ŽIVOT

EP traži uvođenje sankcija za tvrtke koje štete okolišu

Glavak: "Jedan od osam smrtnih slučajeva u Europi može se povezati s onečišćenjem”

    Objavljeno 21.05.2021
    Darija Kovačić

    Korporacije u Europskoj uniji moraju snositi odgovornost za zagađenje okoliša,poručila je većina europarlamentaraca na ovotjednom plenarnom zasjedanju.

    U raspravi i izvješću usvojenom s 536 glasova za, 121 protiv i 36 suzdržanih, Europski parlament je istaknuo da je nužno postići ravnotežu između ekoloških i korporativnih interesa.

    Za dugoročno održivo europsko poslovanje i zaštitu zelenog okruženja, ključno je osigurati da tvrtke preuzmu odgovornost za štetu nanesenu okolišu, naglasili su europarlamentarci , dodajući da je broj poduzeća koja se kazneno gone u predmetima povezanima s okolišem malen u svim državama članicama.

    Liberal Ilhan Kyuchyuk (Renew Europe), uvjeren da europske države ne poštuju načelo “onečišćivač plaća”, upitao je: “Što se događa kada je oštećenje ekosustava, vode i tla rezultat nemarnog djelovanja tvrtki? Tko je odgovoran za takvo zagađenje?”

    Načelo „onečišćivač plaća” podrazumijeva da bi poduzeća trebala snositi sve troškove za štetu u okolišu koju su izravno prouzročila, a uspostavljeno je direktivom o odgovornosti za okoliš.

    Saskia Bricmont iz kluba Zelenih naglasila je da je potrebno “ojačati pravne instrumente za borbu protiv ekoloških zločina” budući da svjedočimo uništenju prirode za koje nitko ne odgovara.

    “Šećerana Tereos, smještena na sjeveru Francuske, izazvala je veliku ekološku katastrofu nakon puknuća nasipa u sedimentacijskom bazenu čime je došlo do ogromnog zagađenja rijeke Schelde. Za faunu i floru bit će potrebno najmanje tri godine za povratak u normalu. Za utvrđivanje odgovornosti i dobivanje naknade (…) trebat će puno više vremena”, kazala je Bricmont.

    Hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak iz Europske pučke stranke (HDZ, EPP) u raspravi je upozorila da se “jedan od osam smrtnih slučajeva u Europi može povezati s onečišćenjem”.

    “Diljem Europske unije i svijeta svjedočili smo neobjašnjivim uginućima riba, zamućivanju jezera i rijeka te onečišćenjima mora uslijed industrijskih nesreća ili havarija. Lanac odgovornosti u takvim slučajevima mora biti transparentan, a odgovorni moraju biti sankcionirani”, kazala je Glavak.

    Nekoliko europarlamentaraca upozorilo je da svu odgovornost treba pripisati isključivo korporacijama.

    Europski pučanin Tomislav Sokol (HDZ, EPP) napomenuo je da “je na državama članicama isto tako velika odgovornost jer postoje znatne razlike u provedbi i izvršavanju direktive o odgovornosti za okoliš”.

    Kosma Złotowski u ime konzervativaca i reformista (ECR), tvrdi da bi se “trebalo osigurati da europske tvrtke imaju dovoljnu financijsku sposobnost da ispune svoje obveze u slučaju oštećenja okoliša”.

    EU Direktiva o odgovornosti za okoliš donesena je 2004., a Europski parlament je rezolucijom usvojenom ovoga tjedna dao konkretne zakonodavne preporuke za odgovornost poduzeća za štetu u okolišu.

    Prema stajalištu EP-a, glavne mjere za sprečavanje ekoloških incidenata su smanjenje rizika, jačanje načela predostrožnosti i načela „onečišćivač plaća”, stvaranje jednakih uvjeta za poduzeća i jamčenje da porezni obveznici ne snose troškove štete u okolišu.

    Zastupnici stoga pozivaju Komisiju i države članice da dodijele financijske i ljudske resurse za sprečavanje, istragu i kazneni progon kaznenih djela protiv okoliša.

    (Hina)

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Na događaju, na kojem su sudjelovali brojni mladi, njihovi mentori i profesori te predstavnici EUROPE DIRECT centara u Hrvatskoj, sudjelovali su i studenti Pravnog fakulteta Osijek i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

    Osječki studenti sudjelovali na događaju „Moj EU glas“ u Zagrebu

    Događaj „Moj EU glas“ održan je 19. prosinca 2023. u Zagrebu, u Kući Europe i Hrvatskom saboru, u organizaciji Predstavništva Više…

    Šengenski prostor ili, kolokvijalno rečeno, Europa bez granica jedno je od najopipljivijih dostignuća Europske unije i jedan od temelja europskog projekta. Područje je slobodnog kretanja ljudi i roba, unutar kojeg su ukinute kontrole granica za sve putnike, osim u izvanrednim okolnostima

    Hrvatska ulazi u Schengen, od 01.01.2023. uklanjaju se rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom

    Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora donijeli su danas u Bruxellesu konačnu odluku – Hrvatska je od Više…

    Osijeku je pripala čast da bude prvi u okviru 'turneje četiri grada', a Dani eura se nastavljaju u Rijeci, Splitu i Zagrebu

    Na osječkom Trgu slobode održan prvi Dan eura!

    U Osijeku je ove subote, 8. listopada, održana prva manifestacija Dan eura kao dio informativne kampanje „Euro – naš novac“, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša