Arhiva

FOTO 24. Obljetnica ustroja 130. brigade HV – Osijek-nepokoreni grad

    Objavljeno 26.10.2015
    OsijekNews redakcija

    Dan Obljetnice ustroja 130. brigade HV Osijek spada u drugi veliki, ali jednako važan datum obrane grada Osijeka (pored 28. lipnja ustroj 106. brigade HV-Dan osječkih branitelja), kada je dodatno ojačana i organizirana obrana najvećeg slavonskog grada. Ustrojem 130. brigade posebno je osiguran južni prilaz gradu i komunikacija Osijek-Đakovo.

    Nakon okupacije Vukovara najveći neprijateljski pritisak, u namjeri stvaranja obruča oko grada Osijeka, trpjele su linije obrane 130. brigade. Agresor je iako superioran u vojnoj tehnici i obučenom ljudstvu, zauvijek zaustavljen i pobijeđen na prilazima Čepina i grada Osijeka na položajima 130. Brigade HV, zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja. Time je 130. brigada HV briljantnom pobjedom ispunila svoju povijesnu zadaću i grad Osijek označila NEPOKORENIM GRADOM-SIMBOLOM POBJEDE U DOMOVINSKOM RATU!

    ‘Ovogodišnje obilježavanje ustroja 130. brigade HV pored odavanja počasti poginulim braniteljima bojovnicima brigade ima i svečani domoljubni glazbeno-scenski program. Time želimo dostojanstveno i svečano, zajedno sa brojnim uzvanicima, obilježiti našu braniteljsku obljetnicu i susresti se s ratnim prijateljima i ponovo doživjeti zajedništvo koje nam je davalo snagu i odlučnost tijekom slavnih dana iz Domovinskog rata’ – izjavio je predsjednik Udruge veterana 130. brigade HV bojnik Zlatko Dernaj.

    ‘Udruga veterana 130. brigade pred 25. Obljetnicu ima još niz planova, a prije svega dovršiti film radnog naslova „Kako smo obranili grad Osijek“ kao svojevrsni nastavak filma Osijek-nepokoreni grad“ čime želimo javno prezentirati dosad neviđene dokumentarne snimke obrane grada Osijeka’ – otkrio je Dernaj.

    ‘Udruga veterana 130. brigade HV napravila je konkretan plan MUZEJA DOMOVINSKOG RATA u Osijeku, na glavnom trgu u Tvrđi, u zgradi koja je pod upravljanjem Ministarstva obrane, za što očekujemo potporu, kako bi Osijek-grad pobjede u Domovinskom ratu, njegovi branitelji, djeca i posjetitelji dobili muzej, u kojem bi generacije mogle učiti o pozitivnim vrijednostima Domovinskog rata: herojstvu, zajedništvu i solidarnosti branitelja u nametnutom ratu. Time bi Osijek dobio još jedno nezaobilazno mjesto za sve turiste i goste i služio u svrhu promidžbe Osijeka kao grada pobjede, ali i kao grada civiliziranosti, kulture i tolerancije’ – zaključio je Zlatko Dernaj.

    Velikim brojem uzvanika i mještana u Čepinu je održana svečanost polaganja vijenaca na Spomen-obilježju poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku hrvatskih branitelj. U Osijeku je događaj obilježen uz svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Trgu Slobode kod Spomenika poginulih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata. U Tenji je upriličena SVEČANA AKADEMIJA 24. OBLJETNICE USTROJA 130. BRIGADE HV u Hrvatskom domu uz prigodni svečani govori predsjednika Udruge veterana i ratnog zapovjednika 130. brigade HV, uzvanika / Općina Čepin, Ernestinovo i Antunovac, Grad Osijek, Osječko-baranjska Županija, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo obrane RH i poslanika predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

    Nakon toga je uslijedio glazbeni program i druženje uzvanika i gostiju.

    FOTO: Filip Kos

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    FOTO Obilježena 25. godišnjica ustroja 130. brigade HV u Osijeku

    Obilježavanje 25. godišnjice ustroja 130. brigade HV se održalo u Osijeku u subotu 22. listopada 2016. pored odavanja počasti poginulim Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!