Arhiva

`Film It LouD` u kinu Urania prikazuje pet izvrsnih filmova

  Objavljeno 29.01.2014
  OsijekNews redakcija

  Dapače, u Uraniji se od 4. do 6. veljače prikazuje pet izvrsnih filmova iz ciklusa ‘Film it LouD’. Radi se o projektu kojeg provode festivali Cinema City iz Novog Sada i Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci/Festival DORF, a financiran je sredstvima EU iz pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija.

  ‘Film It LouD’ otvara nove mogućnosti mladima iz svijeta filma i glazbe, a za cilj ima povezati filmsku i glazbenu scenu i stvoriti nove koprodukcijske suradnje i kreativna prijateljstva između Hrvatske i Srbije.

  Suradnja na ovom projektu osigurala je kvalitetniju komunikaciju i veću cirkulaciju dobrih filmova u oba smjera, odnosno u dvije države a kroz edukacije u projekt se uključio 40 mladih ljudi iz obje države u kreativne filmske procese.

  ‘Film it LouD’ je omogućio prikazivanje  deset recentnih hrvatskih dokumentarnih filmova u Novom Sadu i pet filmova srpskih autora u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, te povezao dva grada i dva festivala u vremenima kada je financijska situacija vrlo neizvjesna i svakako otežava razmjenu informacija.

  Od 4. do 6. veljače Urania će prikazivati sljedeće filmove 

  Utorak 4. veljače u 19:30h Krugovi
  Srijeda 5. veljače u 19:30h Silikonsko proleće
  Srijeda 5. veljače u 21:15h Dragan Wende– West Berlin
  Četvrtak 6.veljače u 20:00h Anplagd
  Četvrtak 6. veljače u 21:15h Smrt čoveka na Balkanu

  Krugovi – Krugovi

  REDATELJ: Srđan Golubović
  ULOGE: Leon Lučev, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović
  ŽANR: drama
  TRAJANJE: 112 min.
  TRAILER: http://www.youtube.com/watch?v=7EDHcIBGUrg

  Dobitnik više od trideset međunarodnih filmskih nagrada, uključujući i posebno priznanje žirija na Sundance Film Festivalu gdje je premijerno prikazan, film ‘Krugovi’ inspiriran je stvarnim događajem u kojem su Trebinjca Srđana Aleksića nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske nakon što je ustao u obranu sugrađanina Alena Glavovića.

  Tri paralelne priče prate likove koji su zbog događaja iz prošlosti motivirani za donošenje odluka koje će im promijeniti živote.

  Silikonsko proljeće – Silikonsko proleće

  REDATELJ: Vanja Hovan
  ŽANR: dokumentarni
  TRAJANJE: 58 min.
  TRAILER: http://vimeo.com/23902087

  Film prikazuje razvoj i smjene generacija novosadskih skejtera kroz vrijeme koje je iza nas, kao i budućnost svih dječaka koji se žele amaterski ili profesionalno posvetiti skateboardingu.

  Eksplicitno se govori o problemima društva, otvaraju nova pitanja, najviše ono koliko smo mi, kao društvo u konstantnoj stagnaciji i nemogućnosti vlastitog napretka, blokirani od strane državnog aparata I vlastite ravnodušnosti.

  Izvrstan višeslojan dokument jedne scene i prikaz mladih generacija, njihovog urbanog identiteta, prikazan dinamično i iskreno.

  Dragan Wende – Zapadni Berlin / Dragan Wende – West Berlin

  ŽANR: dokumentarni
  TRAJANJE: 87 min.
  TRAILER: http://www.youtube.com/watch?v=fjUfWvOaZBw
  U ovom tragikomičnom dokumentarcu – obiteljskoj priči mladi snimatelj Vuk iz Beograda kreće na put kojim je prošao njegov ekscentrični ujak Dragan Wende, “radnički” kralj hedonističke disko-scene Zapadnog Berlina sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

  Kao Jugoslaven imao je koristi od Berlinskog zida. Danas je ostarjeli vratar u javnoj kući koji živi od socijalne pomoći i žudi za Zidom. Vuk i njegova kamera otkrivaju nam bizarni svijet veterana Yu-emigracije, s briljantnim flashbackovima, animacijama i galerijom likova koje čine ovaj film vrhunskim zabavnim modernim dokumentarnim filmom.

  Anplagd – Unplugged

  REDATELJ: Mladen Kovačević
  ŽANR: dokumentarni
  TRAJANJE: 114 min.
  TRAILER: http://www.youtube.com/watch?v=B2EYiP1lsyI

  Egzistencijalna alegorija o puhanju u listove, kretanju u prostoru između najprimitivnijih instrumenata i najuniverzalnijeg bijega koji muzika nudi. Upoznajte Josipa, pronalazača amatera, čiji je cilj savladati umjetnost muziciranja listovima, te posljednje svirače na listovima – Veru, nekadašnju privatnu detektivku i Peru, seljaka sveznalicu – koji u jesen života još uvijek posežu za zelenim lišćem.

  Muzika je rijetko kad ovako “offbeat”. Debitantski dokumentarni film je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima i vrhunska je audiovizualna poslastica, koju premijerno prikazujemo u Hrvatskoj.

  Smrt čovjeka na Balkanu – Smrt čoveka na Balkanu

  REDATELJ: Miroslav Momčilović
  ULOGE: Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Milenković, Bojan Žirović,
  Nataša Ninković, Anita Mančić
  ŽANR: komedija, drama
  TRAJANJE: 80 min.
  TRAILER: http://www.youtube.com/watch?v=DY9CmWfGXEk

  Višestruko nagrađeni film u kojem se sve događa u jednom danu, u jednom kadru, u jednom stanu. Usamljeni skladatelj izvršava samoubojstvo pred web kamerom svog računala. Privučeni zvukom pucnja, u stan dolaze njegovi susjedi, koji provode vrijeme u stanu čekajući hitnu pomoć i policiju.

  Čitavo vrijeme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svjesni. Dok čekaju, krate vrijeme hranom, pićem i igrom šaha. Evociraju uspomene na pokojnika, sažalijevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku iako se čitavo vrijeme ne mogu sjetiti njegovog imena…

  Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računalu uključena i da ih snima.đ

  Cijena ulaznice za pojedinu projekciju iziosi 15 kuna a mogu se kupiti na blagajni kina Urania. 

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Sezona grijanja već nam je otvorila svoja vrata, a s grijanjem osim skupljih režija dolazi i do češćih požara. Evo savjeta kako ih spriječiti...

  Evakuacija i spašavanje u GPP-u Osijek – uz vrijednu ekipu iz JPVP-a nema brige od požara!

  Ekipa vrijednih vatrogasaca iz JPVP grada Osijeka izvršila je ‘navalu’ na objekt servisne hale u kojoj je nastao požar električne Više…

  Ovogodišnja će Miholjska regata biti održana dan nakon blagdana Svetog Mihovila, zaštitnika župe u kojoj se nalazi klub

  Miholjska regata – ‘Ajmo svi na Dravu!

  Miholjska regata, tradicionalno se održava u Osijeku na rijeci Dravi. Ove će se godine održati u nedjelju, to jest sutra, Više…

  Treći po redu Osječki pješački put, na "tapeti" je za 6. listopada 2018. Jesmo li spremni?

  Osječki pješački put – Idemo šetati?

  Osječki pješački put, održat će se 6. listopada 2018. godine. Okupljanje polaznika možemo očekivati na Trgu Ante Starčevića u 9:00 Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sezona grijanja već nam je otvorila svoja vrata, a s grijanjem osim skupljih režija dolazi i do češćih požara. Evo savjeta kako ih spriječiti...

  Evakuacija i spašavanje u GPP-u Osijek – uz vrijednu ekipu iz JPVP-a nema brige od požara!

  Ovogodišnja će Miholjska regata biti održana dan nakon blagdana Svetog Mihovila, zaštitnika župe u kojoj se nalazi klub

  Miholjska regata – ‘Ajmo svi na Dravu!

  Treći po redu Osječki pješački put, na "tapeti" je za 6. listopada 2018. Jesmo li spremni?

  Osječki pješački put – Idemo šetati?