SPORT

EPSO 2019. završio: Za finalni vikend – najbolji hitci!

Domaćin je još jednom opravdao povjerenje ESC-a i organizirao odlično prvenstvo

    Objavljeno 25.03.2019
    Tamara Lemajić

    Bilo je to sjajnih devet natjecateljskih dana na Europskom prvenstvu u gađanju zračnim oružjem, koje je jučer završeno u našem gradu na Dravi. Vikend je u Gradskom vrtu bio isključivo u znaku seniorskih finala.

    Italija se vratila na vrh osvojivši zlato u timskom natjecanju Air Pistol 10m – nevjerojatan nastup

    Italija je pokazala da njihova tradicija natjecanja živi snažno i vrhunski kada se njihov tim Giuseppe Giordano, Paolo Monna i Alessio Torrocchi popeo na najviše postolje u Osijeku osvojivši Gold Match Air Pistol Men Team.

    Njihov nastup tijekom finala bio je nevjerojatan. U polufinalu su se borili protiv tima Ruske Federacije. U situaciji 8-12 ruski tim je vodio. Tada je Italija započela svoj brzi put do vrha. Odjednom je rezultat bio izjednačen i pobjednika je odlučivao slijedeći hitac. Italija je bila uspješnija s razlikom od 0,3 te su otišli na Gold Match. U drugom polufinalu Ukrajina se susrela sa Srbijom. Ukrajina je pobijedila 13-11, te si otvorila vrata prema borbi za zlato.

    Ruski tim 10m zračne puške dominirao je u finalu ekipnog natjecanja

    U polufinalu ruski tim Vladimir Maslennikov, Evgeny Panchenko i Alexander Dryagin pobijedili su ekipu iz Bjelorusije sa 14-8 i došli na Gold Match. U drugom polufinalu Mađarska i Srbija su imale jako napetu borbu.  Reprezentacija Srbije je pobijedila s rezultatom 30.8 kada je mađarski tim pogodio 30.7. Konačni rezultat bio je 14-12 za reprezentaciju Srbije. U brončanoj utakmici Mađarska je pobijedila Bjelorusiju 16:8. Bodovi ne govore sve, Bjelorusija se dobro borila, ali Mađarska je bila malo peciznija i osvojila brončanu medalju.

    Napeto i u Gold Matchu

    Ruska ekipa je osvojila zlato protiv reprezentacije Srbije 17-5. Rezultat izgleda prilično superiorno, ali kada pogledamo rezultate pucanja, a ne samo bodove natjecanja, borba za zlato je bila vrlo neizvjesna. Ruska momčad je napravila vrhunske rezultate u pogađanju u metu. Svaki set je bio preko 31,1 boda ili više, najbolji 32,0. Srpski reprezentativci su se također dobro borili, ali imali su i nesreću dok su vrlo često izgubili bodove samo s 0,1-0,2 bodovne razlike! U svakom slučaju, ovaj sport je takav da tko dobiva više bodova, čak i u decimalama, je pobjednik.

    Ruskinje dominirale u zadnjem 10m Air Rifle Women Team eventu

    Ruskinje su pokazale svoju vještinu na pravom mjestu i pravo vrijeme osvojivši natjecanje za zlato u ženskim timovima Air Rifle. Lijepo iznenađenje bila je rumunjska momčad koja je osvojila brončanu medalju pobjedivši objektivno jači austrijski tim 17-5 u borbi za broncu.

    Borba za zlato je bila dvoboj Italije i Ruske Federacije. Oba tima su pokazali izvrsne vještine pucanja. Na kraju je Ruska federacija dobila glavnu nagradu – Europsko prvenstvo. Naslov nije došao lako, gađanje obiju momčadi je bilo izvrsno no na kraju Ruski ženski tim je pobjedio Italiju 17-13. Obje momčadi su pokazale najbolje od sebe, ali Ruski tim je bio jači i u pravo vrijeme je odradio najbolje pogotke. U borbi za broncu Rumunjska je pobjedila austrijski tim iznenađujuće jednostavno s rezultatom 17-5.

    Hrvatski strijelci, nažalost, nisu usjeli izboriti svoje mjesto

    Finalni dani u gradu na Dravi pokazali su ono najbolje što europsko streljaštvo nudi u zračnoj pušci i pištolju ovoga trenutka. Ipak, nešto je nedostajalo u subotu i nedjelju u Maloj dvorani Gradski vrt. Naravno, riječ je o hrvatskim strijelcima, koji, nažalost, nisu uspjeli izboriti svoje mjesto u konkurenciji onih koji su se borili za medalje. Nije da nismo imali aduta, prije svega u pušci (Pejčić, Gorša, Maričić). Prije godinu dana uzeli smo tri odličja, priželjkivali smo bar jedno na domaćem terenu, ali nije se ostvarilo. Jedno seniorsko četvrtfinale ipak je premalo.

    Završnicu najbolje odradili strijelci iz Rusije – Maslennikov kući nosi hrpu zlata

    Prvi finalni dan ponudio je borbe za pojedinačna odličja, kao i ona u mix timovima. Jučer je sve bilo znaku ekipnih okršaja, a ukupno su završnicu najbolje odradili strijelci iz Rusije. Od mogućih deset uzeli su četiri europske titule, a briljantan je bio Vladimir Maslennikov, koji je potvrdio da je prva puška Starog kontinenta. U Osijeku je treći put zaredom bio najbolji u pojedinačnoj konkurenciji, a sve je začinio zlatnim hitcima u ekipnom dijelu, kao i onom u mix timovima. Isto mu je za rukom pošlo i prije godinu dana u Györu.

    – Sjajno je Prvenstvo zaključiti trima zlatnim odličjima. Priželjkivao sam obraniti koji naslov, uspio sam sva tri. Naravno, najveća se borba vodila u pojedinačnom dijelu, gdje je konkurencija bila iznimna i zanimljiva do posljednjeg hitca – zadovoljno je zborio Maslennikov, koji iz Osijeka nosi hrpu zlata, ali, vjerujemo, i odlične dojmove. Kao i svi ostali sudionici, jer domaćin je još jednom opravdao povjerenje ESC-a i organizirao odlično prvenstvo.

    EPSO 2019 u Osijeku proglašeno zatvorenim – sljedeće u Mađarskoj

    Europsko prvenstvo u streljaštvu je zatvorenim proglasila gđa. Ghislaine Briez – tehnički delegat natjecanja na kratkoj ceremoniji zatvaranja, odmah nakon posljednje finalne dodjele medalja. Zastava Europske streljačke konfederacije uručena je predstavniku mađarskog streljačkog saveza koji će organizirati sljedeće Europsko prvenstvo – Europsko prvenstvo u Running targetu.

    Glavni direktor natjecanja Zoran Ćelić se zahvalio svim sudionicima i poželio im dobrodošlicu ponovno u Osijek i Hrvatsku. Zahvalio je i svim volonterima, članovima Organizacijskog odbora i sponzorima koji su pomogli u organiziranju uspješnog prvenstva.

    U svom govoru gospođa Briez zahvalila je Organizacijskom odboru i direktoru natjecanja Zoranu Ćeliću koji je organizirao izvrsno prvenstvo. Na kraju govora proglasila je Europsko prvenstvo 10 metara zatvorenim.

     

     

    Foto: Dubravka Krmpota (Osijek News)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Šest medalja osvojila je hrvatska gimnastika na jubilarnom 15. DOBRO World Cupu koji je danas završen u osječkoj areni Gradski vrt

    [FOTO] Drugi finalni dan – DWC Osijek, Benović zlatni, Srbić srebrni, Zelčić brončana u Osijeku!

    Šest medalja osvojila je hrvatska gimnastika na jubilarnom 15. DOBRO World Cupu koji je danas završen u osječkoj areni Gradski Više…

    Na prvenstvu je nastupio i taekwondo klub „Osijek“ sa svojih 4 natjecatelja. Mlađi kadet  Domagoj Ljevar, juniorka Dora Dragovan, seniorke Nina Vicković i Laura Zahirović.

    Taekwondo – Tehničko prvenstvo Hrvatske 2024.

    Dana 18.02.2024. održano je tehničko prvenstvo Hrvatske za sve uzraste, u Zaprešiću pod pokroviteljstvom Hrvatskog taekwondo saveza i domaćinstvom taekwondo Više…

    Natjecanje je održano za kategorije kadeta i ml. kadeta, a sudjelovalo je 16 plivačkih klubova sa oko 300 natjecatelja

    Plivački klub Osijek na natjecanju u Zagrebu – Medo 2024

    U Zagrebu je na bazenu Jelkovec  u organizaciji PK Medveščak održano natjecanje Medo 2024.  Natjecanje je održano za kategorije kadeta Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Mačevalački klub Dmitar Zvonimir Osijek uživa status ponajboljeg organizatora mačevalačkih natjecanja kako u zemlji tako i u cijeloj regiji

    7. Osijek Fencing Cup ponovo okuplja mačevalačku elitu u 7 kategorija: U9, U11, U14 EFC, U17, U21, seniori i veterani 

    Na natjecanju je sudjelovalo 28 plivačkih klubova sa gotovo 500 natjecatelja. Odličnim nastupima isplivani su osobni rekordi i norme za nastup na Kadetskom prvenstvu Hrvatske.

    PK Osijek na “Festivalu plivanja” u Zagrebu

    KK Esseker su predstavljale kadetkinje i juniorke pojedinačno i ekipno

    Karate klub Esseker na prvenstvu Hrvatske za kadete i juniore u katama