GOSPODARSTVO

ENERGETSKA OBNOVA – osnovne škole u Gradu Osijeku

Radi se o projektu ukupne vrijednosti 1.395.189,70 EUR, koji je u sklopu programa prekogranične suradnje

  Objavljeno 01.08.2018
  Tea Pakšec

  Kroz prvu etapu projekta „Education for Sustainability – Green and Energy Efficient Schools (ES-GEES)“  planirano je izgraditi solarnu fotonaponsku elektranu, nadstrešnicu za vozila i rekonstruirati rasvjetu dvorane OŠ Ljudevita Gaja.

  Grad Osijek sa sljedećom etapom završit će obnovu OŠ Ljudevita Gaja, točnije obnoviti ovojnicu školske sportske dvorane, zamijeniti stolariju i ugraditi sustav izmjene zraka s rekuperacijom.

  Radi se o projektu ukupne vrijednosti 1.395.189,70 EUR, koji je u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC HR-SR i bit će sufinanciran sredstvima EU u iznosu od 1.185.911,24 EUR tj. oko 85% ukupnog troška.
  Budući da je Grad Osijek projekt prijavio kao nositelj u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje i Obnovljivim izvorima energije Osijek d.o.o. s hrvatske strane te Tehničkom školom Mileva Marić Ajnštajn i Regionalnom razvojnom agencijom Bačka kao partnerima iz Srbije, od ukupnog proračuna projekta za Grad Osijek namijenjeno je 319.693,04 EUR, od čega će 15% odnosno 47.953,96 EUR sufinancirati Grad.

  Ovim projektom svatko od partnera ostvarit će nešto što je prepoznato kao potreba u njegovoj sredini, a uz to će razmjenjivati iskustva i dobru praksu radi produbljenja dobre suradnje i unaprjeđenja energetske učinkovitosti u obje zemlje. Svi projektni partneri kroz 3 godine trajanja projekta provodit će aktivnosti osvještavanja cijele zajednice o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti.

  PROJEKT

  Projektna aktivnost usmjerena je na energetsku učinkovitu obnovu tri vrtića i dvije škole u Osijeku, ali i izradu tehničke dokumentacije za fotonaponsku elektranu na parkiralištu kampusa u Osijeku kao i zgrade u Kozármisleny, u susjednoj Mađarskoj. Grad Osijek izradit će Studiju potencijala obnovljivih izvora energije.

  Važan cilj projekta je i razmjeran iskustava i primjera dobre prakse u povećanju energetski učinkovitih mjera i korištenja obbnovljivih izvora energije u svakodnevnom životu. U travnju 2018. godine održana je radionica Sustainable energy days u Hrvatskoj i Mađarskoj, s ciljem informiranja građana o vrlo važnom pitanju učinkovitog korištenja energije.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osim što je Županija ondje imala 50 posto udjela, sve e-mail adrese, znakovito, djelatnika RRA su glasile na domenu obz.hr

  Dobar posao u Slavoniji!? Osijek prodao Županiji RRA za 1,7 milijuna kuna

  Vijećnici osječkog Gradskog vijeća u ponedjeljak su usvojili Prijedlog Odluke o prijenosu poslovnog udjela Grada u trgovačkom društvu Regionalna razvojnu Više…

  Tijekom zimske sezone Unikom održava 180 km cesta

  “Unikom” spreman na nove zimske izazove

  Iako pravu zimu još nismo osjetili, snijeg će s gradskih ulica čistit „Unikom“. Ukupno 11 strojeva među kojima su ralice, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  OBŽ javlja, a mi prenosimo cijeli njihov sadržaj ... Naš disclamer je: njima se javite :)

  Županija javlja: Ženama i mladima krediti i do 700.000 kuna s počekom od dvije godine i 0% kamata

  Predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Aleksandar Klaić rekao je da se novi zakon odnosi na različite industrijske sektore

  U Osijeku počela konferencija “Kibernetička sigurnost 2018”

  Radna mjesta koja su trenutno u ponudi po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova ...

  Možeš voziti Taxi u Švedskoj za 13.000 kuna!