SPORT

[FOTO] Četvrto izdanje Kupa Borovik ponovno oduševilo mnogobrojnu publiku

Kup Borovik i ove je godine oduševio brojne posjetitelje i ljubitelje uzbudljivih nadmetanja u utrkama lađa

  Objavljeno 01.07.2024
  Matija Ivanković

  29. lipnja je na predivnom jezeru Borovik kod Đakova održan 4. Kup Borovik, jedinstveni veslački događaj koji okuplja ekipe iz cijele Hrvatske (a ove godine se pridružila i ekipa iz Srbije). Sportski spektakl, inspiriran poznatim “Maratonom lađa”, okupio je mnoge zaljubljenike u veslanje i slavonsku tradiciju, a ciljem je prošlo 13 muških i 7 ženskih ekipa, što je oko rekordnih 300-tinjak natjecatelja koji su svoje snage odmjerili na stazi dugoj 9 km za muškarce te 5 km za žene.

  Ovaj događaj, koji je započeo 2021. godine, dio je projekta „Razvoj i unapređenje outdoor turističkih proizvoda na području Đakovštine – aktivnosti na jezerima i ostale outdoor aktivnosti” koji se realizira uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

  Ukupni poredak u obje kategorije:

  Muška kategorija:

  1. Udruga lađara Zagreb
  2. Udruga lađara Gusari – Komin
  3. Udruga lađara općine Slivno
  4. Argonauti Bjelovar
  5. Udruga Lađara Sisak
  6. Udruga lađara Zagreb 2
  7. Sportsko-veslačka udruga Đakovo
  8. KUU Škrapa Momići Kula Norinska
  9. Udruga lađara Marsonia
  10. Udruga lađara Sisak 2
  11. Lađari Šumari – hšdo Bjelovar
  12. HKUD Vladimir Nazor- Salašari somoborski
  13. ACO građevinski elementi DOO Sesvete

  Ženska kategorija:

  1. Udruga lađara Zagreb (žene)
  2. MUP RH Lađarice u plavom Zagreb
  3. Sportsko-veslačka udruga Đakovo (žene)
  4. Udruga Lađarica Sisak
  5. Udruga Sparte Bjelovar
  6. Udruga lađara Marsonia (žene)
  7. Udruga Vinkovačke lađarice

  Treću godinu zaredom, Udruga lađara Zagreb trijumfirala je na Lađarskom kupu Borovik, a ove godine pobijedili su i u ženskoj utrci, čime su potvrdili svoju dominaciju u ovom natjecanju. Na drugom mjestu našla se Udruga lađara Gusari – Komin, koja je do samog cilja bila u borbi za prvo mjesto sa Zagrebom. Unatoč tome što su na trenutke bili vodeći, problem s parićem tijekom zadnjeg okreta ih je spriječio da zadrže prednost. Treće mjesto osvojila je Udruga lađara općine Slivno, potvrdivši tako kontinuitet dobrih rezultata na lađarskim kupovima.

  Pobjednicima su pripali pobjednički štitovi i medalje, koje su uručili zamjenik župana s ovlastima osječko-baranjskog župana Mato Lukić, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, načelnik općine Drenje Slavko Dešić, načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka te direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Borko.

  Utrke su popraćene i izravnim prijenosom na YouTubeu, a prenosit će se idućih dana i na Sportskoj televiziji. Kup Borovik 2024 još jednom je potvrdio važnost očuvanja i promoviranja slavonske lađarske tradicije. Ovaj događaj ne samo da je okupio sportaše i ljubitelje veslanja, već je i dodatno promovirao jezero Borovik kao atraktivnu turističku destinaciju.

  Pokrovitelji Kupa Borovik su, uz Hrvatsku turističku zajednicu, Grad Đakovo, Osječko – Baranjska županija i Turistička zajednica Osječko – baranjske županije. Ova manifestacija dio je većeg projekta u koji je uključeno 9 općina Đakovštine kroz održavanje drugih outdoor manifestacija, infrastrukturnih i logističkih aktivnosti na različitim lokacijama, a organizatori su posebno ponosni na suradnju sa SVU Đakovo jer projekt polučuje ekonomske rezultate –gotovo svi smještajni kapaciteti su za 29. lipnja u Đakovu bili popunjeni.

  “Kup Borovik i ove je godine oduševio brojne posjetitelje i ljubitelje uzbudljivih nadmetanja u utrkama lađa. Čestitam organizatorima na izvrsnom četvrtom izdanju natjecanja, a svim natjecateljskim ekipama na spektakularnoj utrci koju su nam priredili. Osječko-baranjska županija će nastavit podupirati ovakve i slične manifestacije koje osim sportskog, imaju i turistički značaj te doprinose razvoju lokalne zajednice” – kazao je Lukić.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Prijave su još otvorene, ali već sada imamo rekordan broj prijavljenih ekipa, 14 muških i 7 ženskih ekipa", kažu iz organizacije ovog atraktivnog natjecanja na jezeru Borovik

  Rekordan broj sudionika na Kupu Borovik ove godine!

  Konferencijom za medije održanom danas u Đakovu, uz maketu lađe te pobjedničke štitove za pobjednike natjecanja, organizator Sportsko – veslačka Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  PK Osijek je nastupio sa tri predstavnika od ukupno  367 plivačica i plivača iz 37 klubova koji su sudjelovali na natjecanju. Boje Osijeka uz vodstvo Trenera Mihaela Močkovića branili su Teo Janković, Ivor Gaće i Mia Mihić

  PK Osijek  na Prvenstvu Hrvatske za dobne skupine i seniore u 50m bazenu ostvario odlične rezultate – Imamo državnog prvaka!

  Ja sam stvarno ponosna i uvijek volim naglašavati da sam iz Osijeka i trudim se Osijek i županiju prikazati u najboljem svjetlu

  Prijem Donne Vekić povodom sjajnog rezultata na Wimbledonu

  U slovačkoj Banskoj Bystrici održano je Europsko atletsko prvenstvo za mlađe juniore-ke

  Roko Dimić osvojio 33. mjesto na Europskom prvenstvu za mlađe juniore