ŽIVOT

Festival prirode i biciklizma: Međunarodni Dan rijeke Drave i biciklijada novom biciklističkom rutom

Sam festival se organizira u pet država, kroz 11 različitih manifestacija vezanih uz biciklizam i traje od kolovoza do listopada ove godine...

Objavljeno 23.09.2020
Ivona Amidžić

U sklopu projekta „Amazon of Europe Bike Trail“ organizira se „Festival prirode i biciklizma“ kroz koji se 23. rujna 2020. godine obilježava Međunarodni Dan rijeke Drave, a 26. rujna održava se biciklijada kojoj je cilj upoznati građane sa novom biciklističkom rutom Europska Amazona, ali i biološkoj raznolikosti Europske Amazone.

Uvodnu riječ dao je Tomislav Barbarić, ravnatelj JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije: „Sam festival se organizira u pet država, kroz 11 različitih manifestacija vezanih uz biciklizam i traje od kolovoza do listopada ove godine. Cilj samog projekta Amazon of Europe Bike Trail je razvoj biciklističke rute kao krovnog proizvoda održivog turizma u rezervatu biosfere koja će osigurati ravnomjernu raspodjelu benefita za lokalno stanovništvo, posjetitelje i prirodu“.

„Početak obilježavanja Festivala prirode i biciklizma kreće 23. rujna s porinućem čamca Javne ustanove za zaštitu prirode koji će služiti za monitoring, istraživanje i očuvanje prirode. To je prvi čamac koji Osječko-baranjska županija ima, a ima dvije međunarodno priznate rijeke.“ izjavio je Davor Mikulić, ravnatelj JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Također je najavljen cjelokupni program koji će se odvijati u sklopu Međunarodnog dana rijeke Drave na području Osijeka i Sarvaša:

  • 10.00 h – Porinuće čamca (Splavarska ulica kod Upravne zgrade HR Voda)
  • 10.00 h – Edukacija učenika o važnosti rijeke Drave u područnoj OŠ „Ljudevit Gaj Sarvaš“
  • 11.10 h – Edukacija učenika o važnosti rijeke Drave u OŠ „Frane Krste Frankopana Osijek“
  • 12.00 h – Natjecanje u kuhanju fiš paprikaša kod Riječne škole u Sarvašu
  • 13.00 h – Proglašenje pobjednika i kušanje tradicijskih jela

Na konferenciji u sklopu Festivala najavljena je i biciklijada koja je na programu u subotu 26. rujna sa startom iz Parka kraljice Katarine Kosače (Donji grad). Službeni program započinje u 10 sati, a start je od 11 sati. Uz idealno rujansko vrijeme, biciklirajte s obitelji i prijateljima i uživajte u ljepotama Grada. Dopustite prirodi da dopre do Vas, udahnite, promatrajte i osluškujte.

Građani se mogu prijaviti na samom startu utrke, ali i putem online prijavnog obrasca na facebook event stranici „Festival prirode i biciklizma“.

„Organiziranjem ovakvih događanja želimo istaknuti važnost korištenja bicikla u svakodnevnom životu koji će doprinijeti vođenju zdravijeg načina života ali i većoj potrebi povezivanja čovjeka s prirodom, naglasila je Adela Sadiković, voditeljica projekta, te dodala da je: „ruta subotnje biciklijade prilagođena svim generacijama te stoga pozivam građane grada Osijeka i okolice da nam se pridruže u subotu“.

Svim sudionicima biciklijade osigurane su majice i „lunch paketi“, a dolaskom na cilj (Pampas) biti će postavljena chill zona uz DJ-a i izložbu fotografija na temu „Živjeti s Dravom!“.

Programe za oba dana pogledajte ispod:

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Polaznike očekuje mnoštvo dramskih igara, mašte i kreativnosti, kao i javnih izvedbi predstava.

Otvorenje Dramskog studija “Dramoplov” u Dokkici

Dječji kreativni centar “DOKKICA” u srijedu, 28.10. u 18 sati otvara Dramski studio “Dramoplov” za djecu od 10 do 12 Više…

Ovogodišnje izdanje festivala zbog pandemije uzrokovane koronavirusom održat će se u malo drugačijim uvjetima.

43. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Hrvatski tamburaški savez u Osijeku organizira 43. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe 24. i 25. listopada u prostoru Doma Željezničara Više…

Program obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja zanimljiv je i bogat, a donosimo ih redom :D

Europski tjedan održivog razvoja ove godine obilježava i Osijek

“Razumjeti. Promijeniti. Ponovno voljeti.” moto je obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja kojem se ove godine pridružio i Osijek. U subotnjem Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19

U zadnja 24 sata testirano 411 uzoraka, 112 pozitivnih na koronavirus