ŽIVOT

Europski tjedan održivog razvoja ove godine obilježava i Osijek

Program obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja zanimljiv je i bogat, a donosimo ih redom :D

Objavljeno 21.09.2020
Ivona Amidžić

“Razumjeti. Promijeniti. Ponovno voljeti.” moto je obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja kojem se ove godine pridružio i Osijek. U subotnjem predstavljanju programa sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

“Europski tjedan održivog razvoja u Europi se odvija već šestu godinu zaredom, službeno u gradu Osijeku, od danas do 26. rujna po prvi puta. No mi volimo reći po prvi puta službeno jer se održivi razvoj u gradu Osijeku živi već dugi niz godina kroz edukaciju, kroz vrtiće i osnovne škole, a Osječanke i Osječani osviješteni su kako voljeti planetu, kako voljeti svoj grad, svoje ulice, svoja dvorišta. Održivi razvoj nešto je što je nam jednostavno treba biti stil života. Moto osječkog Tjedna održivog razvoja je ‘Razumjeti. Promijeniti. Ponovno voljeti.’, a Osječanke i Osječani u nadolazećem tjednu podsjetiti će na sve dobro što čine iskazujući tako ljubav prema svome gradu”, kazala je zamjenica gradonačelnika.

Program obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja zanimljiv je i bogat. Tako je za utorak, 22. rujna koji je ujedno i Svjetski dan bez automobila, najavljeno predstavljanje mreže električnih punionica, predstavljanje električnih automobila i testne vožnje, a novi pogled na Osijek zasigurno će dati i biciklističko razgledavanje grada.

U kinu Urania bit će u utorak uprizorena dječja predstava „Botaničari“ koju će biti moguće pogledati i u srijedu 23. rujna u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Kako je ovogodišnja tema Europskog tjedna održivog razvoja “Beyond the crisis: clean energy for green recovery and growth” (Nakon krize: čista energija za zeleni oporavak i rast), u petak, 25. runa u Grad Osijek u radni posjet dolazi Zelena energetska zadruga u okviru turneje Dobra energija. Također u petak, Dokkica će u svom dvorišnom prostoru ugostiti dječju predstavu „Pero i Vlatko – junaci prirode“ koja je namijenjena djeci od 3 do 10 godina.

Središnja manifestacija Europskog tjedna održivog razvoja rezervirana je za subotu 26. rujna kada će se tijekom cijelog dana u Parku kralja Držislava (kod Školjke) održavati EKO festival. Cjelodnevne aktivnosti uključivat će radionice recikliranja, izrade vlastite prirodne kozmetike, čitanja Slikootpadnice i drugih eko-zanimljivosti, dok će u večernjim satima, u glazbenom dijelu manifestacije, biti neobičan koncert – na glazbalima od recikliranih materijala kao i recikliranih starih hitova pretvorenih u modernu glazbu.

Tijekom subote, u ružičnjaku Parka, cijeli će dan biti „In Da Sofa“, a građani će moći ponijeti i svoje dekice te uživati.

“Cilj je kroz umjetnost, lokalnu zajednicu i medije započeti s jednom novom pričom o održivom razvoju. Nemojte da ovo ostane samo za danas. Krenite od sebe jer čovjek je individualno biće, ali promjene tek može početi raditi unutar zajednice. Osijek je divna zajednica i počnimo promišljati o njoj na zanimljiv način”, rekla je moderatorica Mirna Šmit.

Inače, na početku događanja prikazan je i kratak film koji ukazuje na probleme današnjice, a da su sve stvari povezane podsjetila je i ravnateljica drame osječkog HNK Petra Blašković interpretirajući prigodni tekst o značaju poštivanja prirodnog sklada.

“Osječanke i Osječani znaju kako reciklirati i razvrstavati otpad. Ono što me posebno veseli, to najbolje znaju naši najmlađi kroz vrtiće i škole, a sve češće čujem i kako djeca opominju roditelje i djede i bake – kako voljeti planet, kako živjeti održivi razvoj. Imamo mladost koja je educirana i za grad Osijek se ne moramo bojati. Ono što je na nama jest pokazati drugim gradovima kako voljeti svoj grad kroz ovu održivu priču. Stoga se želim zahvaliti Osječankama, Osječanima, ali naravno i našim vjernim udrugama koje nas prate na ovu temu: Zeleni Osijek, Slap, Dokkica i Plantaža. Neka nam svima održivi razvoj bude više od ovotjednog obilježavanja. Neka bude stil života”, poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

Gradonačelnik Radić: Izgrađujemo i dograđujemo pet vrtića, nećemo stati dok svako dijete u Osijeku ne bude upisano u vrtić

Osječke dječje vrtiće upisat će 170 djece više nego lani

Osječke dječje vrtiće u nadolazećoj pedagoškoj godini upisat će 3214 djece koja će biti raspoređena u 153 odgojne skupine, izvijestio Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje