CRNA KRONIKA

Eksplozija zapalila iranski tanker – nafta u Crvenom moru

Iranski tanker nafte navodno se zapalio nakon eksplozije u blizini grada Džeda

  Objavljeno 11.10.2019
  Ivona Amidžić

  Eksplozija je oštetila iranski tanker za naftu, koji je putovao Crvenim morem u blizini Saudijske Arabije, javili su iranski mediji, kako prenosi The Guardian.

  Državna televizija priopćila je kako je eksplozija oštetila dva skladišna prostora na neimenovanom tankeru nafte i prouzročila curenje nafte u Crveno more. Državna novinska agencija IRNA i drugi oslanjali su se na internetsko izvješće o vijestima za svoje priče, dok je neslužbena informativna agencija ISNA citirala anonimni izvor s izravnim saznanjima o incidentu.

  Eksplozija je zapalila brod koji je pripadao Nacionalnoj iranskoj naftnoj kompaniji, a nalazio se 60 milja (95 km) od saudijskog lučkog grada Džeda, izviješće navodi.

  Iranska novinska agencija Nour, bliska iranskoj revolucionarnoj gardi, kasnije je rekla kako je situacija pod nadzorom i da nijedan član posade nije ozlijeđen. Plovilo su okarakterizirali kao “sanirano”.

  Peta flota američke mornarice, koja nadgleda regiju, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom. Do prijavljene eksplozije je došlo nakon što je SAD izvijestio da je Iran prethodnih mjeseci, na ušću Perzijskog zaljeva, napao tankere za naftu blizu Hormuškog tjesnaca, što je Teheran negirao.

  Tajanstveni napadi na naftne tankere u blizini Hormuškog tjesnaca, iransko obaranje američkog nadzornog drona i drugi incidenti širom Bliskog Istoka uslijedili su nakon Trumpove odluke.

  U posljednjem napadu vitalna naftna industrija Saudijske Arabije našla se pod napadom raketa bespilotnih letjelica.

  Jemenska skupina Houthi preuzela je odgovornost za napade, ali američki dužnosnici rekli su da potječu iz jugozapadnog Irana. Rijad je okrivio Teheran. Iran, koji podržava Hute u ratu u Jemenu, negirao je bilo kakvu umiješanost.

  foto: Google Earth

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Utvrđena najveća koncentracija alkohola u krvi: čak 3,10 promila

  Preko vikenda u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano čak 307 prometnih prekršaja

  U domu 24-godišnjeg Osječanina pronađena je i PVC vrećica s marihuanom

  Policija otkrila dva kompleta šatora s elementima za uzgoj marihuane

  Nakon prozora okomila se na mramorni stol koji je srušila i razbila

  Osječanka u Cvjetkovoj ulici porazbijala prozore