GOSPODARSTVO

Europa želi do 2050. biti klimatski neutralna

EU želi energetski obnoviti 35 milijuna zgrada do 2030.

    Objavljeno 14.10.2020
    Darija Kovačić

    Europska komisija želi ubrzati energetsku obnovu zgrada u Europskoj uniji u idućih deset godina, što bi trebalo pridonijeti ostvarenju cilja da Europa do 2050. bude klimatski neutralna.

    To konkretno znači energetsku obnovu još 10 milijuna obiteljskih kuća i stambenih zgrada te uredskih i javnih zgrada do 2030., odnosno ukupno 35 milijuna, istaknuo je u srijedu europski povjerenik za energetiku Kadri Simson, predstavljajući plan.

    „Znamo da je to moguće jer elementi ovoga što predlažemo već postoje”, kazao je, navodeći kao primjer programe u Litvi, Češkoj i Švedskoj.

    Europska unija želi do 2050. biti klimatski neutralna i Komisija je nedavno predložila da se emisije CO2 smanje za 55 posto do 2030. u odnosu na razine iz 1990., prema sadašnjih 40 posto.

    Europski parlament predlaže smanjenje za čak 60 posto. Dogovor o tome EU bi trebao postići do kraja godine.

    Zgrade u Europskoj uniji odgovorne su za 40 posto ukupne potrošnje energije u EU i za 36 posto emisije stakleničkih plinova, navodi Komisija.

    Gotovo tri četvrtine ih je energetski neučinkovito po modernim standardima i mnoge se griju na fosilna goriva.

    Svake godine energetski ih se obnovi svega jedan posto, a Komisija želi udvostručiti tu stopu.

    Da bi se ostvarili ciljevi do 2030., emisije od energije koju se koristi za grijanje i opskrbu električnom strujom zgrada u EU-u moraju se smanjiti za 60 posto.

    Dužnosnici u Bruxellesu nadaju se da će taj „val obnove” pomoći 34 milijuna europskih građana koji teško plaćaju račune za potrošnju energije, te da će otvoriti 160.000 novih radnih mjesta u građevinskom sektoru.

    Procjenjuje se da će za ostvarenje tog ambicioznog cilja trebati 275 milijardi eura dodatnih ulaganja svake godine.

    Komisija će iduće godine provesti reviziju Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada i Direktive o energetskim svojstvima zgrada i predložiti njihove izmjene.

    Predložit će među ostalim postupno uvođenje obvezujućih minimalnih standarda kad je riječ o energetskim svojstvima postojećih zgrada.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Fond će idući tjedan objaviti popis svih zaprimljenih prijava, a informaciju o zaprimanju prijavitelji već sada mogu pronaći u svom korisničkom pretincu sustava e-građani

    Veliki Interes – 11 926 građana zatražilo poticaje za energetsku obnovu svojih domova

    Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je danas u 12 sati privremeno zatvorio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih Više…

    Znate li da za obnovu vaše kuće možete dobiti bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost?

    Poziv Fonda za zaštitu okoliša na informativno-edukativnu radionicu: Kako do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća?

    Energetskom obnovom obiteljskih kuća moguće je uštedjeti na režijama od 30 do 60%, povećati udobnost stanovanja, ali i očuvati okoliš. Više…

    Bespovratna sredstva odobrilo je Ministarstvo kulture i medija putem Poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, a riječ je stopi financiranja od 100 posto.

    Osijeku odobreno 1,7 milijuna eura za energetsku obnovu zgrada Gradske i sveučilišne knjižnice i Barutane

    Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u četvrtak, 4. siječnja 2024. odobreno je više od 1,7 milijuna eura za energetsku Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI