Arhiva

Ekonomski fakultet u Osijeku smanjuje upisne kvote, umjesto 1500 upisat će 400 studenata

  Objavljeno 08.03.2012
  OsijekNews redakcija

  – Mi smo proces smanjivanja broja studenata započeli još ujesen 2008., kada smo prvi put ‘srezali’ upisnu kvotu. S tadašnjih oko 1.500, broj novoupisanih studenata prošle jeseni smanjio se na 900. Nastavljamo s tim, a u tu svrhu donijeli smo poseban akcijski plan za iduće tri godine – kaže dekan Ekonomije Željko Turkalj. 

  Lani je počela šira akcija racionalizacije studentskih programa diljem Hrvatske. Akreditacijski savjet Ministarstva znanosti prvo je proveo nadzor na ekonomskim fakultetima, koji upisuju najviše studenata, te svima poručio isto: hitno smanjite broj studenata! 

  – Stoga je naše fakultetsko vijeće donijelo tzv. akcijski plan, odnosno radikalne mjere kojima ćemo u iduće tri godine broj studenata smanjiti na razumnu razinu, a istodobno povećati broj nastavnika u stalnom radnom odnosu. Na određeno vrijeme reducirat ćemo neke studijske programe, prije svega stručne studije. Potpuno ukidamo dislocirani stručni studij u Varaždinu, a u iduće najmanje tri godine nećemo upisivati nove kandidate ni na stručnim studijima u Osijeku. Kada tome dodamo brojne studente koji će u međuvremenu završiti fakultet, ujesen 2015./2016., računamo, doći ćemo na prihvatljiv omjer studenata i nastavnika od 1:35 – najavljuje Turkalj. 

  Brojni stručnjaci pozdravljaju taj potez Ekonomije, a među njima je i Anto Barukčić, pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Osijek.

  – Sada na osječkom Zavodu imamo registriranih 760 nezaposlenih osoba ekonomskog smjera, s visokom i višom stručnom spremom. To je negativan rekord. Ove mjere znatno će smanjiti pritisak na naš zavod, a jača konkurencija pri upisu i studiranju iznjedrit će i kvalitetnije ekonomiste. -smatra Barukčić.

  Dekan Željko Turkalj: Prihodi manji za 40 posto

  Dekan Turkalj upozorava kako se fakultet, unatoč svojim dobrim namjerama, zbog ovih poteza već suočio s konkretnom negativnom posljedicom: financijskim manjkom, koji će se još povećati.

  – Naravno da ni izbliza nije jednako upisivati 1.500 i 400 studenata u prvu godinu studija. Do ove godine prihodi od studentskih školarina već su nam se smanjili za 20 posto, a u roku od tri godine to će se, računamo, povećati na 40 posto. Naravno da je to veliki financijski udarac za nas, ali još ne razmišljamo o povećanju broja izvanrednih studenata ili iznosa školarina, koje su sada 5.500 kuna za jednu studentsku godinu. Ubuduće? Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati i koliko ćemo novca imati. – kaže Turkalj. 

  Pročelnik Anto Barukčić: Kvote treba smanjiti i Pravo

  Pročelnik Anto Barukčić naglašava kako je osječka Područna služba za zapošljavanje dala preporuku da broj studenata smanji i osječki Pravni fakultet.

  – Stanje nije tako loše, ali na Zavodu ipak imamo registrirano gotovo 300 nezaposlenih pravnika s visokom ili višom stručnom spremom. – upozorava on.

  Dekan osječkog Prava, Igor Bojanić, ističe kako su već poduzeli praktične mjere. – U posljednje dvije godine upisne kvote smanjili smo za po 10 posto pa sada one iznose oko 300 redovitih i izvanrednih studenata na sveučilišnom integriranom i oko 150 mjesta na stručnom studiju. Mislim, ipak, da još nema potrebe za akcijskim planom sličnim onom na Ekonomiji, ali pratit ćemo stanje i odlučiti. – dodaje dekan. 

  Igor Bojanić dekan Pravnog fakulteta

  I mi smo već poduzeli već poduzeli praktične mjere. U posljednje dvije godine Pravo je upisne kvote smanjilo po 10 posto.

  Potpuno se ukida dislocirani stručni studij u Varaždinu, a u iduće najmanje tri godine neće se upisivati novi kandidati na stručnim studijima u Osijeku.

  Tomslav Levak – Glas Slavonije

  VEZANE VIJESTI

  Sutra, od 09 do 10 sati u Drinskoj ulici u Osijeku, u blizini Osnovne škole Dobriše Cesarića, prometni policajci će dijeliti vozačima promidžbene letke ...

  Poštujte naše znakove – oprez vozači, počinje škola!

  Sutra, od 09 do 10 sati u Drinskoj ulici u Osijeku, u blizini Osnovne škole Dobriše Cesarića, prometni policajci će Više…

  Vikend s velikim brojem prometnih nesreća je iza nas, a ponedjeljak u PU osječko baranjskoj bilježi nove tri prometne

  Krađe, prometne nesreće i pronalazak mine

  Početak tjedna nije prošao mirno. Nakon vikenda s velikim brojem zabilježenih prekršaja, prometnih nesreća i požara, ponedjeljak donosi nove ne Više…

  Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

  Program 2. Osječke ljetne noći

  Iako vrijeme možda neće tijekom dana biti obečavajuće za boravak na otvorenom, večer bi trebala biti suha i ugodna za Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sutra, od 09 do 10 sati u Drinskoj ulici u Osijeku, u blizini Osnovne škole Dobriše Cesarića, prometni policajci će dijeliti vozačima promidžbene letke ...

  Poštujte naše znakove – oprez vozači, počinje škola!

  Vikend s velikim brojem prometnih nesreća je iza nas, a ponedjeljak u PU osječko baranjskoj bilježi nove tri prometne

  Krađe, prometne nesreće i pronalazak mine

  Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

  Program 2. Osječke ljetne noći