OSJEČANI

Eco-Friendly Bolt električni romobili stigli u Osijek

Romobili će biti raspoređeni na 18 lokacija, a građani Osijeka ih mogu isprobati već danas.

  Objavljeno 21.04.2021
  Darija Kovačić

  Grad Osijek i tvrtka Bolt, europska platforma za pružanje prijevoza na zahtjev, predstavili su projekt najma električnih romobila u još jednom gradu u Hrvatskoj – slavonskoj metropoli. Osječki pilot projekt predstavili su zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, te Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska. Usluga korištenja električnih romobila dostupna je na aplikaciji Bolt, a za bezbrižnu i eco-friendly vožnju gradom dovoljno je pristupiti aplikaciji te pomoću nje otključati električni romobil.

  U Osijek stiže 200 Bolt električnih romobila proizvedenih za potrebe učestalog najma koji mogu razviti brzinu i do 20 km/h. Boltova usluga najma električnog romobila je sigurna, cjenovno pristupačna i učinkovita alternativa prijevozu automobilima. Usluga je trenutno dostupna u 15 država i više od 50 gradova, a u Hrvatskoj je prvi put predstavljena u Rijeci u siječnju 2021.

  “Grad Osijek, zeleni grad, grad ekološke osviještenosti i grad mobilnosti, pridružuje se sve većoj obitelji gradova u Europi koji se, u suradnji s Boltom, mogu koristiti mrežom e-romobila za iznajmljivanje. Najavit ću ujedno da ove godine stižu I javni bicikli I javni električni bicikli čime ćemo imati zaokruženu uslugu prijevoza uz boravak na otvorenom, razmišljajući na ekološki osviješten način o smanjenju zagađenja okoliša. Također, na ovaj način smanjujemo I prometne gužve u našem gradu. Na 18 lokacija imat ćemo na raspolaganju 200 električnih romobila u ovom šestomjesečnom pilot projektu.

  Pozivnica svima onima koji se do sada nisu okušali u vožnji električnim romobilom, već od danas to možete učiniti na jednoj od 18 lokacija u gradu Osijeku“ – poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

  Slijedeći pozitivne primjere iz drugih gradova, Bolt u suradnji s Gradom Osijekom nastavlja raditi na uspostavljanju i održavanju najboljih sigurnosnih praksi u vožnji. Dio svojih aktivnosti zajedno će usmjeravati i na edukaciju korisnika o sigurnom korištenju romobila u gradu na Dravi.

  Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, rekao je: „Kraj 2020. Boltu je donio dobre vijesti – trendovi ukazuju na to da postajemo najveći pružatelj usluga mikromobilnosti u Europi. Tijekom ove godine namjeravamo uslugu najma električnih romobila uvesti u još 100 europskih gradova čime će broj primjeraka električnih romobila i bicikala u prepoznatljivoj Bolt zelenoj boji prijeći 130 000. Veseli nas što i gradovi u Hrvatskoj slijede trend održivog prijevoza koji naši električni romobili pružaju.“

  Romobili će biti raspoređeni na 18 lokacija, a brzina kretanja po pojedinoj lokaciji određena je frekventnošću kretanja građana. U potpunosti napunjeni i dezinficirani, uređaji se svakog jutra postavljaju na unaprijed određene lokacije vodeći računa o propisno parkiranju. U svaki romobil ugrađen je GPS uređaj zahvaljujući kojem korisnici imaju uvid u njegovu točnu lokaciju.

  Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska, istaknuo je: „Naši romobili dio su Zelenog plana Bolta i najbolja su ekološka opcija prijevoza koju nudimo korisnicima. Modularnog su dizajna, napravljeni kako bi se korisnicima pružila sigurna i ugodna vožnja na jedan bolji, zeleniji način. Zahvaljujemo Gradu Osijeku što je prepoznao vrijednosti koje nas pokreću i što nam je omogućio da budemo jedni od transformatora životnog standarda i urbanog života ovog predivnog grada.“

  Osim sigurnosti prilikom vožnje, Bolt vodi računa i o propisnom parkiranju romobila jer, osim što želi da Osječani budu zadovoljni uslugom, Bolt će težiti tome da Osijek i dalje zadrži svoju prepoznatljivu urednost. Stoga će prilikom svakog nepropisnog parkiranja korisnike upozoriti da ne parkiraju vozilo na lokaciji na kojoj parking romobila nije dopušten.

  Da bi započeo s korištenjem ove usluge, korisnik treba ažurirati Bolt aplikaciju. Nakon toga, korisnicima će biti dostupna ikona romobila, a njezinim odabirom preusmjerit će ih se na sučelje za najam. Romobil se otključava jednostavnim skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila, a prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje Bolt romobila.

  Od travnja do listopada 2021. trajat će promotivno razdoblje tijekom kojeg će otključavanje romobila biti besplatno, a cijena korištenja 75 lipa po minuti vožnje. Nakon promotivnog razdoblja Bolt će pretplatnicima ponuditi dodatne opcije poput pretplata, regresivnih cijena te popusta za vožnje prilikom parkiranja na određenim mjestima. To je ujedno i najniža cijena od svih gradova gdje je dostupna Boltova usluga. Više informacija potražite na www.bolt.eu.

  Foto: ilustracija/unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Velik broj posjetitelja i ovoga je puta potvrdio kako Osječani i njihovi gosti prepoznaju i uživaju vrijednost ovoga događaja

  Večer vina i umjetnosti u Perivoju kralja Tomislava ispunila sva očekivanja

  U osječkom Perivoju kralja Tomislava sinoć je održana prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti, manifestacija koja je izvrstan promotor kvalitetnih Više…

  Na cijepljenje mogu doći osobe koje se cijepe prvi puta, a ne osobe koje trebaju primiti II. dozu

  Cijepljenje bez prethodnog naručivanja u Osijeku i Đakovu

  Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije poziva sve zainteresirane stanovnike Osječko-baranjske županije na cijepljenje protiv bolesti COVID-19 bez prethodnog Više…

  „Intenzivnim tretiranjem postigli smo to da je najmanja brojnost komaraca utvrđena na mjernim postajama unutar grada, od 24 do 800 komaraca po klopci"

  Radić: Brojnost komaraca se smanjuje, istom dinamikom nastavljamo tretiranja

    Nakon 58 provedenih tretmana suzbijanja komaraca na području Grada Osijeka, rezultati monitoringa terena, kojega provodi Nastavni zavod za javno Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Razgovarali smo o razvoju zelene strategije Grada Osijeka kao najzelenijeg grada u Hrvatskoj, naša je intencija da grad bude još zeleniji i da se vodimo tom politikom kako bismo radili na poboljšanju obnovljivih izvora energije i svih zelenih projekata"

  Crnković: Cilj je detektirati najvažnije zelene projekte i financirati ih izvanproračunskim sredstvima

  "Osnovni cilj jest pružiti mladim osobama prostor za učenje o kulturi, svemu što nas kroz kulturu spaja, ali i po čemu smo posebni i različiti"

  #Osbridges – Osječki mostovi spajaju kulture

  Na cijepljenje mogu doći osobe koje se cijepe prvi puta, a ne osobe koje trebaju primiti II. dozu

  Cijepljenje bez prethodnog naručivanja u Osijeku 17. i 18. srpnja