ŽIVOT

Feričanačka vina i ove godine u vrhu svjetske vinske scene

"Ove nagrade potvrda su izvrsnosti naših vina i dobrog smjera razvoja vinarije. Stoga nam je drago da su naš trud i kvalitetu prepoznali neki od najboljih sommeliera i vinskih stručnjaka svijeta"

Objavljeno 09.06.2022
Mihael Šilac

Na najprestižnijem vinskom natjecanju u svijetu, Decanter World Wine Awards, vinima feričanačkog vinogorja pripalo je čak osam medalja. Brončane nagrade osvojilo je sedam vina, dok je vino Miraz Frankovka iz 2018. nagrađeno srebrnom medaljom.

Bronca Decantera pripala je Feravinu za tri crna i jedno bijelo vino, a Enosophia kvalitetu svojih novih vina potvrdila je s osvojene tri brončane medalje.

Među 18 244 ocjenjivanih vina iz 54 zemlje svijeta, Miraz Frankovka 2018., vino proizvedeno od tradicionalne feričanačke vinske sorte frankovke, ocijenjeno je s visoka 94 boda koja su ovom vrhunskom vinu osigurala srebrnu medalju.

„Dugi niz godina ulažemo u razvoj i unaprjeđenje kvalitete frankovke pa je ovogodišnja Decanter srebrna medalja najljepša nagrada za naš rad i trud. I ranijih godina osvajali smo medalje uz visoke bodove, no 94 osvojena boda za Miraz Frankovku 2018. najviši je broj bodova do sada. Ujedno, naša Miraz Frankovka, prema oštrim kriterijima komisije, najbolje je ocijenjeno crno vino kontinentalne Hrvatske s ovogodišnjeg Decantera, a sve to daje nam vjetar u leđa za daljnji rad“, izjavila je Lucija Kužir, voditeljica vinogradarske i vinske proizvodnje Feravina i Enosophije.

Gotovo 250 međunarodnih vinskih stručnjaka tijekom dva tjedna ocjenjivalo je vina sa šest kontinenata, a među njima brončane su nagrade pripale vinima branda Miraz za Miraz Cuvee iz 2017. godine, Miraz Cabernet franc 2017., Miraz Syrah 2017. i Miraz Graševinu iz 2019.

Brončane nagrade osvojila su i nova vina Enosophije. Graševina Trs No. 5 iz 2021. osvojila je 88 bodova, rose Matarouge iz 2021. ocijenjen je s 87 bodova, isto kao i crno kvalitetno vino Rubi Fusion iz berbe 2021.

„Ove nagrade potvrda su izvrsnosti naših vina i dobrog smjera razvoja vinarije. Stoga nam je drago da su naš trud i kvalitetu prepoznali neki od najboljih sommeliera i vinskih stručnjaka svijeta. Jedan od naših ciljeva je i snažnije pozicioniranje Slavonije na međunarodnoj vinskoj sceni, naročito kroz proizvodnju Frankovke, crne kraljice naših vinograda koja je izrazito cijenjena među europskim proizvođačima vina. I prijašnjih su godina naša vina osvajala Decanter nagrade, a svaka od njih motivacija je za daljnje unaprjeđenje našeg rada i postavljanje novih ciljeva u proizvodnji vina“, istaknuo je Ivan Maričić, direktor tvrtke Osilovac u čijem sastavu posluju Feravino i Enosophia.

Decanter World Wine Awards tradicionalno se od 2004. godine održava u Londonu. I ovogodišnje, 19. izdanje Decantera, okupilo je najbolje svjetske vinske stručnjake koji su ocjenjivali više od 18 tisuća prijavljenih vina. Decanter World Wine Awards u svijetu je poznato i kao najstrože vinsko natjecanje, stoga svaka osvojena nagrada garantira kvalitetnu nagrađenoga vina.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najiščkivanija vinska manifestacija Slavonija i Podravina, wine not!? ponovo će okupiti ljubitelje vina, finih zalogaja, jedinstvenih ambijenata, umjetnosti i netaknute prirode na poznatoj Plemićkoj ruti...

Vinska jesen na drugo izdanju vinske manifestacije Slavonija i Podravina, wine not!?

Rujan u Virovitičko-podravskoj županiji postao je vinski mjesec. Najiščkivanija vinska manifestacija Slavonija i Podravina, wine not!? ponovo će okupiti ljubitelje Više…

Tradicija promocije vrhunskih vina gdje posjetitelji imaju priliku iz prve ruke saznati sve što ih zanima o vinima koja kušaju podiže ljestvicu vinske kulture u Osijeku, ali i cijelom istoku Hrvatske

TZ OBŽ organizirala još jednu Večer vina i umjetnosti

Prošlog vikenda je u osječkom Perivoju kralja Tomislava održana još jedna Večer vina i umjetnosti. Turistička zajednica Osječko – baranjske Više…

U iločkom hotelu Dunav s Michelinovom preporukom očekuju vas najbolji traminci, sjajan program i odlična zabava

Festival traminca najatraktivniji do sada

Sve je spremno za četvrti Festival traminca. Najatraktivniji do sada, tvrde organizatori koji su se pobrinuli da prijestolnicu vrhunskih traminaca Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grad Osijek otovrio je javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, posebno potiču vlasnike povijesno vrijednih kuća da se prijave...

Nastavlja se uljepšavanje “lica” zaštićenih zgrada

Radovi na obnovi nogostupa u Ulici Hrvatske Republike trajat će tjedan dana, projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna...

Nogostup u Ulici Hrvatske Republike uskoro u novom ruhu

U Strossmayerovoj ulici postavljene su fiksne kamere za nadzor brzine, nalaze se kod kućnih brojeva 239 i 320...

Nove-stare kamere u Strossmayerovoj ulici?