ŽIVOT

Feričanačka vina i ove godine u vrhu svjetske vinske scene

"Ove nagrade potvrda su izvrsnosti naših vina i dobrog smjera razvoja vinarije. Stoga nam je drago da su naš trud i kvalitetu prepoznali neki od najboljih sommeliera i vinskih stručnjaka svijeta"

Objavljeno 09.06.2022
Mihael Šilac

Na najprestižnijem vinskom natjecanju u svijetu, Decanter World Wine Awards, vinima feričanačkog vinogorja pripalo je čak osam medalja. Brončane nagrade osvojilo je sedam vina, dok je vino Miraz Frankovka iz 2018. nagrađeno srebrnom medaljom.

Bronca Decantera pripala je Feravinu za tri crna i jedno bijelo vino, a Enosophia kvalitetu svojih novih vina potvrdila je s osvojene tri brončane medalje.

Među 18 244 ocjenjivanih vina iz 54 zemlje svijeta, Miraz Frankovka 2018., vino proizvedeno od tradicionalne feričanačke vinske sorte frankovke, ocijenjeno je s visoka 94 boda koja su ovom vrhunskom vinu osigurala srebrnu medalju.

„Dugi niz godina ulažemo u razvoj i unaprjeđenje kvalitete frankovke pa je ovogodišnja Decanter srebrna medalja najljepša nagrada za naš rad i trud. I ranijih godina osvajali smo medalje uz visoke bodove, no 94 osvojena boda za Miraz Frankovku 2018. najviši je broj bodova do sada. Ujedno, naša Miraz Frankovka, prema oštrim kriterijima komisije, najbolje je ocijenjeno crno vino kontinentalne Hrvatske s ovogodišnjeg Decantera, a sve to daje nam vjetar u leđa za daljnji rad“, izjavila je Lucija Kužir, voditeljica vinogradarske i vinske proizvodnje Feravina i Enosophije.

Gotovo 250 međunarodnih vinskih stručnjaka tijekom dva tjedna ocjenjivalo je vina sa šest kontinenata, a među njima brončane su nagrade pripale vinima branda Miraz za Miraz Cuvee iz 2017. godine, Miraz Cabernet franc 2017., Miraz Syrah 2017. i Miraz Graševinu iz 2019.

Brončane nagrade osvojila su i nova vina Enosophije. Graševina Trs No. 5 iz 2021. osvojila je 88 bodova, rose Matarouge iz 2021. ocijenjen je s 87 bodova, isto kao i crno kvalitetno vino Rubi Fusion iz berbe 2021.

„Ove nagrade potvrda su izvrsnosti naših vina i dobrog smjera razvoja vinarije. Stoga nam je drago da su naš trud i kvalitetu prepoznali neki od najboljih sommeliera i vinskih stručnjaka svijeta. Jedan od naših ciljeva je i snažnije pozicioniranje Slavonije na međunarodnoj vinskoj sceni, naročito kroz proizvodnju Frankovke, crne kraljice naših vinograda koja je izrazito cijenjena među europskim proizvođačima vina. I prijašnjih su godina naša vina osvajala Decanter nagrade, a svaka od njih motivacija je za daljnje unaprjeđenje našeg rada i postavljanje novih ciljeva u proizvodnji vina“, istaknuo je Ivan Maričić, direktor tvrtke Osilovac u čijem sastavu posluju Feravino i Enosophia.

Decanter World Wine Awards tradicionalno se od 2004. godine održava u Londonu. I ovogodišnje, 19. izdanje Decantera, okupilo je najbolje svjetske vinske stručnjake koji su ocjenjivali više od 18 tisuća prijavljenih vina. Decanter World Wine Awards u svijetu je poznato i kao najstrože vinsko natjecanje, stoga svaka osvojena nagrada garantira kvalitetnu nagrađenoga vina.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Vikend od 19. do 21. travnja rezerviran je za sve posjetitelje koji žele spojiti ljubav prema hodanju s autentičnim vinima lokalnih proizvođača, a uz to se i dobro zabaviti

[FOTO] U travnju se održava drugi Ilok Walk&Wine – jedinstvena manifestacija koja spaja vrhunska vina, gastro ponudu i predivan krajolik Fruške gore

Sredina travnja postala je nezamisliva bez ove jedinstvene šetnje vinogradima i šumom s čašom u ruci. 19. do 21. travnja Više…

WineOS je privukao najviše izlagača do sada. Tijekom dva sajamska dana, 12. i 13. siječnja, na 101 izlagačkom mjestu u glavnoj dvorani, pet u maloj dvorani te na sajamskoj pozornici predstavilo se više od 130 proizvođača vina, žestokih pića, delicija te drugih proizvoda i usluga iz sedam zemalja.

[FOTO] Velika fotogalerija – WineOs nastavio rušiti vlastite rekorde

Iza nas je deveto izdanje WineOS-a, najveće i najznačajnije vinske manifestacije u istočnoj Hrvatskoj. Selidba u novi prostor, a riječ Više…

Ilok – grad koji će od 19. do 22. siječnja 2024. ugostiti više od 3500 posjetitelja tih će siječanjskih dana posebno živjeti svoju dugogodišnju tradiciju.

Tijekom siječnja jedan gradić na istoku Hrvatske postaje prava zimska destinacija za sve vinoljupce – saznajte koji

Nakon što se ugase sve blagdanske lampice i polako izblijedi sva božićno-novogodišnja čarolija i tek kada pomislimo da nam slijedi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje