ŽIVOT

Dvoje novozaraženih u OBŽ, ukupno 46 – Virus potvrđen kod djelatnika PU osječko-baranjske

Novost su propusnice za osobe koje imaju vrtove, voćnjake, vinograde izvan mjesta boravišta i prebivališta

    Objavljeno 30.03.2020
    Ivona Amidžić

    Ravnateljstvo civilne zaštite Osječko-baranjske županije održalo je danas u 11.00 sati redovnu dnevnu novinsku konferenciju na kojoj se prvo obratio župan Ivan Anušić.

    Napomenuto je kako možda neće biti potrebe svaki dan održavati konferenciju. Svaki dan će svakako dolaziti nove obavijesti tako da će građani biti obaviješteni o situaciji u svakom trenutku.

    Novozaraženih samo dvoje

    Na području Osječko-baranjske županije imamo dva novooboljela što čini ukupno 46 oboljelih na području naše županije. Od toga je 42 u evidenciji KBC-a Osijek, četiri pacijenta se nalaze u Općoj bolnici Našice, 14 je hospitalizirano od čega je četvero na respiratoru u KBC-u Osijek, jedna je soba hospitalizirana u Našicama, tri su u samoizolaciji.

    “Govorimo o ljudima koji su do sada evidentirani. Smanjuje se broj novozaraženih. To je rezultat pridržavanja svih mjera koje mi kao stožer i Nacionalni stožer propisujemo”, naglasio je župan Anušić.

    Veliki problem medicinskim djelatnicima predstavljala je oprema, napomenuo je Anušić, tj. maske, rukavice i sve ostalo što im je potrebno da bi mogli normalno raditi. Danas će se sve to dopremiti u bolnice i domove zdravlja tako da će nesmetano moći nastaviti raditi.

    Propusnice za osobe koje imaju vrtove, voćnjake, vinograde…

    “Treba napomenuti i da propusnice koje su dosad mogli imati samo OPG-ovi, danas će se izdavati svima koji imaju svoje vrtove, voćnjake, vinograde na području naše županije, a koji se nalaze izvan njihovih mjesta prebivališta. Jedan član obitelji će moći dobiti propusnicu i otići raditi”, naglasio je Anušić.

    Samoizolacija

    “Mi u KBC-u ukupno imamo 119 osoba zaposlenih kao bolničko osoblje, što medicinsko osoblje što drugo, a koji su u samoizolaciji. Bitno je da i dalje nijedan djelatnik nije pozitivan na koronavirus”, naglasio je ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zubčić.

    Trenutno se 709 osoba u Osječko-baranjskoj županiji nalazi u samoizolaciji. Četvero ranije spomenutih pacijenata koji su na respiratoru je stabilno i nisu životno ugroženi”, dodaje Zubčić.

    U KBC-u Osijek trenutno se radi na dodatnoj reorganizaciji izolacijskih kapaciteta i od srijede će najvjerojatnije biti dostupni svi detalji za javnost i medije, naglasio je Zubčić.

    Koji bolesnici idu u bolnicu, koji u dvoranu, a koji ostaju kod kuće u samoizolaciji?

    “Sve bolnice, tako i KBC Osijek su na raspolaganju bolesnicima. U bolnicu primamo srednje teške i teške pacijente. Svi oni koji imaju lakše simptome, koji nemaju simptome, koji zadovoljavaju uvjete za samoizolaciju kod kuće i oni koji nisu kronični bolesnici mogu ostati kod kuće. Oni moraju biti u stalnom kontaktu s liječnikom obiteljske medicine i epidemiologom”, objasnio je ravnatelj Zubčić.

    Dodaje kako je u samoizolaciji i dio otpuštenih pacijenata. Nakon otpusta moraju biti 14 dana u samoizolaciji jer drugi imaju iskustva s testiranjima koji mogu pokazati prisutnost virusa tri do četiri tjedna nakon zaraze koronavirusom.

    Oni koji su bili u doticaju sa zaraženima imaju određenu samoizolaciju da se utvrdi da nisu prenositelji virusa prije nastupanja samih simptoma, što znači da ne šire virus dok se ne sazna jesu li zaraženi.

    “Dvorana je pripremljena za lakše i srednje teške bolesnike. KBC Osijek zasad ima pripremljene kapacitete od preko 300 ležaja za pacijente, respiracijski centar ima kapacitet za preko 50 ležajeva za pacijente s mogućnošću proširenja kapaciteta”, dodao je ravnatelj na upit za kakve bolesnike su pripremljeni ležajevi u sportskim dvoranama.

    Potvrđen virus i kod djelatnika PU osječko-baranjske

    Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske  potvrdio je kako od jučer i PU osječko-baranjska ima jednog pozitivnog djelatnika na koronavirus, a jedanaest je djelatnika u samoizolaciji.

    “Imamo problema sa zatvaranjem malih poštanskih ureda koji su radili po dva sata dnevno, sustav pošte i poštanskih usluga neće biti znatno smanjen, ali pokušavamo i to riješiti najbolje što znamo”, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

    Lovci i ribolovci trebaju biti strpljivi

    “Pozivamo sve naše lovce i ribolovce da budu još malo strpljivi. Radimo na prijedlogu kako i pod kojim uvjetima njih pustiti u prirodu. To se uređuje u suradnji s lovačkim savezom Osječko-baranjske županije i s ribolovnim savezom Osječko-baranjske županije”, rekao je Ivanović.

    “Ambulante dentalne medicine u svakom gradu su otvorene i rade. Pokušavamo riješiti i autobusni prijevoz za ljude koji moraju putovati na posao”, dodao je.

    Na kraju je pozvao da kupujemo proizvode naših OPG-ovaca, naših proizvođača, jer to je veoma bitno za gospodarstvo naše županije.

    Što sa djecom čiji roditelji moraju raditi?

    “Dali smo jasan naputak Stožerima općina i gradova da propusnice za slobodno kretanje daju i bakama i djedovima i da budu fleksibilni te poslodavcima da budu fleksibilni prema roditeljima tako da barem jedan roditelj bude s djecom kod kuće”, rekao je Ivanović.

    Rezultat testa se čeka preko četiri dana

    Zlatko Pandžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorio je na upit zašto osoba koja je u četvrtak dala uzorak do nedjelje nije dobila rezultat.

    “Radili smo po 70 testova u danu, sad smo ih preko vikenda sveli na 36 testova i tako će i ostati. Kroz trijažu izabiremo slučajeve koji su prioritetni i hitni tako da trenutno imamo preko 200 testova u čekanju. Trenutno čekamo nove testove da stignu i ljudi će brže doći na red. Prioritet testa određuje epidemiolog po svojoj procjeni i prioritetni testovi idu prvi.”

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan

    Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu

    Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar Više…

    U tijeku je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

    Korištenjem novih tehnologija sustav civilne zaštite osigurava još veću sigurnost građana i u kriznim situacijama

    Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

    100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

    Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

    [FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

    Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

    ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave