GOSPODARSTVO

EU planira propisati jasnije označavanje porijekla hrane

Borzan je naglasila da će Strategija donijeti značajne promjene u načinu označavanja namirnica te je upozorila na mogućnost manipulacije oznakama porijekla sastojaka.

    Objavljeno 24.02.2021
    Darija Kovačić

    EU planira uvesti izmjene u načinu označavanja porijekla prehrambenih proizvoda kako bi taj podatak bio transparentniji te se potrošači mogli detaljnije informirati o proizvodu.

    Zastupnici u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u utorak su u raspravi o tom prijedlogu, koji je dio EU-ove strategije “Od polja do stola”, ocijenili da je kvaliteta hrane predugo bila prepuštena uglavnom tržišnim interesima, što je naštetilo njenoj kvaliteti, a samim time potrošačima i okolišu.

    Mišljenja su iznijeli i hrvatski zastupnici Biljana Borzan i Tomislav Sokol, koji su u odboru za tu strategiju izvjestitelji svojih parlamentarnih skupina, socijaldemokrata i pučana, .

    Borzan je naglasila da će Strategija donijeti značajne promjene u načinu označavanja namirnica te je upozorila na mogućnost manipulacije oznakama porijekla sastojaka.

    “Strategija predviđa izmjene u sustavu označavanja podrijetla hrane, u kojem postoje rupe za koje smatram da dopuštaju dvojbene marketinške prakse. Na tržištu nalazimo proizvode čija pakiranja ‘vrište’ domaće, hrvatsko, slavonsko itd., a u njima glavni sastojci uvozni. Jedini način da potrošač to shvati je da pročita deklaraciju na kojoj je propisana veličina slova tri milimetra. Mislim da je to diskriminacija na štetu građana”, rekla je Borzan istaknuvši da je problem u tome što proizvođač može svoj proizvod označiti kao domaći, iako su neki od sastojaka iz uvoza.

    Navođenje zemlje podrijetla je trenutno obavezno za proizvode poput svježeg i smrznutog mesa, ribe i jaja, a strategija razmatra proširenje obveze označavanja zemlje podrijetla za prehrambene proizvode na kojima za koje je sada dovoljna oznaka „proizvedeno u EU“.

    “Podrijetlo hrane je jedna od glavnih odrednica koje utječu na izbor potrošača, stoga podržavam maksimalnu transparentnost”, rekla je Borzan, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

    Sokol upozorava na negativne posljedice koje strategija može imati za proizvođače mesa, s obzirom na to da propagira smanjenje konzumacije mesa u korist hrane biljnog porijekla. “Potrošačima treba omogućiti pravo na izbor”, istaknuo je Sokol, te dodao da odluke o tim pitanjima moraju biti donesene na temelju stvarnih činjenica kako implementacija Strategije ne bi dovela do smanjenja proizvodnje ali i povrede prava potrošača.

    “Neki dijelovi Strategije stoga se mogu tumačiti i kao slabljenje pozicije naših tradicionalnih proizvođača, obiteljskih gospodarstava i malih i srednjih poduzetnika. Smatram da je to nedopustivo stoga sam uložio amandmane sa ciljem da osiguram da prelazak na prehranu s većim udjelom namirnica biljnog podrijetla, što se predviđa Strategijom, nikako nema za posljedicu stavljanje naših tradicionalnih proizvoda na svojevrsnu listu nepoželjnih proizvoda, a pogotovo ako bi to značilo manje novca iz europskih fondova za naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom tradicionalnih mesnih proizvoda”, rekao je Sokol za Hinu.

    HDZ-ov europarlamentarac ističe kako je u svojstvu izvjestitelja europskih pučana prvi hrvatski zastupnik koji je uložio amandmane na Strategiju kojima se traži i pojašnjenje deklaracija o podrijetlu meda.

    Sokol navodi da je zatražio “da označavanje podrijetla meda bude jasno i precizno kako bi potrošači prilikom kupnje proizvoda nedvojbeno mogli utvrditi podrijetlo meda, nevezano za to dolazi li med iz Europske unije ili trećih država”.

    Na označavanje proizvoda poput meda upozorava i Borzan. “Smatram kako bi se za mlijeko i mliječne proizvode te meso u mesnim prerađevinama također trebala navoditi točna zemlja podrijetla. Isto se odnosi i na med, koji se trenutno može označavati kao „mješavina EU i ne-EU“ sirovine, bez označavanja omjera i zemlje podrijetla, što otvara prostor za lov u mutnom”, smatra hrvatska eurozastupnica.

    EU strategija “Od polja do stola” predviđa donošenje niza mjera kojima bi se poboljšala kvaliteta hrane i, u skladu s Europskim zelenim planom,i potaknuo prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju. Između ostaloga, plan je da se do 2030. upotreba pesticida u poljoprivredi smanji za 50 posto te da se za 25 posto povećaju površine pod ekološkim uzgojem.

    Za pripremu stajališta Europskog parlamenta spram strategije “Od polja do stola” nadležni su odbori Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te poljoprivredu i ruralni razvoj. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača pozvan je dati svoje mišljenje prije no što se o prijedlogu u travnju izjasne nadležni odbori.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da vam na zabavi ponestane pića, grickalica ili leda. Ili možda nešto od higijenskih ili kozmetičkih sitnica, Store2Door je rješenje za vas!

    Store2Door otvoren u Osijeku

    Novi pristup prodaji potrepština, pića, grickalica, razne hrane i leda vas očekuje u Store2Door online trgovini u kojoj na lak Više…

    Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

    PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

    Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

    Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje prilikom pripreme i čuvanja hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95%. Pogledajte zanimljive rezultate ovog istraživanja.

    Panel rasprava u Osijeku – Istraživanje HAPIH-a o navikama hrvatskih građana vezanim uz kupovinu, pripremu i čuvanje hrane

    Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja