ove godine možemo biti dio njihove kulinarske priče i potaknuti izvrsnost u hrvatskoj gastronomiji”, izjavio je Igor Kotaran, direktor marketinga METRO Hrvatska.

Svaki Regionalni centar imao je priliku nominirati po pet učenika završnog razreda kuharskog usmjerenja, što je rezultiralo s 30 mladih natjecatelja koji su pokazali svoja znanja i kreativnost u prvom krugu natjecanja održanom u Zagrebu i Splitu. Prvi krug obuhvaćao je pripremu jela s jednom od dvije zadane namirnice – piletinom ili ribom – koje su kandidati dobili nasumičnim odabirom. U prvom dijelu zadatka morali su očistiti ribu i/ili razrezati pile, a nakon što je žiri ocijenio da su zadatak uspješno izvršili, mogli su nastaviti s pripremom jela, koja su se ocjenjivala prema okusu, kreativnosti i tehničkoj izvedbi.

Ovogodišnji stručni žiri čine Vehid Šaldić, chef i vlasnik restorana Il Mondo, Floriana Ružić, chefica restorana San Rocco Heritage Hotela kao predstavnica udruge JRE Hrvatska, Katarina Vrenc, chefica bistroa Sopal, Ivan Vrbanec, chef i Teddea Senjanović iz Dobre hrane. U Splitu je predstavnik udruge JRE Hrvatska bio Vjeko Bašić, vlasnik i chef restorana Boba. Žiri je na temelju ocjene okusa, kreativnosti i tehničke izvedbe odabrao 12 natjecatelja koji će pristupiti drugom krugu natjecanja, koji će se održati u travnju.

Prošle je godinu pobjedu u METRO Junior Chefu odnijela  Anđela Kurilj iz Splita čime je zaslužila dvotjednu edukaciju u istanbulskom centru Gastronometro kod poznatog chefa Maksimiliana J.W. Thomaea. Filip Viljevac iz Osijeka, drugoplasirani natjecatelj, stažirao je u restoranu španjolskog chefa Alejandra Serrana, najmlađeg dobitnika Michelinove zvjezdice, dok je Ivano Grgić iz Opatije, kao trećeplasirani, imao priliku učiti u restoranu Dubravkin put kod chefa Tibora Valinčića.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na sajmu vas očekuje bogata ponuda mljevene začinske paprike, proizvoda lokalnih OPG-ova, vrhunskih vina, rukotvorina i domaćih delicija kao i veliki Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

[NAJAVA] 🌶️ Paprika fest 2025.🌶️ – 9. Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

Prvog vikenda u listopadu, u mjestu Lug, 4.-5. listopada održava se tradicionalni Paprika fest – najveća sajamska manifestacija posvećena začinskoj Više…

Mladi hrvatski gitarist osvojio je prvo mjesto na najprestižnijem svjetskom gitarističkom natjecanju u SAD-u

Hrvatska na vrhu svijeta: Miro Domazet osvojio svjetsko prvenstvo za mlade gitariste

Miro Domazet, mladi hrvatski gitarist i učenik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (klasa prof. Szymona Pietrzaka), ostvario je povijesni Više…

Svaki od šest Regionalnih centara za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj nominirao je po pet učenika završnog razreda kuharskog usmjerenja, a od ukupno 30 natjecatelja njih 12 prošlo je u drugi krug

Šest mladih kuhara od kojih i jedan iz Osijeka, natjecat će se u velikom finalu METRO Junior Top Chefa

U drugom krugu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanog u petak 4. travnja u Regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

„Naša kampanja temelji se na jednostavnoj, ali moćnoj poruci – Uz tebe sam. Jer svaka odluka o zdravlju lakša je kada znate da niste sami,“ poručila je Anita Bujanić, mag. pharm. iz Health Hub-a

“UZ TEBE SAM”  – Vaša podrška nekome može značiti – život:  Podijelite i Vi riječ ohrabrenja oboljelima od raka dojke i prostate!

Voliš putovanja, kvizove i dobru zabavu? Želiš otkriti kako besplatno istraživati Europu? Onda je ovaj kviz baš za tebe!

Pub kviz “Put pod noge”

Svaki korak koji sudionici naprave podsjetnik je da nestala djeca nikada ne smiju biti zaboravljena, a da broj za nestalu djecu 116 000 mora postati dio svijesti svakog građanina

Find Me 2025 – svaki korak nosi poruku nade