SPORT

FOTO: Državno prvenstvo u padobranstvu

30 sekundi slobodnog pada u natjecateljskom duhu

    Objavljeno 07.05.2018
    Nikolina Ćosić

    Osim adrenalinskog slobodnog pada, padobranstvo je i ekstremni sport u kojemu su snage odmjerili najbolji hrvatski padobranci u subotu i nedjelju 5. i 6. svibnja na Državnom prvenstvu u padobranstvu na Sportskom aerodromu Čepin. Ovo natjecanje je okupilo 20 natjecatelja iz 5 padobranskih klubova u Hrvatskoj, koji su se natjecali u disciplini skok na cilj.

    Prvo mjesto osvojio je već poznati svjetski prvak Damir Sladetić, a ekipno prvi je bio Padobranski klub Croatia. Ekipa Aerokluba Osijek osvojila je 2. ekipno mjesto.

    Kako bismo vam dočarali što su točno radili padobranci u Čepinu, ali i kako bismo vam približili ovaj ekstremni sport, donosimo vam opis pravila u natjecanju u skokovima na cilj. U toj disciplini mogu sudjelovati i muškarci i žene, svatko u svojoj kategoriji, pojedinačno ili ekipno. Skače se s visine od 1000 metara, a natjecatelji bi se trebali spustiti tako da im nožni prsti ili pete padnu na disk veličine tri centimetra, koji označava centar ili što bliže njemu. Disk je smješten u središte kvadrata. U timskom natjecanju četiri člana ekipe skaču u isto vrijeme i otvaraju padobrane na različitim visinama, tako da jedan drugog prate u spuštanju na cilj u jednakim intervalima (20-30 sekundi). Pomoću elektronske opreme za mjerenje, sudac utvrđuje točno mjesto spuštanja. Udaljenost mjesta spuštanja od diska se mjeri u centimetrima (do 16cm). Poslije unaprijed određenog broja skokova pobjednik je natjecatelj ili ekipa s najmanje bodova.

    Kako je bilo u subotu i nedjelju na Sportskom aerodromu Čepin, pogledajte u galeriji fotografija.

    Foto: Josip Stević

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    U Čakovcu je održano državno prvenstvo u SAVATEU u disciplini assault za juniore i seniore. Prijavljeno je bilo 109 boraca iz 14 klubova.

    Članovi HUS-a na državnom prvenstvu u SAVATEU odvojili 4 medalje

    7. Kup grada Osijeka okupio je 12 zemalja te se održalo preko 400 nastupa. Tijekom natjecanja održan je i Europski kup za kadete (U14). Ove godine, nešto je manje zemalja, ali je održano više borbi.

    [FOTO] 7. Osijek Fencing cup 2024.

    Na prvenstvu je nastupio i taekwondo klub „Osijek“ sa svojih 5 članova. Na turniru je bilo prisutno 519 natjecatelja iz 43 kluba iz 4 zemlje, Slovenije, Češke, BIH i Hrvatske.  

    Taekwondo klub Osijek na natjecanju “Plemeniti turnir Zaprešića 2024.”