CRNA KRONIKA

Eksplozija zapalila iranski tanker – nafta u Crvenom moru

Iranski tanker nafte navodno se zapalio nakon eksplozije u blizini grada Džeda

    Objavljeno 11.10.2019
    Ivona Amidžić

    Eksplozija je oštetila iranski tanker za naftu, koji je putovao Crvenim morem u blizini Saudijske Arabije, javili su iranski mediji, kako prenosi The Guardian.

    Državna televizija priopćila je kako je eksplozija oštetila dva skladišna prostora na neimenovanom tankeru nafte i prouzročila curenje nafte u Crveno more. Državna novinska agencija IRNA i drugi oslanjali su se na internetsko izvješće o vijestima za svoje priče, dok je neslužbena informativna agencija ISNA citirala anonimni izvor s izravnim saznanjima o incidentu.

    Eksplozija je zapalila brod koji je pripadao Nacionalnoj iranskoj naftnoj kompaniji, a nalazio se 60 milja (95 km) od saudijskog lučkog grada Džeda, izviješće navodi.

    Iranska novinska agencija Nour, bliska iranskoj revolucionarnoj gardi, kasnije je rekla kako je situacija pod nadzorom i da nijedan član posade nije ozlijeđen. Plovilo su okarakterizirali kao “sanirano”.

    Peta flota američke mornarice, koja nadgleda regiju, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom. Do prijavljene eksplozije je došlo nakon što je SAD izvijestio da je Iran prethodnih mjeseci, na ušću Perzijskog zaljeva, napao tankere za naftu blizu Hormuškog tjesnaca, što je Teheran negirao.

    Tajanstveni napadi na naftne tankere u blizini Hormuškog tjesnaca, iransko obaranje američkog nadzornog drona i drugi incidenti širom Bliskog Istoka uslijedili su nakon Trumpove odluke.

    U posljednjem napadu vitalna naftna industrija Saudijske Arabije našla se pod napadom raketa bespilotnih letjelica.

    Jemenska skupina Houthi preuzela je odgovornost za napade, ali američki dužnosnici rekli su da potječu iz jugozapadnog Irana. Rijad je okrivio Teheran. Iran, koji podržava Hute u ratu u Jemenu, negirao je bilo kakvu umiješanost.

    foto: Google Earth

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila