ŽIVOT

Fantastična srijeda na Osječkom ljetu kulture!

Uposlite ruke, odmorite uši, a onda napnite sve mišiće i nasmijte se do suza!

Objavljeno 03.07.2019
Ivona Amidžić

Nakon prvih nekoliko maštovitih ispunjenih dana Osječko ljeto kulture priprema nam još jednu večer punu radionica, neizostavne tambure i komedije za kraj.

GRAFIČKA RADIONICA SLIJEPOG TISKA

Nakon otvorenja godišnje izložbe članova HDLU-a Osijek, na istome mjestu, u Galeriji Kazamat, bit će održane i radionice. Prva od njih je grafička radionica slijepog tiska, koja će nas upoznati  s jednom od grafičkih tehnika prezentiranom u trenutnom postavu galerije te učenjem kako je ta tehnika izvedena.

Kompozicije i mogućnosti tehnike sudionici otkrivaju i stvaraju radove za koje nije potrebno puno vremena, a dobivaju brze rezultate. Slijepi tisak se izvodi bez boje, ali da bi djeci i mladima bilo zanimljivije koriste se alternativna rješenja za otiskivanje. Radionica počinje u 17 sati.

KLASIKA U OZRAČJU TAMBURE

I dok smo u ponedjeljak uživali u a capella aranžmanima slavonskih tradicijskih pjesama u izvođenju Akvarela, Tamburaška škola Batorek donosi nam koncert klasičnih djela na tamburici. Ponajbolji učenici tamburaških sekcija čine veliki orkestar, koji će vam se predstaviti, uz dirigente, prof. Slavena Batoreka i prof. Matka Brekala, te goste vokalne soliste, članove opere HNK,  s kojima Škola godinama uspješno surađuje.

Repertoarski, orkestar izvodi kompozicije pisane za tamburaške orkestre, te obrade i transkripcije klasične, zabavne i revijske glazbe. Sve to ćete imati priliku poslušati od 19 sati i 30 minuta, u Crkvi svetog Križa.

KAKO JE POČEO RAT NA MOM OTOKU

U stilu pitanja što je bilo prije – kokoš ili jaje, možemo se pitati i što je bolje – film ili predstava „Kako je počeo rat na mom otoku“.  No odgovor možete saznati jedino ako dođete pogledati ovu predstavu Gradskog dramskog kazališta “Gavella” i HNK u Šibeniku.

Film je zasigurno 1996. napravio prekretnicu u hrvatskom filmu 90-ih spojivši rat sa žanrom komedije. Sada je “Otok” oživio i u kazalištu, kroz adaptaciju scenarija dramaturginje Željke Udovičić Pleština te u režiji Dražena Ferenčine. Jer ova u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam, vjerujemo, što reći i danas, na pozornici.

Predstava će biti odigrana na Trgu Svetog Trojstva (s obzirom da su svi programi iz dvorišta Rektorata izmješteni na Trg), s početkom u 21 sat.

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

Gong poziva sve građane i građanke Osječko-baranjske županije da u super izbornoj godini sudjeluju na radionici Navigiranje morem informacija – Medijska Više…

Nerazumijevanje vlastitih emocija stvara nam različite probleme u osobnom iskustvu i odnosima; potreba za prigušivanjem osjećaja punoće, praznine, zbunjenosti ili duboke boli, može dovesti čak do ovisničkog ponašanja i samoozljeđivanja

Poziv na radionicu za mlade: Kako (pre)živjeti sa svojim emocijama

Naše emocije su iznimno važne za našu sigurnost te za naš osobni i društveni život. Bez emocija bismo otupjeli klizili Više…

22.11. u srijedu održat će se popularno-znanstveno događanje u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno 130 godina Parčićeva misala (1893.–2023.)

FFOS: Najava radionice i izložbe 130 GODINA PARČIĆEVA MISALA (1893.–2023.)

U srijedu, 22. studenoga 2023., održat će se popularno-znanstveno događanje u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje