ŽIVOT

EK predlaže plan za suočavanje s prijetnjom novih varijanti virusa

Za jačanje istraživanje i razmjenu podataka o novima varijantama predviđeno je 150 milijuna eura.

  Objavljeno 19.02.2021
  Darija Kovačić

  Europska komisija je u srijedu predložila plan za pripremu Europske unije za povećanu prijetnju novih varijanti koronavirusa, koji uključuje ubrzanje postupka za odobravanje cjepiva prilagođenih novim sojevima te jačanje proizvodnje.

  Plan je nazvan “HERA inkubator”. HERA je planirana agencija EU za odgovor na zdravstvenu krizu (kratica od engleskog naziva Health Emergency Response Authority).

  HERA inkubator je javno-privatno partnerstvo koje će okupiti istraživače, biotehnološke tvrtke, proizvođače i javne vlasti u EU i šire na poslu identificiranja novih varijanti, razvoju novih i prilagođenih cjepiva, ubrzanja procesa odobravanja ovih cjepiva i osiguravanju proizvodnih kapaciteta.

  “Da bismo bili korak ispred, danas pokrećemo HERA inkubator, koji će okupiti znanstvenike, industriju i javne vlasti i mobilizirati sva raspoloživa sredstva kako bismo mogli odgovoriti na ovaj izazov”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

  “Naš je prioritet omogućiti svim Europljanima pristup sigurnim i učinkovitim cjepivima što je prije moguće. Istodobno, brzo se pojavljuju nove varijante koronavirusa i mi moramo još brže prilagoditi naš odgovor”, dodala je.

  Plan predviđa 75 milijuna eura europskih sredstava za razvoj specijaliziranih testova za nove varijante i potporu za sekvenciranje genoma virusa, kako bi se identificirale nove varijante. Cilj je povećati sekvenciranje na pet posto pozitivnih slučajeva na koronavirus.

  Za jačanje istraživanje i razmjenu podataka o novima varijantama predviđeno je 150 milijuna eura.

  Cilj plana je i u ubrzati odobravanje cjepiva prilagođenih novim varijantama na temelju modela cjepiva protiv gripe.

   

  (Hina)

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Trudnice, dojenje, alergije, zdravstveno osiguranje, druga doza, procedura, razlike između cjepiva... Sve što vas je zanimalo, a niste znali koga pitati!

  Stručnjaci HZJZ-a odgovaraju na najučestalija pitanja o cijepljenju protiv Covida

  Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorili su na najčešća pitanja vezana za cijepljenje protiv COVID-19 bolesti. JESU LI LIJEKOVI Više…

  Digitalne potvrde o cijepljenju sadržavati će minimum potrebnih podataka, poput datuma cijepljenja, je li osoba obavila PCR test, ima li antitijela.

  EU: Ograničenja održati, još tri mjeseca do potvrda o cijepljenju

  Države članice EU-a moraju održati ograničenja zbog ozbiljne epidemiološke situacije i prijetnji novih sojeva, suglasili su se čelnici u četvrtak navečer no Više…

  "Sva tri cjepiva su učinkovita, na način da nema respiratora, hospitalizacija, smrtnih ishoda, bez obzira radi li se o cjepivu Pfizera, Moderne ili AstraZenece"

  Plenković: Do kraja ožujka imat ćemo 700 tisuća doza cjepiva

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak da bi do kraja ožujka, uključujući cjepivo koje je do sada dopremljeno Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Reforma obrazovanja: Pokušaji i improvizacije

  Tribina o reformi obrazovanja

  Na bolničkom liječenju nalazi se 56 osoba, njih 44 liječi se u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru

  U Osječko-baranjskoj županiji 71 novopozitivna osoba

  Do danas je Revolut privukao više od 150.000 klijenata u Hrvatskoj.

  Revolut pokrenuo banku u Hrvatskoj, klijentima nude niz pogodnosti