KULTURA

FOTO: 19. Urban Fest Osijek – Mlade nade pokazale da su dostojne stajati na pozornici s gigantima

Prošli petak i subota bili su rezervirani za 19. izdanje Urban Fest Osijek kojim su ove godine dominirale mlade snage kako lokalne tako i one od dalje...

Objavljeno 12.10.2022
Iven Jurić

“Mene više nema ja sam tu bio ranije vrijeme je za nove klince evo ja gledam u tebe”, stihovi su to osječkog punk benda Gužva u 16-ercu kojima bih mogao opisati ovogodišnje izdanje Urban Fest Osijeka koji se održao prošli petak i subotu na osječkim Katakombama.

Prvi dan nastupili su: osječke punk legende Gužva u 16-ercu, Zembo Latifa uz Rap Riberyja i bend, hip-hop grupa Elemental i splitski reper Vojko V, za zagrijavanje između svakog izvođača bio je zadužen Armando El-Hag Hassan, dok je after preuzela osječka DJ-ica Insolate.

Prvi dan- miks starih i mladih snaga

Dan je otvorio DJ Armando kojem je pripala čast zagrijavati publiku između svakog izvođača, prvi su se na binu popeli dečki iz Gužve, iako su odlično svirali kratak presjek svojih najboljih hitova, publika je više stajala nego bangala ili radila moshpite.

Nakon njihovog nastupa sjeo sam popričati s glavnim pjevačem Igorom Dmitrićem poznatijim kao Muto, ovogodišnji nastup bio mu je puno bolji nego onaj prošle godine, Gužva i publika žive u simbiozi, za dva mjeseca planiraju izbaciti novi album kojim će vidjeti imaju li još “kredita” kod osječke publike. S njim je bio i bubnjar grupe koji je rekao da se nada kako će se album svidjeti publici, Mutu sam upitao što misli o komentarima da se UFO ove godine prodao no on je rekao kako se vremena mijenjaju i da je uvijek vrijeme za neke nove klince.

Nakon njih stage je zauzeo Zembo Latifa sa svojim bendom, moram priznati kako mi on uživo zvuči jednako dobro kao i na studiskoj verziji, publici se predstavio i izvođač Rap Ribery iz Zembinog kolektiva Kaleido Music, zajedno s njim izveo je pjesmu Mama koju pjevaju s Gocom iz Kuku$-a te je Ribery otpjevao svoju stvar Razmetni sin. Nakon svirke također sam uhvatio Zembu, rekao je kako mu je ovo prvi nastup s bendom u našem gradu jer je prije imao solo nastupe, za svoj album Venera rekao je kako je još aktualan i da se radi na drugom albumu, singlovi bi trebali biti izbačeni do kraja godine, na pitanje trebaju li festivali imati jednak broj mladih i starijih izvođača, izjavio je kako treba dati mlađima priliku da se pokažu, jer nažalost na festivalima nastupaju uvijek isti.

Zagrebačka ekipa iz Elementala već je dobro znana kod osječke publike i uvijek se rado vraća, Remi i Shot još uvijek dokazuju da mogu unijeti veliku količinu energije u svoj nastup i rasplesati publiku, najviše reakcije od publike dobili su na pjesmi Goli i bosi gdje se publika totalno rasplesala.

Evo ga opet dolazi!!! I ustinu je tako bilo splitski reper Vojko V zatvorio je prva dan Festivala, mislim da se njegova karizma i nastup ne moraju posebno opisivati jer svatko tko je bio na nastupu zna kakav show on uvijek napravi, a i neizbježna je techno stvar Sandstorm od Darudea kojom uvijek zatvara svoje setove i koja probudi veliku dozu adrenalina kod publike.

Drugi dan – A mogli bi, mogli bi

Drugi dan prošao je u znaku tvrdih 808-ica i teških rima jer su nastupli neki manje poznati lokalni treperi, ali i oni koji imaju već dosta svirki ispod svojih pojasa, publika je uživala u nastupima grupe XVII, Mande, Massima Savagea (uz gosta iznenađenja i kako ga on zove kumom Z++-om), Grše (uz još jedne goste iznenađenja splićane TTM) te Hiljsona Mandela iz Kuku$-a koji je i svojim solo albumom Mandela Effect pokorio regiju. Za zagrijavnje ponovno je bio zadužen Armando, ali i Samo Marac iz zagrebačkog DJ koletkiva Samo kaos.

Osječka grupa XVII sastoji se od repera Hrvoyeahh, Vida i Jakova, dečkima ovo nije prvi UFO (2020. su prvi put nastupili) tako da treme nije bilo publiku su uspjeli razdrmati svojim hitovima, a jedna cura u prvim redovima nonstop je bangala glavom, također im se pridružila i Leonarda koja je izvela jednu svoju pjesmu i feature s Hrvoyeahh-om.

Nakon njih uz tatkove pjesme Push it to the limit iz filma Scarface na stage se popeo Manda koji je također i prošle godine nastupao u dvorištu Stare pekare, njegov glazba žanrovski je bliža Gangsta rapu nego trapu, no publika je i dalje uživala, a čak se i zapalila bengalka, koja je česta stvar na Mandinim nastupima.

Dok se publika lagano odmarala nakon Mandinog nastupa, odjednom je na zvučnicima počela svirati pjesma Massima Savića Suze nam stale na put koja je publici dala znak kako će osječki treper iz tria Retfatlanta, Massimo Savage izaći na pozornicu. Massimo je publiku pogodio dozom adrenalina izvodeći hitove sa svog albuma Gas Slavonije te uz dobro znane stvari Retfatlante koje je izveo sa Z++-om.

Reper iz Trilja Grše koji je svojim albumom Platinum obilježio 2021. godinu, nastupio je idući te je dodatno pojačao već zagrijanu publiku, a kao iznenađenje izveo je Parija i Bogu iz TTM-a s kojima je izveo stvar Dream Team te su onu otpjevali već naveliko poznati hit MDMA.

I za kraj što reći za nastup Hiljsona Mandele osim da je bio najvatreniji toga dana, čovjek koji je s Kuku$-om sudjelovao u stvaranju hrvatske trap scene, koji se probio na mainstream radio zajedno sa Zsa Zsa-om pjesmom Ova ljubav i novim hitom NLO koju izvodi s mladom galzbenicom Miach, a koja isto vozi valove radija i koji je albumom Mandela Effect revitalizirao hrvatski trap game, s njim nažalost nije bio Goca R.I.P., ali bili su Iso Miki (glavni beatmaker Kuku$-a) te Mihovil Šoštarić Lockroom koji je producirao Mandela Effect.

Afterparty u Katakombi predvodio je Samo Marac iz zagrebačkog kolektiva Samo kaos, koji se potrudio da vatra izvana se nastavi i u poluzatvorenom prostoru.

Ovaj izvještaj bio je malo poduži te se na tome ispričavam, ali zaključujem svakako s velikom čestitkom ekipi iz Hayp Eventsa koji su imali nimalo lak zadatak pred sobom, ali su uspjeli pokazati kako Osijek žive i diše punk, hip-hop i trap glazbu i da nam je uvelike potreban festival koji kombinira mlade, ali i stare snage. Ne sumnjam kako će iduće godine biti još bolje!

FOTO: Studio Kadar

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Pannonian Rock Festival dodao je nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati Više…

Slovenski saksofonist Igor Lumpert svojim se sviranjem i komponiranjem probio u sam vrh globalne jazz scene, čemu je zacijelo doprinijelo i to što već više od dvadeset godina živi i djeluje u New Yorku.

[NAJAVA] Koncert Igor Lumpert Synchronicity

U organizaciji Analognog ureda u subotu, 9. ožujka, u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 20 sati, nastupit će Igor Više…

Nakon uspješno odrađenog prvog izdanja, Pannonian Rock Festival će se od kolovoza 2024. godine održavati na novoj lokaciji - Katakombe u Osijeku.

[NAJAVA] Pannonian Rock festival – ulaznice u prodaji

“Prije svega želimo zahvaliti gradu Osijeku na ukazanom povjerenju i prepoznavanju potencijala Pannonian Rock Festivala”, izjavili su organizatori festivala. Osim Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek