GOSPODARSTVO

FOTO 25. godina uspjeha Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Jubilarna deseta dodjela nagrade Suncokret – Sunflower award u Opatiji

Ova se nagrada dodjeljuje deseti put, a već krasi više stotina kuća za odmor, OPG-a, TZ-a, kao i lokacije predstavnika svih ostalih kategorija

  Objavljeno 17.02.2023
  Darija Kovačić

  U utorak, 28. veljače 2023. u 19 sati zasjat će svjetla u prekrasnoj dvorani hotela Royal u Opatiji, domaćina ovogodišnje dodjele nacionalne nagrade Suncokret – Sunflower Award. Ova se nagrada dodjeljuje deseti put, a već krasi više stotina kuća za odmor, OPG-a, TZ-a, kao i lokacije predstavnika svih ostalih kategorija. Organizator dodjele ove, već tradicionalne nagrade je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” na čelu s predsjednicom, gđom. Dijanom Katicom, pred kojom je isto tako vrlo važna, 25. obljetnica djelovanja Udruge.

  Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Europske kulturne rute Iter Vitis, a po prvi put se, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine, koji sudjeluju sa čak 18 kandidata u različitim kategorijama.

  Naime, ruralni turizam prije 25 godina bio je prilično velika nepoznanica i tek su se rijetki njime bavili. No već tada, Dijana Katica prepoznala je još uvijek uspavani potencijal ruralnog turizma i počela se baviti njegovom promocijom. I sama kaže da su joj najljepši trenuci kad vidi rezultate svoga rada u sjajnoj ruralnoj ponudi djelatnika u ruralnom turizmu, koja je iz godine u godinu sve veća, raznovrsnija i iznimno visoke kvalitete. Udruga je tijekom ovih godina organizirala više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova i četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako vrlo često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga. Od mnoštva projekata koji su iza njih, rado ističu rad na Labellingu i brendiranju ruralnog turizma nekih hrvatskih županija te izradu programa osnaživanja i edukacije ruralnih žena za što su dobili i nagradu “Community Award”.

  Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

  “Naši kandidati zaljubljenici su u svoj kraj, ljubitelji tradicije i baštine, svojevrsni vizionari i spremni na sve izazove, jer vjeruju u ono što žive i rade. Upravo zahvaljujući njima hrvatsko selo i dalje živi, a prekrasan ruralni prostor više nije tek neiskorišteni potencijal. Nagrada Suncokret samo je maleni znak zahvalnosti za sve ono što rade, no i prilika da se za njih čuje i da ostvare što veći broj posjeta jer to doista zaslužuju.” istaknula je gđa. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

  Dobitnici nagrade Suncokret – Sunflower Award bit će poznati 28. veljače, a pred vrijednom komisijom Udruge još je mnogo obilazaka i odabir onih najboljih.

  FOTO: HUTRR

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pet slavonskih županija će tijekom pet dana ponuditi program koji već unaprijed s razlogom možemo ocijeniti - čistom peticom! Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine

  Go GROW – manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

  U potrazi ste za poslom? U suradnji s portalom posao.hr predstavljamo vam 10 atraktivnih poslovnih ponuda ovog tjedna. Sretno sa zapošljavanjem!

  Slobodna radna mjesta u Osječko-baranjskoj županiji

  Višestambena zgrada, površine oko 6000 kvadratnih metara, od ukupno 68 stanova sadrži 25 garsonijera, po 15 jednosobnih i dvosobnih te 13 trosobnih stanova, a vrijedna je gotovo tri milijuna eura

  Gradonačelnik Radić uručio ključeve korisnicima 68 novoizgrađenih gradskih stanova u Tenji