ŽIVOT

Eurozastupnici za oprezno korištenje umjetne inteligencije

"Moramo se pobrinuti da se umjetna inteligencija ne zlouporabi, već da se koristi za zaštitu i borbu protiv širenja lažnih vijesti"

  Objavljeno 22.05.2021
  Darija Kovačić

  Umjetnu inteligenciju u obrazovnom, kulturnom i audiovizualnom sekoru treba poticati, pazeći da se ona ne zlorabi i da “čovjekova uvijek bude zadnja”, istaknuli su zastupnici u Europskom parlamentu (EP).

  EP je ovaj tjedan prihvatio izvješće o umjetnoj inteligenciji u obrazovnom, kulturnom i audiovizualnom sektoru izvjestiteljice Sabine Verheyen.

  “Moramo se pobrinuti da se umjetna inteligencija ne zlouporabi, već da se koristi za zaštitu i borbu protiv širenja lažnih vijesti”, rekla je Verheyen zastupnicima u srijedu.

  Važno je “pobrinuti se da ljudska bića uvijek imaju odgovornost” i da “kada umjetna inteligencija donosi odluke, to moraju kontrolirati ljudi i imati završnu riječ”, istaknula je.

  Njemačka zastupnica smatra da zbog toga treba ojačati digitalne vještine na europskoj razini, obrazovati ljude, prvenstveno profesore. “To je preduvjet za korištenje umjetne inteligencije”, rekla je Verheyen, dodavši da je važno i osigurati tajnost osobnih podataka korisnika.

  Europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel drži da “niti jedna tehnološka promjena nije bez rizika” i da je “kod umjetne inteligencije najvažnije obrazovanje”.

  Najavila je donošenja akcijsklog plana kojemu je cilj da europski građani budu “digitalno kompetentni”.

  U ime Odbora za pravna pitanja, eurozastupnik Dzhambazki Angel istaknuo je zabrinutost da čak 42 posto građana EU-a nema osnovna digitalna znanja. “Treba ih bolje obučiti da budu spremni boriti se protiv lažnih vijesti i korištenja algoritama koji mogu dovesti do cenzure”, rekao je.

  Na temu umjetne inteligencije nadovezala se rasprava o oblikovanju digitalne budućnosti Europe korištenjem umjetne inteligencije.

  Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Tomislav Sokol je kao pozitivan primjer spomenuo hrvatsku tehnološku tvrtku Rimac Automobili.

  “Dok raspravljamo o ovoj bitnoj temi, u Hrvatskoj, nedaleko od Zagreba, počinje gradnja jednog od najnaprednijih tehnoloških kampusa u kojem će se, među ostalim, razvijati i tehnologija autonomnih vozila bazirana na umjetnoj inteligenciji”, rekao je Sokol.

  Hrvatski eurozastupnik je ukazao i na potencijal umjetne inteligencije u području zdravstva.

  “Čak polovina naših građana smatra da je upravo zdravstveni sektor onaj u kojem umjetna inteligencija može ostvariti svoj najveći potencijal. Da je tome uistinu tako svjedoče i najnovija istraživanja koja pokazuju da algoritmi umjetne inteligencije identificiraju rak dojke s približno 90  posto točnosti u kombinaciji s analizom radiologa”, rekao je Sokol.

  Procjenjuje se da zahvaljujući napretku u ranom otkrivanju raka, učinkovitosti liječenja i pratećoj skrbi za oboljele, u Europi živi više od 12 milijuna osoba koje su preboljele rak, uključujući oko 300 000 osoba koje su rak preboljele u dječjoj dobi.

  (Hina)

  Foto: ilustracija

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Primjerice, je li odgovornost u slučaju nesreće u kojoj je sudjelovao samovozeći automobil na vlasniku, proizvođaču automobila ili programeru?

  Tko je odgovoran za štetu kada ju prouzroči umjetna inteligencija?

  Izgradnja povjerenja građana i potrošača u umjetnu inteligenciju i pitanje preuzimanja odgovornosti za štetu koju prouzroči moderna tehnologija ključni su Više…

  Jeste li se već upoznali s Andrijom? :D

  Prvi hrvatski digitalni asistent u borbi protiv virusa COVID-19

  Pisali smo već o projektu volontera s Facebook grupe “Korona virus Hrvatska – COVID19 – savjeti i informacije“, te portala Više…

  Građani imaju mnoga pitanja i dileme, a na neke od njih odgovor je jučer dao ministar Beroš...

  Izaći van ili ostati u kući? Kome stiže zaštitna oprema te nazire li se kraj epidemiji?

  U razgovoru s novinarima ministar Vili Beroš jučer je objasnio situacije koje su zadnjih dana zbunjivale hrvatsku javnost. Radilo se Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

  Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

  Obavijest korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu o podjeli paketa hrane

  Najava podjele paketa hrane

  Monitoring terena na području Osijeka pokazao je potrebu za nastavkom provođenja tretmana suzbijanja komaraca...

  Novi tretmani u sedam dijelova grada