GOSPODARSTVO

EU planira propisati jasnije označavanje porijekla hrane

Borzan je naglasila da će Strategija donijeti značajne promjene u načinu označavanja namirnica te je upozorila na mogućnost manipulacije oznakama porijekla sastojaka.

  Objavljeno 24.02.2021
  Darija Kovačić

  EU planira uvesti izmjene u načinu označavanja porijekla prehrambenih proizvoda kako bi taj podatak bio transparentniji te se potrošači mogli detaljnije informirati o proizvodu.

  Zastupnici u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u utorak su u raspravi o tom prijedlogu, koji je dio EU-ove strategije “Od polja do stola”, ocijenili da je kvaliteta hrane predugo bila prepuštena uglavnom tržišnim interesima, što je naštetilo njenoj kvaliteti, a samim time potrošačima i okolišu.

  Mišljenja su iznijeli i hrvatski zastupnici Biljana Borzan i Tomislav Sokol, koji su u odboru za tu strategiju izvjestitelji svojih parlamentarnih skupina, socijaldemokrata i pučana, .

  Borzan je naglasila da će Strategija donijeti značajne promjene u načinu označavanja namirnica te je upozorila na mogućnost manipulacije oznakama porijekla sastojaka.

  “Strategija predviđa izmjene u sustavu označavanja podrijetla hrane, u kojem postoje rupe za koje smatram da dopuštaju dvojbene marketinške prakse. Na tržištu nalazimo proizvode čija pakiranja ‘vrište’ domaće, hrvatsko, slavonsko itd., a u njima glavni sastojci uvozni. Jedini način da potrošač to shvati je da pročita deklaraciju na kojoj je propisana veličina slova tri milimetra. Mislim da je to diskriminacija na štetu građana”, rekla je Borzan istaknuvši da je problem u tome što proizvođač može svoj proizvod označiti kao domaći, iako su neki od sastojaka iz uvoza.

  Navođenje zemlje podrijetla je trenutno obavezno za proizvode poput svježeg i smrznutog mesa, ribe i jaja, a strategija razmatra proširenje obveze označavanja zemlje podrijetla za prehrambene proizvode na kojima za koje je sada dovoljna oznaka „proizvedeno u EU“.

  “Podrijetlo hrane je jedna od glavnih odrednica koje utječu na izbor potrošača, stoga podržavam maksimalnu transparentnost”, rekla je Borzan, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

  Sokol upozorava na negativne posljedice koje strategija može imati za proizvođače mesa, s obzirom na to da propagira smanjenje konzumacije mesa u korist hrane biljnog porijekla. “Potrošačima treba omogućiti pravo na izbor”, istaknuo je Sokol, te dodao da odluke o tim pitanjima moraju biti donesene na temelju stvarnih činjenica kako implementacija Strategije ne bi dovela do smanjenja proizvodnje ali i povrede prava potrošača.

  “Neki dijelovi Strategije stoga se mogu tumačiti i kao slabljenje pozicije naših tradicionalnih proizvođača, obiteljskih gospodarstava i malih i srednjih poduzetnika. Smatram da je to nedopustivo stoga sam uložio amandmane sa ciljem da osiguram da prelazak na prehranu s većim udjelom namirnica biljnog podrijetla, što se predviđa Strategijom, nikako nema za posljedicu stavljanje naših tradicionalnih proizvoda na svojevrsnu listu nepoželjnih proizvoda, a pogotovo ako bi to značilo manje novca iz europskih fondova za naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom tradicionalnih mesnih proizvoda”, rekao je Sokol za Hinu.

  HDZ-ov europarlamentarac ističe kako je u svojstvu izvjestitelja europskih pučana prvi hrvatski zastupnik koji je uložio amandmane na Strategiju kojima se traži i pojašnjenje deklaracija o podrijetlu meda.

  Sokol navodi da je zatražio “da označavanje podrijetla meda bude jasno i precizno kako bi potrošači prilikom kupnje proizvoda nedvojbeno mogli utvrditi podrijetlo meda, nevezano za to dolazi li med iz Europske unije ili trećih država”.

  Na označavanje proizvoda poput meda upozorava i Borzan. “Smatram kako bi se za mlijeko i mliječne proizvode te meso u mesnim prerađevinama također trebala navoditi točna zemlja podrijetla. Isto se odnosi i na med, koji se trenutno može označavati kao „mješavina EU i ne-EU“ sirovine, bez označavanja omjera i zemlje podrijetla, što otvara prostor za lov u mutnom”, smatra hrvatska eurozastupnica.

  EU strategija “Od polja do stola” predviđa donošenje niza mjera kojima bi se poboljšala kvaliteta hrane i, u skladu s Europskim zelenim planom,i potaknuo prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju. Između ostaloga, plan je da se do 2030. upotreba pesticida u poljoprivredi smanji za 50 posto te da se za 25 posto povećaju površine pod ekološkim uzgojem.

  Za pripremu stajališta Europskog parlamenta spram strategije “Od polja do stola” nadležni su odbori Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te poljoprivredu i ruralni razvoj. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača pozvan je dati svoje mišljenje prije no što se o prijedlogu u travnju izjasne nadležni odbori.

  (Hina)

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Šokirana sam i ljuta, u čije ime Vlada lobira protiv smanjenja pesticida? U ime građana Hrvatske, koji su valjda zadovoljni što izumiru pčele i što su tragovi pesticida sveprisutni na hrani?

  Borzan otkriva: Vlada RH u Bruxellesu lobira protiv smanjenja upotrebe kemijskih pesticida

  Vlada Republike Hrvatske, odnosno ministarstvo poljoprivrede, izravno lobira u Bruxellesu da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih Više…

  Informacijska kampanja o uvođenju eura trebala je odavno početi - Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote

  Hoće li se uvođenje eura iskoristiti za još jedno povećanje cijena?!

  Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je u zagrebačkoj Kući Europe predstavila rezultate svog istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura i Više…

  Peta dodjela „Najdonator-a“ planirana je za jesen 2022. Organizatori će kontaktirati sve donatore koji su Poreznoj upravi prijavili donacije...

  Borzan: Hrvatske tvrtke donirale skoro 28 milijuna kuna vrijednosti hrane u 2021.

  U sklopu priprema za dodjelu priznanja “Najdonator” hrvatskim tvrtkama koje su prijavile najviše donirane hrane, objavljeni su podaci o ukupnim Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Grad Osijek otovrio je javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, posebno potiču vlasnike povijesno vrijednih kuća da se prijave...

  Nastavlja se uljepšavanje “lica” zaštićenih zgrada

  Ususret nadolazećem vjerskom blagdanu, policija sve vozače upozorava da su radovi na cesti i dalje u tijeku...

  Cesta Osijek-Aljmaš zatvorena za sav promet za blagdan Velike Gospe

  Radovi na obnovi nogostupa u Ulici Hrvatske Republike trajat će tjedan dana, projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna...

  Nogostup u Ulici Hrvatske Republike uskoro u novom ruhu