OSJEČANI

Filmska naSTAVa – Interaktivan program filmskog obrazovanja

Digitalna platforma omogućuje učenicima i nastavnicima da aktivno sudjeluju u kreativnom nastavnom procesu

Objavljeno 17.06.2020
Ivona Amidžić

Filmska naSTAVa interaktivan je program filmskog obrazovanja namijenjen učenicima diljem Hrvatske koju, zahvaljujući digitalnoj platformom na adresi filmskanastava.hfs.hr, Hrvatski filmski savez (HFS) besplatno dovodi u sve osnovne i srednje škole.

Program je namijenjen djeci i mladima te njihovim nastavnicima i oni imaju priliku u svojim učionicama pogledati raznovrsna nagrađivana filmska djela mladih autora, prikazana u okviru Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece te Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, priopćio je u ponedjeljak HFS.

Program traje jedan školski sat, utemeljen je na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica prof. Ane Đordić i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice HFS-a.

Filmovi su birani prema estetskoj vrijednosti, ali i primjerenosti dobi učenika. HFS vjeruje kako, gledanjem i pomnijim analiziranjem uradaka svojih vršnjaka, sudionici Filmske naSTAVe i sami dobivaju poticaj za bavljenje filmom.

Besplatna digitalna platforma

Kako je istaknuo, digitalna platforma omogućuje učenicima i nastavnicima da aktivno sudjeluju u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju, a dostupna je na poveznici filmskanastava.hfs.hr i besplatna je za korištenje.

Korištenje platforme počinje gledanjem uvodnih videopriloga koje su snimili voditelji Filmske naSTAVe, a svrha im je da pobliže upoznaju sudionike sa svijetom filma i filmskoga stvaralaštva djece i mladih. Gledaju se odabrani filmovi te se od nastavnika, nakon odgledanih filmova, očekuje vođenje i moderiranje diskusije učenika u čemu će im pak, navedeno je, pomoći usmjerena pitanja oblikovana prema posebno izrađenim predlošcima.

Filmovi na digitalnoj platformi ostaju dostupni učenicima pa ih oni mogu ponovo pogledati, kao i samostalno odgovoriti na pitanja postavljena zbog pomnije analize sadržaja, i to na interaktivan način.

Ovim aktivnostima stječe se temeljno filmološko znanje (od teorije do povijesti filma), filmska pismenost i razvija se razumijevanje filmskog jezik, priopćio je HFS.

“Namjera projekta jest potaknuti ravnomjerni razvoj filmske pismenosti na području cijele Hrvatske i razviti sustav koji će filmsku umjetnost približiti školama, neovisno o njihovoj geografskoj lokaciji”, izjavila je voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a Sanja Zanki Pejić.

Objasnila je da je poseban je fokus na školama koje ne mogu sudjelovati u redovitim programima HFS-a poput Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, Filmskih radionica za djecu i mlade u Kraljevici, Obrazovnih programa u kinu Tuškanac te Filmske naSTAVe u gostima ili u kinu Tuškanac.

Zanki Pejić istaknula je kako ovaj projekt pridonosi razvijanju kompetencija mladih ljudi, a nastavnici se stručno usavršavaju u području koje je nedovoljno zastupljeno, kako u nastavi, tako i u programu stručnih usavršavanja te time postaju konkurentniji na tržištu rada, a i otvaraju im se nove mogućnosti za rad s djecom i mladima.

Dodala je kako je zasad zaista pozitivan “feedback” učitelja i djece koji su već uključeni u projekt.

Program su novčano poduprli Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo kulture.

(Hina)

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

Vrijednost projekta je skoro 390.000 USD, a podržan je i sponzoriran od vodećih hrvatskih ICT tvrtki.  U prvoj fazi projekta plan je uključiti 300 osnovnih škola iz cijele Hrvatske te isporučiti 15.000 micro:bit uređaja đacima od 1. - 4. razreda i školskim knjižnicama

300 osnovnih škola dobiva 15.000 micro bit uređaja

”Revolucija digitalne pismenosti” je projekt Rotary kluba Zagreb Centar u partnerstvu s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM Više…

Potpisani su ugovori o dodjeli sredstava u projektu „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju

Dodjela sredstava za projekt osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva – potpisani ugovori!

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković sudjelovala je na svečanom potpisivanju ugovora o dodjeli sredstava u projektu „Osiguravanje školske prehrane za djecu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom