CRNA KRONIKA

Dvije računalne prijevare s kriptovalutama

Nepoznati počinitelji su doveli u zabludu 60-godišnjaka i 47-godišnjaka, koji su poželjeli upustiti se u trgovinu kriptovalutoma, te su im nedopuštenom uporabom njihovih računalnih podataka s računa povukli gotovo 24.000 eura.

  Objavljeno 06.02.2024
  Matija Ivanković

  Na području PU osječko-baranjske evidentirane su dvije računalne prijevare. U obje su nepoznati počinitelji doveli u zabludu 60-godišnjaka i 47-godišnjaka, koji su poželjeli upustiti se u trgovinu kriptovalutoma, te su im nedopuštenom uporabom njihovih računalnih podataka s računa povukli gotovo 24.000 eura.

  Velika materijalna šteta od računalnih prijevara
  Tijekom 2023. godine policija je na području cijele Republike Hrvatske otkrila i kazneno prijavila ukupno 1.688 kibernetičkih napada (kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka), što je povećanje od 9,61 postu u odnosu na 2022. godinu, kada je evidentirano 1.540 kibernetičkih napada.

  Najveći broj kibernetičkih napada predstavljaju različiti oblici računalnih prijevara (njih 90 posto), čiji je broj porastao za 10,25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

  Međutim, materijalna šteta računalnih prijevara u 2023. iznosi 10.500.000 eura, što je u odnosu na 2022. godinu, kada je šteta iznosila 8.000.000 eura, povećanje od oko 31 posto.

  Postanite Web heroj i upoznajte se sa svim oblicima kibernetičkog kriminala i mjerama samozaštite
  Služba kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije provodi niz aktivnosti s ciljem povećanja razine kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske i Europske unije, a edukaciju i informiranje građana provodi kroz preventivnu kampanjom naziva „Web Heroj“.

  Kroz kampanju se javnost detaljno i vrlo jednostavno može upoznati sa svim oblicima kibernetičkog kriminala, kao i mjerama samozaštite (CEO i BEC prijevare, maliciozni računalni programi, djeca žrtve nasilja i prijevara na internetu, investicijske prijevare…).

  Sve o vrstama prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost pogledajte OVDJE

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Nakon što ju je doveo u zabludu, 66-godišnja žena mu je uplatila 5.000 eura

  Još jedna osoba prevarena putem interneta

  Šezdesetšestogodišnjakinja je 10. srpnja nepoznatoj osobi uplatila 5.000 eura jer ju je doveo u zabludu tvrdnjama da je ova uplata Više…

  Kada je svoj uloženi novac pokušala vratiti nepoznatoj osobi ustupila je svoje osobne i bankovne podatke nakon čega je s njezinog računa provedeno više transakcija u ukupnom iznosu od 6800 eura

  Još jedna osoba prevarena putem interneta

  Htjeli bi vam napisati da je ovo pojedinačni, izdvojeni slučaj no ovakve situacije kao što je opisano u policijskom izvješću Više…

  Lažnim prikazivanjem činjenica počinitelj ga je doveo u zabludu i s računa mu je skinuo više od 8.000 eura

  Prevaren putem interneta u trgovanju kriptovalutama

  Nepoznati počinitelj je 14. lipnja putem telefona stupio u kontakt s 46-godišnjakom te ga lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Nakon što ju je doveo u zabludu, 66-godišnja žena mu je uplatila 5.000 eura

  Još jedna osoba prevarena putem interneta

  U pretrazi je, između ostaloga, pronađeno i uz potvrdu oduzeto 782,87 grama marihuane

  U pretrazi doma 52-godišnjaka pronađena marihuana

  Četrdesetdvogodišnjak je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Vozačka dozvola mu je istekla još 2022. godine.

  Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati