GOSPODARSTVO

FOTO 25. godina uspjeha Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Jubilarna deseta dodjela nagrade Suncokret – Sunflower award u Opatiji

Ova se nagrada dodjeljuje deseti put, a već krasi više stotina kuća za odmor, OPG-a, TZ-a, kao i lokacije predstavnika svih ostalih kategorija

    Objavljeno 17.02.2023
    Darija Kovačić

    U utorak, 28. veljače 2023. u 19 sati zasjat će svjetla u prekrasnoj dvorani hotela Royal u Opatiji, domaćina ovogodišnje dodjele nacionalne nagrade Suncokret – Sunflower Award. Ova se nagrada dodjeljuje deseti put, a već krasi više stotina kuća za odmor, OPG-a, TZ-a, kao i lokacije predstavnika svih ostalih kategorija. Organizator dodjele ove, već tradicionalne nagrade je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” na čelu s predsjednicom, gđom. Dijanom Katicom, pred kojom je isto tako vrlo važna, 25. obljetnica djelovanja Udruge.

    Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Europske kulturne rute Iter Vitis, a po prvi put se, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine, koji sudjeluju sa čak 18 kandidata u različitim kategorijama.

    Naime, ruralni turizam prije 25 godina bio je prilično velika nepoznanica i tek su se rijetki njime bavili. No već tada, Dijana Katica prepoznala je još uvijek uspavani potencijal ruralnog turizma i počela se baviti njegovom promocijom. I sama kaže da su joj najljepši trenuci kad vidi rezultate svoga rada u sjajnoj ruralnoj ponudi djelatnika u ruralnom turizmu, koja je iz godine u godinu sve veća, raznovrsnija i iznimno visoke kvalitete. Udruga je tijekom ovih godina organizirala više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova i četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako vrlo često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga. Od mnoštva projekata koji su iza njih, rado ističu rad na Labellingu i brendiranju ruralnog turizma nekih hrvatskih županija te izradu programa osnaživanja i edukacije ruralnih žena za što su dobili i nagradu “Community Award”.

    Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

    “Naši kandidati zaljubljenici su u svoj kraj, ljubitelji tradicije i baštine, svojevrsni vizionari i spremni na sve izazove, jer vjeruju u ono što žive i rade. Upravo zahvaljujući njima hrvatsko selo i dalje živi, a prekrasan ruralni prostor više nije tek neiskorišteni potencijal. Nagrada Suncokret samo je maleni znak zahvalnosti za sve ono što rade, no i prilika da se za njih čuje i da ostvare što veći broj posjeta jer to doista zaslužuju.” istaknula je gđa. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

    Dobitnici nagrade Suncokret – Sunflower Award bit će poznati 28. veljače, a pred vrijednom komisijom Udruge još je mnogo obilazaka i odabir onih najboljih.

    FOTO: HUTRR

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja