KULTURA

Eurochestries – Tamburaška škola Batorek na turneji u Francuskoj

Tamburaška škola Batorek održati sedam koncerata - koncert otvaranja i zatvaranja, u kojem svaki od 10 orkestara ima 15 minuta za uvodnu prezentaciju, te 5 samostalnih koncerata u raznim gradovima atlantskog priobalja

Objavljeno 01.07.2022
Mihael Šilac

Eurochestries je asocijacija smještena u Saint Germain de Lusignanu, Francuska. Okuplja mladež klasične glazbene provenijencije iz cijelog svijeta. Postoji već 33 godine, a organizira godišnje između 5 i 7 festivala. Tamburaška škola Batorek je postala članom te asocijacije 2008. godine, kada bilježe prvo gostovanje na festivalu u pokrajini Charente Maritime, blizu Atlanske obale. Poslije slijede gostovanja u Kanadi (Quebec, 2011. god.), ponovo Francuskoj (Pons, 2013. godine), u Brazilu (Sobral, 2015. godine).

2017. godine održali su 8 koncerata u 10 dana u Šangajskoj regiji u Kini, a 2019. godine ponovo gostovali u Francuskoj, gdje će gostovati i ove godine.

Kao jedini orkestar s tradicionalnim instrumentima među simfoničarima, 2007. godine nakon gostovanja u Makedoniji, bili su zamijećeni od dirigenta makedonskog mandolinskog orkestra (Šukri Ramadan), kome se svidjela izvedba nekih djela klasične glazbe.

“Šukri Ramadan pa nas je preporučio predsjedniku Eurochestries asocijacije, Claudu Revoltu. Poslije ostvarenog kontakta, poslali smo video materijale sa naše probe, što je rezultiralo pozivom za naš orkestar već 2008. godine”, kaže Franjo Slavko Batorek voditelj i osnivač škole.

Ovogodišnji festival traje od 30.7.-12.8., i u ta dva tjedna će tamburaška škola Batorek održati sedam koncerata – koncert otvaranja i zatvaranja, u kojem svaki od 10 orkestara ima 15 minuta za uvodnu prezentaciju, te 5 samostalnih koncerata u raznim gradovima atlantskog priobalja. Na put polazi 25 članova orkestra, dirigent Hrvoje Harkanovac, njihova stalna prevoditeljica za francuski jezik Keti Kamenar, te voditelj i osnivač škole, Franjo Slavko Batorek sa suprugom.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovoga tjedna počinje i Osječko ljeto kulture povodom kojega će biti prikazana rock-melodrama Osječki long, long play

Osječki long, long play, OLJK i tambure u HNK

HNK Osijek i ovoga nam tjedna donosi zabavne sadržaje. Osim Osječkog long, long playa, ljubitelji tamburaške glazbe će moći uživati Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ako ne znate kamo biste izašli ovaj vikend, Kulturni centar Osijek za Vas je priredio još jedan bogat program u sklopu OLJK-a.

Bogata vikend ponuda na Osječkom ljetu kulture

Riječ je o filmu koji na dokumentarno-eksperimentalni način donosi panoramsku sliku, odnosno život Berlina od jutra do večeri

Spoj filma i jazza na krovu Kulturnog centra Osijek

Kulturni centar Osijek u dvorištu HAZU-a priprema novi koncert multikulturalnog zagrebačkog Snychronos Ansambla u sklopu OLJK-a

Spoj suvremenog i eksperimentalnog u Dvorištu HAZU-a!