ŽIVOT

EPSO 2021. donio velika iznenađenja na finalima: Pobjedu odnio Peni, pali i neki rekordi

U ženskoj disciplini najveće iznenađenje bila je 23-godišnja Jessie Kaps iz Belgije

Objavljeno 25.05.2021
Ivona Amidžić

Muške i ženske discipline sa zračnim puškama započele su u ponedjeljak u Osijeku.

Ženska disciplina sa zračnom puškom možda je najpopularniji događaj na prvenstvu. Ovdje u Osijeku sudjelovale su ukupno 93 sportašice. Osam najboljih kvalificiralo se do finala:

  1. DVORSAK Ziva SLO 630.8
  2. DUESTAD Jeanette Hegg NOR 630.6
  3. CECCARELLO Sofia ITA 630.2
  4. MULLER Oceanne Marianne FRA 629.7
  5. DENES Eszter HUN 629.4
  6. KAPS Jessie BEL 628,5
  7. GALASHINA Anastasiia RUS 628.4
  8. KARIMOVA Yulia RUS 627.9

Najveće iznenađenje bila je 23-godišnja Jessie Kaps iz Belgije. Njezin najbolji rezultat bio je prije ponedjeljka (24. svibnja) 619,9 iz Wroclawa ECH2020. No u ponedjeljak je „razbila“  popis rezultata sa 628,5. Dobila je i mogućnost da se natječe za kvotu u Tokiju. Troje ostalih koji se natječu s njom iz dvije kvote su Talijanka Sofia Ceccarello, Francuskinja Oceanne Muller i Mađarica Eszter Denes.

Na finalu Jessie Kaps nastavila je svoja iznenađenja osvojivši srebro i mjesto na kvoti za Belgiju.

Iznenađenje je bila i francuska pobjednica Oceanne Muller koja je osvojila cijeli „show“ i ujedno i prvu kvota za pušku za Francusku. Muller ima samo 18 godina, a njezin rezultat (251,9) jednak je europskom rekordu i ujedno i novi europski juniorski rekord.

Brončana medalja otišla je sa Sofijom Ceccarello u Italiju.

Iz ekipnog natjecanja najboljih 8 nastavlja se u drugu fazu i to su:

  1. Norveška 1882.6
  2. Slovenija 1881.2
  3. Ruska Federacija 1879.4
  4. Italija 1877.4
  5. Švicarska 1874.8
  6. Ukrajina 1871.7
  7. Danska 1871.5
  8. Rumunjska 1871.5

Malo čudo Istvana Penija

Prva kvalifikacija bila je muška disciplina 10 metara zračna puška. Rus Vladimir Maslennikov bio je najbolji u kvalifikacijama s dobrim rezultatom 630,4. Izraelac Sergey Richter i Mađar Istvan Peni bili su drugi i treći. Francuz Brian Baudouin bio je četvrti. Sljedeća četiri su bili Srbin Milenko Sebić, Henrik Larsen (NOR), Miran Maričić (CRO) i David Hrckulak (CZE).

Još uvijek su postojala dva mjesta za kvote za natjecanje, a ostala su tri sportaša koji su ih imali priliku osvojiti na večernjem finalu. Bili su to Francuz Brian Baudouin, Srbin Milenko Sebić i Čeh David Hrckulak.

Izgledalo je kao da će pobjeda pripasti Richteru, koji je vodio ispred Penija s 2,1 poena dok su ostala još dva pogotka, ali onda se dogodilo nešto što je blizu čuda. Peni je prešao u vodstvo i oba su sportaša ostvarila rezultat 251,3. Izjednačenje – i novi europski rekordi za oboje. U razrješavanju izjednačenog rezultata Richter je pucao 10,3, a Peni čak i više, 10,7 te osvojio Europsko prvenstvo.

„Znao sam da sam u dobroj formi i da mogu dobro pucati. Tada sam odlučila sam sebi pokazati da to mogu. I jesam! Jako sam sretan, ovo će mi puno pomoći“, rekao je presretni Istvan Peni nakon svečane dodjele.

Mjesta na kvoti uspjela su osvojiti Srbin Milenko Sebić i David Hrckulak iz Češke.

„Za mene je ovo vrijeme bilo jako teško zbog Covida-19. Shvatio sam da je ovo moja zadnja mogućnost da osvojim kvotu tijekom natjecanja. Zahvaljujem ISSF-u i ESC-u što nam daju mogućnost da se borimo za ova mjesta na kvoti“, zahvalio je Srbin Milenko Sebić koji je bio peti. Druga kvota otišla je s Davidom Hrckulakom u Češku Republiku.

Na ekipnom natjecanju zračnih pušaka situacija je takva da Ruska Federacija (1884,6) predvodi srpsku momčad (1881,6). Na trećem mjestu je Norveška (1880,3). Osam timova iz prve faze nastavlja u drugu fazu. Sljedeće ekipe dobile su mjesto u drugoj fazi:

  1. RUSKA FEDERACIJA 1884.6
  2. SRBIJA 1881.6
  3. NORVEŠKA 1880.3
  4. FRANCUSKA 1878.9
  5. HRVATSKA 1877.4
  6. ČEŠKA 1874.8
  7. BJELORUSIJA 1872.6
  8. POLJSKA 1871.3

Rezultate možete pronaći ovdje.

foto: Matko Mance

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

Na startu je za sve sudionike utrke Red Bull čekao s osvježavajućom okrijepom od koje su trkači dobili krila, a 100% svih donacija i startnina ide izravno u projekte istraživanja leđne moždine

[FOTO] Wings for life u Osijeku

Wings for Life World Run doista je jedinstvena i globalna utrka za trkače i sudionike u invalidskim kolicima. Iako je Više…

Osijek, grad po mjeri čovjeka, siguran i miran, čist i urban, a tako nekako baš, mirisan i divan. Proljeće je u Osijeku...

[FOTO] Proljeće u Osijeku

U gradu koji ima više parkova negoli trgova, sve je više onih koji uživaju u zelenim dnevnim boravcima, a osječka Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)