GOSPODARSTVO

FOTO 25. godina uspjeha Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Jubilarna deseta dodjela nagrade Suncokret – Sunflower award u Opatiji

Ova se nagrada dodjeljuje deseti put, a već krasi više stotina kuća za odmor, OPG-a, TZ-a, kao i lokacije predstavnika svih ostalih kategorija

    Objavljeno 17.02.2023
    Darija Kovačić

    U utorak, 28. veljače 2023. u 19 sati zasjat će svjetla u prekrasnoj dvorani hotela Royal u Opatiji, domaćina ovogodišnje dodjele nacionalne nagrade Suncokret – Sunflower Award. Ova se nagrada dodjeljuje deseti put, a već krasi više stotina kuća za odmor, OPG-a, TZ-a, kao i lokacije predstavnika svih ostalih kategorija. Organizator dodjele ove, već tradicionalne nagrade je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” na čelu s predsjednicom, gđom. Dijanom Katicom, pred kojom je isto tako vrlo važna, 25. obljetnica djelovanja Udruge.

    Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Europske kulturne rute Iter Vitis, a po prvi put se, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine, koji sudjeluju sa čak 18 kandidata u različitim kategorijama.

    Naime, ruralni turizam prije 25 godina bio je prilično velika nepoznanica i tek su se rijetki njime bavili. No već tada, Dijana Katica prepoznala je još uvijek uspavani potencijal ruralnog turizma i počela se baviti njegovom promocijom. I sama kaže da su joj najljepši trenuci kad vidi rezultate svoga rada u sjajnoj ruralnoj ponudi djelatnika u ruralnom turizmu, koja je iz godine u godinu sve veća, raznovrsnija i iznimno visoke kvalitete. Udruga je tijekom ovih godina organizirala više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova i četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako vrlo često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga. Od mnoštva projekata koji su iza njih, rado ističu rad na Labellingu i brendiranju ruralnog turizma nekih hrvatskih županija te izradu programa osnaživanja i edukacije ruralnih žena za što su dobili i nagradu “Community Award”.

    Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

    “Naši kandidati zaljubljenici su u svoj kraj, ljubitelji tradicije i baštine, svojevrsni vizionari i spremni na sve izazove, jer vjeruju u ono što žive i rade. Upravo zahvaljujući njima hrvatsko selo i dalje živi, a prekrasan ruralni prostor više nije tek neiskorišteni potencijal. Nagrada Suncokret samo je maleni znak zahvalnosti za sve ono što rade, no i prilika da se za njih čuje i da ostvare što veći broj posjeta jer to doista zaslužuju.” istaknula je gđa. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

    Dobitnici nagrade Suncokret – Sunflower Award bit će poznati 28. veljače, a pred vrijednom komisijom Udruge još je mnogo obilazaka i odabir onih najboljih.

    FOTO: HUTRR

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Brzi put do posla vodi preko posao.hr. Pregledajte 10 posebno odabranih pozicija koje su dostupne za vas ovog tjedna!

    Ponuda slobodnih radnih mjesta ovoga tjedna. Pogledajte gdje se možete zaposliti!

    Osijeku odobreno 22,5 milijuna eura bespovratnoga europskoga novca za drugu fazu projekta Modernizacija tramvajske infrastrukture, odnosno nastavak njegove provedbe u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027

    Osijeku za modernizaciju tramvajske infrastrukture dodijeljeno 22,5 milijuna eura

    Gospodarstvo Osječko-baranjske županije pokazuje stabilan rast i razvoj kao rezultat svih uvedenih mjera i nastojanja stvaranja pozitivnog poduzetničkog ozračja

    Osječko-baranjska županija bilježi rekordan rast gospodarstva