KULTURA

Europsko kino za europsku publiku bez naknade

U ovom kino tjednu donosimo kombinaciju koncerta i predstave, besplatnih autorskih i nagrađivanih naslova, predavanja o Napoleonovim zlatnicima i medalji iz fundusa MSO, premijere izvrsnog povijesnog naslova Jeanne du Barry i dječjih programa

Objavljeno 29.11.2023
Darija Kovačić

Ovaj filmski tjedan u vaše omiljeno kino Urania donosi vrlo bogat program: kombinaciju koncerta i predstave, besplatnih autorskih i nagrađivanih naslova, predavanja o Napoleonovim zlatnicima i medalji iz fundusa MSO, premijere izvrsnog povijesnog naslova Jeanne du Barry i dječjih programa.

Krenimo redom, u četvrtak 30.11. s početkom u 20 h održat će se Večer sevdalinki. Pripremite se za nevjerojatno glazbeno putovanje kroz najljepše sevdalinke i ljubavne pjesme, a imat ćete priliku uživati u nastupima uživo vrhunskih umjetnika uz orkestralnu pratnju.

Filmovi DGO I, II i III nastoje kroz priče stotinjak sudionika različitih generacija, niz zapažanja, reda informacija, nešto smijeha i pokoju suzu, dokumentirati povijest – udžbeničku i uličnu, stariju i suvremeniju – ne samo Donjeg grada već i Osijeka u cjelini. Zainteresirani gledatelji će povodom Dana grada u kinu Urania imati priliku pogledati sva tri dijela prema rasporedu:

DGO I (116 min) – 1.12. petak – 19:10 h,
DGO II (124 min) – 2.12. subota – 16:30 h,
DGO III (124 min) – 3.12. nedjelja – 19:00 h,

Grad ”časti” slobodnim ulazom na sve tri projekcije, a po želji možete donirati za autorov rad na filmovima u za to predviđenoj kutiji u predvorju samog kina.

Budući da je u kina stigao film Napoleon, kolege iz Muzeja Slavonije Osijek su odlučili pripremiti predavanje oNapoleonovim zlatnicima i medalji“. Pozivamo vas u petak 1.12., utorak 5.12. i srijedu 6.12. s početkom u 17:30 h u Kino klub kina Urania na besplatna predavanja koja će održati voditelj Numizmatičkog odjela mr.sc. Branislav Miličić.

U subotu 2.12. u 18:45 h u kinu Urania održat će se Osječka premijera kratkometražnog igranog filma osječkog redatelja i ambasadora kina Urania na Venecija film festivalu 2019. godine Davida Gaše: Niska trava. Film je snimljen u srpnju 2022. u Osijeku, kao Gašin završni studentski rad, a osvojio je brojne nagrade. Ulaz na projekciju je besplatan.

Premijerno na program kina Urani stiže biografska romantična drama Jeanne du Barry koja je osvojila Cannes i koja označava veliki povratak Johnnyja Deppa u ulozi kralja Luja XV, a koju je u Francuskoj do sada pogledalo 800.000 ljudi. Film priča priču kroz lik Jeanne du Barry, mlade djevojke koja je uslijed opčaranosti kraljem njome završila na njegovom dvoru u Versaillesu premda nije bila plemićkog podrijetla. 

U ponedjeljak 4.12. u 19:00 h na rasporedu je odgođena predstava „Mi tu samo spavamoTeatra Erato. Komedija Mi tu samo spavamo u igri izvrsnih glumaca će nam pokazati da je moguće zadržati ljudskost i nadu usprkos svemu. Uvjerit će nas da je sve teškoće ovoga svijeta najbolje izokrenuti iz zbilje i svemu tome dobro se nasmijati.

U utorak 5.12. u 19:00 h otvaramo 6. izdanje Visla festivala poljskog filma u Osijeku. Program festivala uključuje najbolje poljske produkcije posljednjih godina koje su osvojile priznanje ne samo među domaćom nego i stranom publikom. Veliko platno neće približiti gledateljima samo predivna filmska djela, nego i samu Poljsku – bogat krajolik zemlje i šarenilo njenih stanovnika. Na otvorenju nas očekuje besplatna projekcija komične drame Crna ovca, a nakon toga se film seli u Kino klub kina Urania gdje ćete moći pogledati iduće naslove: 25 godina nevinosti (petak 8.12. u 18:00 h), Krštenje (subota 9.12. u 18:00 h), Žena na krovu (nedjelja 10.12. u 18:00 h) i Opasni džentlmeni (ponedjeljak 11.12. u 18:00 h). Zajednički nazivnik lepeze filmova „Visle“ bit će istinite emocije, izražajni junaci i refleksije s kojima ćete ostati nakon projekcija, stoga ih nemojte propustiti.

European Cinema Night ove godine se vraća u kino Urania! Već 6. godinu zaredom, Creative Europe MEDIA – program EU-a koji podržava europski sektor audiovizualne umjetnosti – pridružuje se zajednici Europa Cinemas u organizaciji „Noći europskog kina“, pod motom „Dijelimo priče koje volimo”. Cilj ove inicijative je približiti Europu njezinim građanima, dok zajedno slavimo bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Naše kino Urania će sudjelovati besplatnom projekcijom obiteljske animirane avanture Titina: Avantura na Sjevernom polu u srijedu 6. prosinca s početkom u 18:00 h, a uz projekciju možete očekivati i druge popratne događaje. Party započinje već u 17:00 h na Tinininoj družionici, kada će nas zabavljati PAROŠČIĆI – ​​Udruga za promicanje outdoor ​aktivnosti – forest art protiv zaborava. Dan poslije, u četvrtak 7.12. će se u Osnovnoj školi Tenja od 11 do 13 h održati Titinina parlaonica, na kojoj će učenici s učiteljima pričati i raspravljati o poukama filma.

Pozivamo vas i na pretpremijeru domaće drame Sveta obitelj – novoga filma redateljice i koscenaristice Vlatke Vorkapić, koju svi dobro pamtimo po velikom kino hitu “Sonja i bik”. Kad tradicija vlada, tajne cvjetaju – u filmu pratimo priču obitelji koja svoje tajne vješto čuva služeći se religioznošću, tradicijom i imetkom. Projekcija će se održati u srijedu 6.12. s početkom u 19:45 h, a nakon projekcije će nam se pridružiti filmska ekipa na razgovoru s publikom.

Ne propustite pogledati ni sinkronizirani crtić Želja, epski spektakl Napoleon o usponu i padu cara Napoleona, povijesni triler Dragana Bjelogrlića Čuvari formule, dirljiv portret snage jedne žene Majka i sin, domaći dokumentarac Snajka: Dnevnik očekivanja, domaću komediju Sedmo nebo i film nominiran za LUX nagradu publike Europskog parlamenta 20.000 vrsta pčela.

Glasaj za prestižnu europsku filmsku nagradu LUX Audience Award i osvoji putovanje u Europski parlament na dodjelu nagrade. Glasati  možeš putem LINKA.

Iskaži svoju ljubav prema europskom filmu – GLEDAJ i OCIJENI filmove te OSVOJI nagradu:

  1. 20,000 VRSTA PČELA (Estibaliz Urresola Solaguren)
  2. PALO LIŠĆE (Aki Kaurismäki)
  3. ON THE ADAMANT (Nicolas Philibert)
  4. SMOKE SAUNA SISTERHOOD (Anna Hints)
  5. THE TEACHERS’ LOUNGE (Ilker Çatak)

Ovaj program zajedničkim snagama promiču Europski parlament, LUX nagrada publike, Kreativna Europa – MEDIA program, Europska komisija, Europska filmska akademija i Europa Cinemas.

Pronađite nešto za sebe i s koncertnog, kazališnog i stand up popisa.

Nakon rekordno rasprodanih 6 nastupa, u Uraniju se vraća Ana Poznanović sa svojom komedijom „Ako sam žena, nisam konj” – četvrtak 7.12.2023. u 19:00 h. Postoje li sretni krajevi u ljubavi ili nas je, kako kaže glavna junakinja, “zajebao Hollywood”? Pogledajte ovu monodramu koja će vas nasmijati do suza, ali i natjerati da se zamislite nad vječitim pitanjem svake žene – jesam li ja normalna.

Ritina škola Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku s Vandom Winter i Markom Torjancem u glavnim ulogama. U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz Ritine škole gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave. Predstavu možete pogledati u ponedjeljak 11.12. s početkom u 20 h u kinu Urania.

Nešto novo, nešto drugačije – Samo Aleks! Novi show Lajnapovca Aleksa Curaća Šarića, potpuno improviziran uz pomoć – publike. Četvrtak 14.12. s početkom u 19:00 h u kinu Urania Aleks planira održati svoju izvedbu potpuno improviziranog nastupa gdje kroz razna pitanja i komunikaciju s publikom gradi svaki puta drugačiji i jedinstven show uz neograničen izbor tema i obilje smijeha.

ULAZNICE su u prodaji na blagajni kina Urania: ponedjeljak do srijeda u vremenu od 12:00- 21:00 sati, četvrtak i petak od 16:30 do 21:00 sati, a vikendom od od 10:30-12:00 sati i od 16:30-21:00 sati. Za ostale informacije nas možete kontaktirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-17:00 sati)
➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 17:30:-21:30 sati)
➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Program Kina Urania 30.11.-6.12.2023 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca

Kino Urania – Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala

Svibanj i ove godine ima filmski predznak. Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu Više…

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! Počinjemo već u četvrtak kada nam se u goste vraća Kazalište Planet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca

Kino Urania – Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije