GOSPODARSTVO

FOTO: AgroRocks izazovi budućnosti i digitalizacije poljoprivrede

Konferencija AgroRocks posvećena gospodarskom i poljoprivrednom sektoru danas je pokušala prikazati kako izgleda budućnost digitalizacije agrara...

    Objavljeno 14.10.2022
    Iven Jurić

    Konferencija o novim tehnologijama AgroRocks održao se danas u Dvorani SportHouse, program će se sastojati od predavanja i niza panela koji će se baviti temama internetske infrastrukture ruralnih područja, digitalizacijom javne uprave, uređajima nove generacije te programskim rješenjima.

    Okupljene su uvodnim riječima pozdravili: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, župan Ivan Anušić te ravnateljica HAPIH-a (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu) Darja Sokolić.

    Župan Anušić izjavio je kako je Županija spremna za budućnost kada se radi o sustavima navodnjavanja kojih ne bi bilo bez digitalizacije, bez nje ne mogu postojati ni ostali dijelovi života, poljoprivrednike treba “tjerati” i s njima raditi kako bi im olakšali učenje o digitalizaciji.

    Ministrica Vučković rekla je kako je digitalizacija bitna za poljoprivredu jer olakšava rad, pomaže dati atraktivnost ruralnim područjima, a može pojačati i nedostatak radne snage, Ministarstvo poljoprivrede posvećuje veliku pažnju ovoj temi imali su niz primjedbi i sastanaka. Strateški plan poljoprivrede vrijedan 35 milijuna eura osiguran je za provođenje digitalizacije i stvaranje sustava znanja, za Nacionalni program oporavka i otpornosti planirano je ulaganje 6,6 milijuna eura za provođenje digitalne transformacije. Istaknula je i bitnost ne samo Osijeka, već i Županije za proizvodnju hrane u Republici Hrvatskoj, 60% ruralnog prostora u EU ima širokopojasni internet, dok smo mi negdje na 40% posto pokrivenosti. Vlade je donijela i niz novih mjera kako bi se pomoglo onima koje je pogodila suša.

    Program se nastavio uvodnim predavanjem Matije Žulja iz tvrtke Agrivi koji je ukazao na pitanja budućnosti agrara, dok su paneli nakon bili rezervirani za traženje odgovora na izazove digitalne transformacija proizvodnje domaće hrane.

    Panel infrastruktura vezan je za pitanja digitalizacije ruralnih dijelova točnije: Kada će ruralni prostor u potpunosti biti pokriven brzim internetom? Koji su naredni koraci digitalizacije javne uprave? Hoće li biti posebnih mjera ruralnog razvoja (i natječaja) za ulaganja u digitalizaciju?

    Sudionici panela su bili: Bernard Gršić (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva), Željka Gudelj-Velaga (Ministarstvo poljoprivrede), Plamenko Barišić (King ICT), Tonko Obuljen (HAKOM), Božena Osvadić (Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU) i Zvjezdana Blažić (Geja savjetovanje).

    Panel Hardware pita se: Gube li poljoprivrednici kontrolu nad vlastitim traktorima? Hoće li strojevi nove generacije u potpunosti zamijeniti ljude? Kada će IoT rješenja naći širu primjenu u agraru? Jesmo li spremni za dronove, satelite i autonomne alate?

    Odgovore su dali: Alojzije Jerković (Jerković), Nikola Brebrić (HT), Antun Vujić (APPRRR), Pavao Matić (Novocommerce International), Ivan Plaščak (FAZOS) i Tomislav Brlošić (AgroCrnica).

    Zadnji panel Software bavio se pitanjem blockchain tehnologije u digitalizaciji i kako ona može pomoći gospodarstvenicima u proizvodnji hrane i razvoju strojeva. Odgovore su ponudili: Darja Sokolić (HAPIH), Matija Žulj (Agrivi), Damir Podhorski (Escape studio), Tino Prosenik (Gruntek), Ivana Rendulić Jelušić (Alti Agro) i Sergej Lugović (Vesela Motika).

    Panele su moderirali: Leticija Hrenković (Agroklub), Katarina Horvat (HORKA komunikacije) i Mia Biberović (Netokracija).

    Organizatori ovog okupljanja digitalizacije agrara su informacijski sustav Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a pokrovitelji su tvrtke Jerković d.o.o., King ICT, Novocommerce international d.o.o. i ENNA energia naturalis.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja

    Od danas je otvoreno 16 javnih poziva za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko-baranjske županije. Skupština Osječko-baranjske županije donijela je Više…

    Financijska akademija ne samo da nudi teorijsko razumijevanje trenutnog financijskog stanja u Hrvatskoj i svijetu, već će sudionike uputiti i u praktične aspekte poput upravljanja investicijama, osiguranja i najnovijih trendova na tržištu

    Treće izdanje Financijske akademije u organizaciji Hrvatske akademske zajednice

    Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta najavljuje treće izdanje Financijske akademije, projekta koji dovodi visoko kvalificirane predavače iz raznih sektora bankarskog Više…

    Utvrđena je osnovana sumnja da je 50-godišnjak počinio kazneno djelo "Prijevara u gospodarskom poslovanju" kada je kao odgovorna osoba u pravnoj osobi, dogovorio prodaju električnih uređaja s 31-godišnjakom

    Prijevara u gospodarskom poslovanju

    Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske utvrđena je osnovana sumnja da je 50-godišnjak počinio kazneno djelo Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!