ŽIVOT

Dvoje novozaraženih u OBŽ, ukupno 46 – Virus potvrđen kod djelatnika PU osječko-baranjske

Novost su propusnice za osobe koje imaju vrtove, voćnjake, vinograde izvan mjesta boravišta i prebivališta

  Objavljeno 30.03.2020
  Ivona Amidžić

  Ravnateljstvo civilne zaštite Osječko-baranjske županije održalo je danas u 11.00 sati redovnu dnevnu novinsku konferenciju na kojoj se prvo obratio župan Ivan Anušić.

  Napomenuto je kako možda neće biti potrebe svaki dan održavati konferenciju. Svaki dan će svakako dolaziti nove obavijesti tako da će građani biti obaviješteni o situaciji u svakom trenutku.

  Novozaraženih samo dvoje

  Na području Osječko-baranjske županije imamo dva novooboljela što čini ukupno 46 oboljelih na području naše županije. Od toga je 42 u evidenciji KBC-a Osijek, četiri pacijenta se nalaze u Općoj bolnici Našice, 14 je hospitalizirano od čega je četvero na respiratoru u KBC-u Osijek, jedna je soba hospitalizirana u Našicama, tri su u samoizolaciji.

  “Govorimo o ljudima koji su do sada evidentirani. Smanjuje se broj novozaraženih. To je rezultat pridržavanja svih mjera koje mi kao stožer i Nacionalni stožer propisujemo”, naglasio je župan Anušić.

  Veliki problem medicinskim djelatnicima predstavljala je oprema, napomenuo je Anušić, tj. maske, rukavice i sve ostalo što im je potrebno da bi mogli normalno raditi. Danas će se sve to dopremiti u bolnice i domove zdravlja tako da će nesmetano moći nastaviti raditi.

  Propusnice za osobe koje imaju vrtove, voćnjake, vinograde…

  “Treba napomenuti i da propusnice koje su dosad mogli imati samo OPG-ovi, danas će se izdavati svima koji imaju svoje vrtove, voćnjake, vinograde na području naše županije, a koji se nalaze izvan njihovih mjesta prebivališta. Jedan član obitelji će moći dobiti propusnicu i otići raditi”, naglasio je Anušić.

  Samoizolacija

  “Mi u KBC-u ukupno imamo 119 osoba zaposlenih kao bolničko osoblje, što medicinsko osoblje što drugo, a koji su u samoizolaciji. Bitno je da i dalje nijedan djelatnik nije pozitivan na koronavirus”, naglasio je ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zubčić.

  Trenutno se 709 osoba u Osječko-baranjskoj županiji nalazi u samoizolaciji. Četvero ranije spomenutih pacijenata koji su na respiratoru je stabilno i nisu životno ugroženi”, dodaje Zubčić.

  U KBC-u Osijek trenutno se radi na dodatnoj reorganizaciji izolacijskih kapaciteta i od srijede će najvjerojatnije biti dostupni svi detalji za javnost i medije, naglasio je Zubčić.

  Koji bolesnici idu u bolnicu, koji u dvoranu, a koji ostaju kod kuće u samoizolaciji?

  “Sve bolnice, tako i KBC Osijek su na raspolaganju bolesnicima. U bolnicu primamo srednje teške i teške pacijente. Svi oni koji imaju lakše simptome, koji nemaju simptome, koji zadovoljavaju uvjete za samoizolaciju kod kuće i oni koji nisu kronični bolesnici mogu ostati kod kuće. Oni moraju biti u stalnom kontaktu s liječnikom obiteljske medicine i epidemiologom”, objasnio je ravnatelj Zubčić.

  Dodaje kako je u samoizolaciji i dio otpuštenih pacijenata. Nakon otpusta moraju biti 14 dana u samoizolaciji jer drugi imaju iskustva s testiranjima koji mogu pokazati prisutnost virusa tri do četiri tjedna nakon zaraze koronavirusom.

  Oni koji su bili u doticaju sa zaraženima imaju određenu samoizolaciju da se utvrdi da nisu prenositelji virusa prije nastupanja samih simptoma, što znači da ne šire virus dok se ne sazna jesu li zaraženi.

  “Dvorana je pripremljena za lakše i srednje teške bolesnike. KBC Osijek zasad ima pripremljene kapacitete od preko 300 ležaja za pacijente, respiracijski centar ima kapacitet za preko 50 ležajeva za pacijente s mogućnošću proširenja kapaciteta”, dodao je ravnatelj na upit za kakve bolesnike su pripremljeni ležajevi u sportskim dvoranama.

  Potvrđen virus i kod djelatnika PU osječko-baranjske

  Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske  potvrdio je kako od jučer i PU osječko-baranjska ima jednog pozitivnog djelatnika na koronavirus, a jedanaest je djelatnika u samoizolaciji.

  “Imamo problema sa zatvaranjem malih poštanskih ureda koji su radili po dva sata dnevno, sustav pošte i poštanskih usluga neće biti znatno smanjen, ali pokušavamo i to riješiti najbolje što znamo”, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

  Lovci i ribolovci trebaju biti strpljivi

  “Pozivamo sve naše lovce i ribolovce da budu još malo strpljivi. Radimo na prijedlogu kako i pod kojim uvjetima njih pustiti u prirodu. To se uređuje u suradnji s lovačkim savezom Osječko-baranjske županije i s ribolovnim savezom Osječko-baranjske županije”, rekao je Ivanović.

  “Ambulante dentalne medicine u svakom gradu su otvorene i rade. Pokušavamo riješiti i autobusni prijevoz za ljude koji moraju putovati na posao”, dodao je.

  Na kraju je pozvao da kupujemo proizvode naših OPG-ovaca, naših proizvođača, jer to je veoma bitno za gospodarstvo naše županije.

  Što sa djecom čiji roditelji moraju raditi?

  “Dali smo jasan naputak Stožerima općina i gradova da propusnice za slobodno kretanje daju i bakama i djedovima i da budu fleksibilni te poslodavcima da budu fleksibilni prema roditeljima tako da barem jedan roditelj bude s djecom kod kuće”, rekao je Ivanović.

  Rezultat testa se čeka preko četiri dana

  Zlatko Pandžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorio je na upit zašto osoba koja je u četvrtak dala uzorak do nedjelje nije dobila rezultat.

  “Radili smo po 70 testova u danu, sad smo ih preko vikenda sveli na 36 testova i tako će i ostati. Kroz trijažu izabiremo slučajeve koji su prioritetni i hitni tako da trenutno imamo preko 200 testova u čekanju. Trenutno čekamo nove testove da stignu i ljudi će brže doći na red. Prioritet testa određuje epidemiolog po svojoj procjeni i prioritetni testovi idu prvi.”

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Trenutno su potvrđene ukupno 2.244 osobe zaražene koronavirusom, a 2.035 osoba se oporavilo

  Nacionalni stožer: Od jučer nema novooboljelih osoba, preminula 100. žrtva

  U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, oporavilo se 2.035, a jedna je osoba preminula, ukupno 100, Više…

  Iako se još 12 pacijenata nalazi na kućnom liječenju, polako se približavamo "corona-free" stanju! :D

  STOŽER OBŽ: 120 uzoraka od jučer i svi su negativni – Još samo jedna osoba u bolnici

  Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testirano je 120 uzoraka i ni jedan od njih nije bio pozitivan na Više…

  Od svih europskih zemalja Hrvatska je najviše ovisna o turizmu - Ideja je da EU propiše minimalne kriterije za obranu od koronavirusa za turističke objekte

  Biljana Borzan oštro za uvođenje „corona-free“ certifikata za turizam

  Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan uputila je pismo Vijeću EU oko uvođenja europskog turističkog certifikata zbog pandemije koronavirusa. “Prema podacima Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Trenutno su potvrđene ukupno 2.244 osobe zaražene koronavirusom, a 2.035 osoba se oporavilo

  Nacionalni stožer: Od jučer nema novooboljelih osoba, preminula 100. žrtva

  Ovog su vikenda Osječani pokazali kako i dalje mogu odvojiti malo vremena i volje (i krvi) kako bi pomogli drugome

  Preko vikenda odličan odaziv na akciju darivanja krvi

  Iako se još 12 pacijenata nalazi na kućnom liječenju, polako se približavamo "corona-free" stanju! :D

  STOŽER OBŽ: 120 uzoraka od jučer i svi su negativni – Još samo jedna osoba u bolnici