KULTURA

Dvanaesta manifestacija Noć kazališta 21. studenog u više od 40 gradova i mjesta

"Kazališta se ne predaju. I ove godine bit će spremna u uvjetima u kojima će se zaštititi zdravlje svih umjetnika i posjetitelja"

Objavljeno 18.11.2020
Ivona Amidžić

Dvanaesta manifestacija Noć kazališta održat će se 21. studenog u više od 40 gradova i mjesta i, kako je najavljeno, unatoč pandemiji i u prilagođenim okolnostima diljem Hrvatske i ove godine oživjeti čaroliju kazališta.

Na konferenciji za novinare u maloj dvorani Kulturnog centra Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, organizatora manifestacije, koordinatorica projekta Sandra Banić Naumovski izrazila je zadovoljstvo što će se i ove godine, unatoč otegotnim okolnostima za društveni i kulturni život općenito, Noć kazališta uspjeti održati, iako u prilagođenom obliku i uz manji broj sudionika.

“Kazališta se ne predaju. I ove godine bit će spremna i, u uvjetima u kojima će se zaštititi zdravlje svih umjetnika i posjetitelja, održati 12. manifestaciju Noć kazališta u RH”, rekla je Banić Naumovski. S obzirom na specifičnosti uvjeta održavanja, osim održavanja predstava uživo bit će i uživo izvedenog popratnog programa koji ove godine neće biti organiziran za široke mase, ali bit će i koncerata, izložbi, otvorenih proba i druženja, koliko je to moguće, istaknula je.

Usto, Noć kazališta prvi put uključuje online program koje su kazališta priredila za svoje posjetitelje, za koje će linkovi biti objavljeni na internetskoj stranici Noći kazališta, kao i samih sudionika.

“Kao i svake godine, Noć kazališta ponovno će trajati više dana, od 19. studenoga u Grubišnom Polju i Zadru, zaključno s 27. studenim i održavanjem programa na otoku Korčuli”, rekla je Banić Naumovski. Višednevno održavanje manifestacije dogodit će se i u Grubišnom Polju, Novoj Gradiški i Šibeniku, a unatoč svim okolnostima i ove se godine manifestaciji pridružilo jedno novo mjesto, otok Krk, gdje se programu priključila udruga Knezovi Krčki Frankopani.

Ipak, najveći broj kazališta i ustanova programa će održati na samu noć kazališta, 21. studenoga. U 12. Noći kazališta sudjeluju nacionalne kazališne kuće, pa će tako bogat programa prirediti hrvatska narodna kazališta u Splitu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Šibeniku i Zadru, te Istarsko narodno kazalište.

Na poziv za sudjelovanje odazvala su se brojna veća kazališta kako u većim kulturnim središtima tako i u manjim mjestima koja su tradicionalni sudionici manifestacije, pa će svoju porciju kazališta i ove godine u Noći kazališta dobiti publika u gradovima i mjestima od Buja, Umaga, Bjelovara, Đurđevca i Požege, Gospića, Jastrebarskog i Koprivnice, do Kaštel Lukšića, Križevaca, Omiša, Opatije, Rovinja, Siska, Slavonskog Broda, Vodica, Zaprešića, Zagreba i drugdje.

Banić Naumovski zahvalila je svim sudionicima, ustanovama i organizacijama koje kontinuirano prate manifestaciju i koje su i u ovogodišnjim prilagođenim uvjetima uspjele organizirati programa. Podsjetila je da je Noć kazališta potekla iz Zagreba te se proširila ne samo diljem Hrvatske već i na brojne europske zemlje.

U svim kazalištima i mjestima provodit će se propisane epidemiološke mjere, istaknula je, te je publiku pozvala da dođe i u kazalište, ali uz upozorenje da se prije dolaska obavezno mora kontaktirati kazalište u koje se želi ići i rezervirati ulaznicu kao i informirati o nužnim mjerama, “do sljedeće godine, kada se nadamo da ćemo manifestaciju moći izvesti ponovo s redovima ispred kazališta i s punim dvoranama”.

U Dječjem kazalištu Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava u noći 21. studenoga gostovat će zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella koje zbog posljedica potresa još uvijek ne može nastupati u svojem prostoru u Frankopanskoj, te za vrijeme trajanja sanacije od nastale štete svoje predstave izvodi “u gostima”.

Ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina zahvalio je na pozivu i gostoprimstvu i najavio sudjelovanje u Noći kazališta s predstavom “Cigla” Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića. “Smatramo da je izuzetno bitno i ove godine obilježiti Noć kazališta. Kultura i kazalište ne smiju i neće stati, a ovo je samo još jedna prilika da se istakne važnost funkcioniranja kulturnih institucija”, poručio je Ferenčina.

Manifestaciju od samih početaka podržava Ministarstvo kulture i medija. Posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo istaknula je kako joj je drago što je i ove godine, unatoč svim izazovima s kojima se suočavaju izvedbene umjetnosti, “lijep broj kazališta iskazao želju za sudjelovanjem u Noći kazališta”.

Kompletan programa 12. Noći kazališta dostupan je na mrežnim stranicama www.noc-kazalista.com.

 

 

(Hina)

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku

„Šumska kraljica“ plemenita je priča iz narodne tradicije i ima sedam prizora. Likovi koji se pojavljuju u njoj su: djevojčica Više…

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!

KLAP KLAP poziva osobe koje vole ili će tek zavoljeti kazalište da im se pridruže u dosadašnjim i novim aktivnostima Više…

Manifestacija HeadOnEast sinoć je svečano otvorena u dvorištu Muzeja likovne umjetnosti, nazočili su joj i župan te zamjenik gradonačelnika...

HeadOnEast – Slavonija i Baranja nisu samo žitnica, ima i drugih dijelova!

Dvorište Muzeja likovnih umjetnosti sinoć je poslužilo kao prostor za otvorenje manifestacije HeadOnEasta, koja ove godine nosi predznak kraljevske teme. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova