POLITIKA

EU spreman dati tri milijarde eura Bjelorusiji ako ode Lukašenko

Europska komisija je ranije tijekom dana izvijestila kako je predstavila Vijeću plan o gospodarskoj potpori "budućoj demokratskoj Bjelorusiji"...

  Objavljeno 31.05.2021
  Ivona Amidžić

  Europska unija spremna je dati Bjelorusiji tri milijarde eura ako se s vlasti makne predsjednik Aleksandra Lukašenko te “provede demokratska tranzicija”, rekao je u petak Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku.

  Europska komisija je ranije tijekom dana izvijestila kako je predstavila Vijeću plan o gospodarskoj potpori “budućoj demokratskoj Bjelorusiji”.

  “Time želimo iskazati predanost ljudima u Bjelorusiji. Taj plan će biti aktiviran kada Bjelorusija otpočne tranziciju prema demokraciji, ne prije toga”, izjavio je Borrell u Lisabonu gdje sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a.

  “Lukašenko nije sretan s tom idejom”, dodao je.

  Paket od tri milijarde eura uključuje bespovratni novac i kredite kako bi “Bjelorusija stabilizirala svoje gospodarstvo i reformirala institucije”, izvijestila je Europska komisija. Novac bi došao iz različitih izvora unutar EU-a.

  U petak se pak Lukašenko sastaje u Sočiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dan nakon što je UN-ova zrakoplovna agencija (ICAO) najavila istragu prisilnog spuštanja Ryanairovog zrakoplova.

  “Ne znam je li održan ili nije njihov sastanak, nemam saznanja o njemu”, rekao je Borrell. “Putin i Lukašenko me ne obavještavaju o svojim agendama, pa ne znam. Putin je snažani podupiratelj Lukašenka to je jasno, ali o njihovom sastanku ne znam ništa”, dodao je.

  Europska unija istovremeno namjerava pojačati sankcije Bjelorusiji nakon što su vlasti te zemlje u nedjelju prisilile Ryanairov zrakoplov na slijetanje pa uhitile u njemu oporbenog aktivista i njegovu partnericu, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s kolegama iz EU-a u Lisabonu.

  “Dogovorili smo se da ćemo ubrzati rad na sankcijama. U pripremi je četvrti paket u okviru postojećeg sankcijskog režima”, rekao je Grlić Radman za Hinu.

  Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass poručio je kako bi sankcije mogle obuhvatiti ključne kompanije u sektoru gnojiva te da bi EU mogao onemogućiti vladi Bjelorusije izdavanje obveznica u Europskoj uniji. Ministri 27 država EU-a razmatraju širenje liste osoba koje se nalaze pod sankcijama. Nakon prošlogodišnjih predsjedničkih izbora pod sankcijama EU-a je 88 osoba bliskih režimu te sedam kompanija.

  Bjelorusija nije trebala biti tema neformalnog sastanka 27 ministara vanjskih poslova EU-a okupljenih u Lisabonu no s obzirom na aktualna događanja oko prinudnog slijetanja zrakoplova, stavljena je na dnevni red.

  Bjeloruske vlasti su rekle da su u nedjelju naredile zrakoplovu koji je letio iz Grčke u Litvu, a u tom trenutku bio u njenom zračnom prostoru, da sleti u Minsk zbog prijetnje bombom. Kad je zrakoplov sletio uhićeni su njegovi putnici Roman Prostaševič i njegova partnerica Sofia Sapega.

  Čelnici EU-a optužili su Bjelorusiju za državno sponzoriranu otmicu.

  Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, priopćila je u petak da “podupire želju bjeloruskog naroda o mirnoj demokratskoj tranzciji” nakon predsjedničkih izbora održanih u kolovozu 2020. za koje tvrdi da “nisu bili niti slobodni niti pošteni”.

  (Hina)

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  „Uvjereni smo da ćemo uspjeti proizvesti dovoljnu količinu cjepiva kako bismo postigli cilj kolektivnog imuniteta, što znači 70 posto odrasle populacije"

  Europska unija do srpnja očekuje cijepljenje 70 posto odraslog stanovništva

  Europska unija će do sredine srpnja uspjeti proizvesti dovoljno cjepiva da postigne svoj cilj imunizacije 70 posto odraslog stanovništva, rekao Više…

  Sudionici konferencije u srijedu su naglasili potrebu da EU jača svoju pripremljenost za buduće pandemije

  Konferencija o strategiji cijepljenja: Europa bi do ljeta mogla izaći iz pandemije

  Europska unija bi iz pandemije koronavirusa mogla izaći do ljeta, rekli su u srijedu sudionici videokonferencije o strategiji EU-a a cijepljenje protiv Više…

  Borzan se zalaže da cijena rezervnih dijelova mora biti do maksimalno 30 posto cijene novog uređaja

  Borzan: Popravak ne smije biti skuplji od novog uređaja!

  Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je u razmjeni mišljenja s povjerenikom Europske komisije za zaštitu potrošača Didierom Reyndersom Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U Kulturnom centru u Osijeku danas je održan radni sastanak između predstavnika Grada Osijeka i odbora talijanske Nexion grupacije, svjetskog lidera u automobilskoj inustriji...

  Pregovori s velikim potencijalnim investitorima

  Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming zahvalio je na prijmu i kazao kako će ovaj posjet dodatno osnažiti ekonomske veze Hrvatske i SAD-a

  Jačanje ekonomskih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama

  Na dnevnom redu bile su 34 točke, a najduže, gotovo 1,5 sat, trajala je točka „Pitanja i prijedlozi vijećnika“...

  Komarci i zdravstvo u središtu pozornosti vijećnika Skupštine OBŽ