ŽIVOT

Epidemiološke preporuke za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Broj ograničen na najviše 500 sudionika, pri čemu se kolona kreće u skupinama od 25 osoba koje drže međusobni razmak od 1,5 metra, a između skupina se mora osigurati razmak od najmanje 50 metara...

Objavljeno 13.11.2020
Ivona Amidžić

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020. u gradovima Hrvatske. Preporučuje se da jedinice lokalne samouprave organiziraju na svojim područjima obilježavanje Dana sjećanja na Žrtvu Vukovara 1991.-2020. kako bi se smanjilo okupljanje građana tijekom službenog programa 17. i 18. studenog u gradu Vukovaru.

Organizacija događaja i pozivanje uzvanika. Preporučuje se na dane 17. i 18. studenog 2020. organizirati isključivo ona događanja koja su predviđena protokolom obilježavanja 18. studenog – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te ne dopustiti organizaciju ikakvih zasebnih ili pratećih kolateralnih događanja kako bi se broj osoba u gradu tih dana sveo na najmanju moguću mjeru. Prilikom pozivanja uzvanika organizatori i domaćini okupljanja informiraju uzvanike o važećim mjerama i daju upute i informacije. Preporučuje se da se na okupljanje ne pozivaju osobe starije životne dobi ili oboljeli od kroničnih bolesti. Organizator se obvezuje na pridržavanje svih trenutno važećih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na pojedine dijelove programa (primjerice organizacija profesionalnih umjetničkih izvedbi ili vjerskih slavlja).

Dolazak na mjesto događaja. Ne preporučuje se dolazak sudionika organiziranim prijevozom autobusima ili drugim prijevoznim sredstvom, no u slučaju organizacije prijevoza obvezuje se prijevoznike na vođenje evidencije putnika i pohranjivanje iste na 14 dana te pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na prijevoz putnika.

Mjerenje tjelesne temperature prije okupljanja. Svi sudionici okupljanja obvezni su kod kuće ujutro prije dolaska na mjesto događaja izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2°C ili ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), ne može sudjelovati u okupljanju.

Također, osoba ne može sudjelovati na okupljanju bilo koje vrste:

  • ako ima ukućana koji je u samoizolaciji
  • ako je u proteklih 14 dana boravila u inozemstvu, osim ako ima negativan test na PCR, ne stariji od 48 sati
  • ako je u proteklih 14 dana imala kontakt s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom
  • ako ima neki od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.

Vidljive obavijesti i podjela akreditacija. Na ulazu u prostor objekta ili otvorenog prostora na kojem se odvija dio protokola, neposredno kod ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite RH i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Akreditacije se trebaju poslati unaprijed uz poziv i uz letak koji će sadržavati informacije o općim preporukama koje su sastavni dio ovog dokumenta.

Maske za lice i dezinfekcija ruku. Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski za sve sudionike. Sudionici moraju koristiti masku za lice ili medicinsku masku koja prekriva nos i usta i na otvorenom i zatvorenom prostoru. Uz to, na raspolaganju im stalno treba biti dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke. Tijekom boravka na okupljanju, preporučuje se čim češće dezinficirati ruke. Organizator okupljanja mora na punktovima na kojima će biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo i maske za lice ili medicinske maske osigurati da se ne grupiraju sudionici u većim skupinama te da se prilikom podjele maski i dezinfekcije ruku održava čim veća moguća udaljenost između osoba.

Fizički razmak. Za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, fizički razmak između svih sudionika, uključujući i akreditirane osobe, na otvorenome treba biti najmanje 1,5 metar, a u zatvorenom prostoru 2 metra. Organizator je dužan paziti da za svakog sudionika ima isplanirano najmanje 4m2 prostora. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. Zabranjeno je dolaziti u bliski fizički kontakt svim sudionicima, uključujući rukovanje.

Trajanje protokola i organizacija službenog dijela programa. U svrhu smanjenja rizika od širenja koronavirusa preporučuje se maksimalno skraćivanje protokolarnog programa te pozivanje minimalnog broja uzvanika. Razmak od 2 metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima te je nužno osigurati da izvođači ne dolaze u bliski kontakt s ostalim sudionicima okupljanja, pa je nužno da razmak od pozornice do prvog reda sudionika bude najmanje 4 metra tijekom svih dijelova službenog programa u kojima je predviđeno sudjelovanje govornika, pjevanje ili sviranje instrumentima.

Posluživanje hrane, napitaka, pića te podjela obroka. Zabranjuje se bilo kakva vrsta posluživanja hrane, napitaka, pića ili podjela obroka tijekom trajanja službenog dijela protokola.

Rad ugostiteljskih objekata. Tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara rad ugostiteljskih objekata završava u 21 sat.

Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju. U slučaju da se dio programa iz bilo kojeg razloga mora odvijati u zatvorenom prostoru, opća preporuka za unutarnje prostore je održavanje fizičkog razmaka, obilježavanje sjedećih i stajaćih mjesta te prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava preporučuje se ventilacija s povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Čišćenje i dezinfekcija prostora. Često dodirivane površine kao što su kvake na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka okupljanja. Pri planiranju rasporeda korištenja objekata potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak sudionika.

Utorak 17. studenog 2020.

19.00 sati
Paljenje svijeća u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar

Službeni program izmješta se izvan kruga bolnice:

  • sudionicima se omogućava paljenje svijeća izvan kruga bolnice na posebnom, za to određenom mjestu u gradu Vukovaru
  • paljenje svijeća u krugu bolnice će se organizirati isključivo za delegaciju.

Srijeda 18. studenog 2020.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020- “Vukovar, mjesto posebnog domovinskog pijeteta”

10.00 sati
Lokacija Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar

Sudionici ne ulaze u krug bolnice. Protokol događanja izmješta se izvan kruga bolnice. Na više lokacija bit će postavljeni punktovi za dezinfekciju te će covid-redari tijekom programa provjeravati drže li se sudionici svih epidemioloških mjera te ostvaruju li propisan razmak.

10.30 sati
Križni put – Kolona sjećanja

Prihvaća se prijedlog protokola uz izmjenu broja sudionika s preporukom da se njihov broj ograniči na najviše 500, pri čemu se kolona kreće u skupinama od 25 osoba koje drže međusobni razmak od 1,5 metara a između skupina se mora osigurati razmak od najmanje 50 metara. Covid-redari moraju pojačati svoje aktivnosti kako bi se osigurala provedba zadanog epidemiološkog okvira. Na više lokacija duž kretanja kolone bit će postavljeni punktovi s maskama za lice i dezinfekcijskim sredstvima (okvirno na svakih 500 metara uz put kretanja, što je ukupno 11 punktova). Tijekom kretanja kolone covid-redari nadzirat će pridržavaju li se sudionici svih epidemioloških mjera (nošenje maske te održavanje fizičkog razmaka).

12.15 sati
Dolazak Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru

Prihvaća se prijedlog protokola uz izmjenu broja sudionika s preporukom da se njihov broj ograniči na najviše 500. Na ulasku u prostor Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru bit će postavljen punkt s maskama za lice i dezinfekcijskim sredstvima. Sudionici Kolone sjećanja koji sa sobom ponesu ruže odlaze prema grobovima poginulih i ubijenih branitelja i civila te polaganjem ruža na grob pojedinačno odaju počast. Sudionici koji nisu predviđeni za daljnje sudjelovanje u protokolu bit će putem razglasa informirani o redoslijedu izlaska s groblja.

12.30 sati
Polaganje protokolom određenih vijenaca

Prihvaća se prijedlog protokola. Vijence polažu delegacije. Prema protokolu predviđeno je označavanje stajaćih mjesta te će u blizini spomen-obilježja biti postavljen punkt s maskama za lice i dezinfekcijskim sredstvima.

13.00 sati
Sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu

Prihvaća se prijedlog protokola uz obilježavanje stajaćih mjesta na udaljenosti od 1,5 metara razmaka između sudionika. Covid-redari moraju pojačati svoje aktivnosti kako bi se osigurala provedba zadanog epidemiološkog okvira tijekom održavanja mise.

14.15 sati
Završetak događanja.

Predlaže se organizirati napuštanje lokacije događanja na način da se sudionicima omogući odlazak bez većeg grupiranja. Covid-redari moraju pojačati svoje aktivnosti kako bi se osiguralo održavanje fizičkog razmaka među sudionicima dok napuštaju mjesto događaja.

Preporuke su dostupne na poveznici.

foto: koronavirus.hr

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno...

Crveni križ upozorava na hladnije vrijeme te poziva na oprez

U najavi su niže temperature, kiša i snijeg. Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko doba može uzrokovati štetne posljedice po Više…

O kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka?

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Više…

Za vukovarske heroje osječki osnovnoškolci su zapalili 4.000 lampiona, a naša Vukovarska ulica u Osijeku neka s tisućama lampiona obasja put prema slobodnom i herojskom Vukovaru

FOTO Ponos i tuga – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje članovi izaslanstava Osječko-baranjske županije na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)