ŽIVOT

Epidemiološka situacija ne smije ugroziti napredak u prevenciji i liječenju raka vrata maternice

Ugledne liječnice o važnosti Dana mimoza i besplatnom cjepivu koje spašava živote

Objavljeno 18.01.2021
Darija Kovačić

Proteklih mjeseci više no ikad suočni smo s činjenicom koliko je zdravlje krhko i koliko ga brzo možemo izgubiti. Pandemija koronavirusa naučila nas je da prevencija život znači, a upravo je to najpotrebnija nit vodilja kada je u pitanju jedna od najsmrtonosnijih ženskih bolesti – rak vrata maternice.

Unatoč blagom padu smrtosti ovaj tihi ubojica godišnje u Hrvatskoj odnosi više od 100 života. Ugledne liječnice dr. Neda Ferenčić Vrban, specijalistica školske medicine i glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka i dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekologinje i tajnica Udruge Zdravka ususret Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice te Danu mimoza otkrivaju kako pravilnom prevencijom možemo spasiti brojne živote.

“Uz pandemiju kojoj su se pridružili i potresi primijetili smo da je pacijenticama potrebna dodatna podrška i razumijevanje. Veliki dio pacijentica se boji da neće na vrijeme započeti liječenje. Rijetko, ali susrećemo i drugu krajnost da se strahom od COVID bolesti opravdava odgađanje liječenja.”– otkriva dr. Jadranka Žuklić Belan te dodaje: “Sjećam se žene u ranim četrdesetim s citološkim nalazom CIN III/ karcinom in situ kojoj je preporučen operacijski postupak na početku pandemije, ali ga zbog nerealnog straha nije učinila. Dakako da ja toj osobi potrebna psihološka pomoć, ali na žalost, odgađanjem dijagnostičkih i terapijskih postupaka, povećava se rizik da se u podlozi razvija rak vrata maternice.”

Humani papilloma virus (HPV)  najčešći je uzročnik raka vrata maternice. Upravo cjepivom protiv HPV-a obolijevanje od ove bolesti mogu svesti na minimum kao i spriječiti brojne druge vrste raka uključujući rak vrata maternice, usne šupljine i ždrijela, rodnice, stidnice, anusa, penisa te spolne bradavice.

“Hrvatska liga protiv raka zauzima se da se napokon počne s adekvatnom provedbom Nacionalnog programa  ranog otkrivaja raka vrata maternice,  besplatnu edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.”–  ističe dr. Neda Ferenčić Vrban te dodaje: “Ponosni smo na sve sudionike u povijesnom uspjehu donošenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine. Njime su Vlada i Sabor RH krajem prosinca 2020. godine usvojili ciljeve i ambicije vezane uz smanjenje incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice te raka uzrokovanog HPV-om.”

Neki od najvažnijih ciljeva koje u području prevencije i liječenja raka vrata maternice Hrvatska liga protiv raka promiče:

  • Povećati svijest javnosti o povezanosti HPV infekcija s nastankom karcinoma te mogućnostima prevencije
  • Kontinuirano podizanje svijesti žena i javnosti o prevenciji raka vrata maternice.
  • Kontinuirano provođenje edukacija zdravstvenih radnika uključenih u program probira te javnost o prevenciji ove vrste raka.
  • Unaprjeđenje i praćenje učinkovitosti postojećih i uvođenje novih mjera probirnih pregleda, odnosno povećanje postotka odaziva na probirne preglede (od edukacije javnosti do učinkovitog uključenja lokalne uprave)
  • Smanjiti rizik od premalignih i malignih lezija vezanih uz perzistentnu HPV infekciju u osoba koje se cijepe

Zbog trenutne epidemiološke situacije ovogodišnji Dan mimoza bit će održan u nešto drugačijim uvjetima. Stručnjaci Prim. Dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije te Neda Ferenčić Vrban, dr.med. podijelit će najnovija saznanja o preveciji i liječenju raka vrata maternice na online konferenciji Dan mimoza.

Konferenciji se možete pridružiti u subotu, 23. siječnja u 11 sati putem Cisco web platforme, a pozivni link bit će na web stranici Hrvatske lige protiv raka www.hlpr.hr

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnertsvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

Foto: arhiva

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prije poziva, građane se moli da pripreme ime i prezime osobe koja se prijavljuje na cijepljenje, njen MBO (sa zdravstvene iskaznice), datum rođenja, adresu i kontakt telefon

Hampovčan: Bez poziva i prijave nema cijepljenja na organiziranim punktovima

Načelnik osječko-baranjskog Stožera Civilne zaštite Ivan Hampovčan rekao je u petak da građani ne mogu bez poziva i prijave doći Više…

Cijepljenje građana starijih od 65 godina i s rizičnim oboljenjima nastavlja se u subotu i nedjelju (10. i 11. travnja) na tri lokacije u Osijeku

Novopozitivno 99 osoba u županiji, sutra nastavak organiziranog cijepljenja

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije Više…

Zaključno s 8. travnjem utrošeno je 543.436 doza, a cijepljeno je 440.890 osoba

Nacionalni stožer: Imamo još 2.599 novih oboljelih, preminulo je 50 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.599 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe