ŽIVOT

[FOTO] Edukacijom se povećava sigurnost i smanjuje rizik u slučaju nepogoda i katastrofalnih događaja

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavilo edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana

Objavljeno 11.11.2023
Matija Ivanković

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda Osijek s predstavnicima sastavnica civilne zaštite Grada Osijeka i okolnih općina na komu je razmatran njihov dosadašnji rad i suradnja te mogućnosti unaprjeđenja sustava i rada u idućoj godini.

Potom su na Trgu Ante Starčevića članovi Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavili edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana. Prezentacija opreme je postavljena u okviru projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ i Dana smanjenja rizika od katastrofa.

– Kao što smo se osobito zadnjih godina često uvjerili, priroda je zaista nepredvidiva, pa smo i kroz sustav civilne zaštite OBŽ imali razne intervencije, od požara, visokih vodostaja i izlijevanja rijeka do drugih nepogoda, olujnih vjetrova, tuče, a u intervencijama smo pokazali da smo možda i najspremniji stožer u RH i da smo školski primjer kako treba postupati u kriznim situacijama. Naravno, važna je i potrebna edukacija, od djece do ostalih građana, baš kao i svih pripadnika stožera i operativnih snaga – rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera CZ OBŽ i zamjenik župana, te zahvalio na predanom radu svim operativnim snagama civilne zaštite. Posebno je zahvalio Ravnateljstvu CZ na organizaciji danas održanih edukacija i simulacija elementarne nepogode.

Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek, rekao je da se predstavljanjem projekta Ravnateljstva civilne zaštite „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ želi osvijestiti građane o tome kako se pripremiti za nesreće i katastrofe te kako reagirati nakon njih. – Svjesni smo da su katastrofe velik društveni i gospodarski problem ne samo naše zemlje, već i cijelog svijeta, zbog čega i provodimo ovaj projekt. Ravnateljstvo CZ posljednjih 15-ak godina provodi edukaciju djece i mladih, od predškolske do srednjoškolske dobi, međutim ukazala se potreba da se educira i odrasla populacija te će se putem jedinica lokalne samouprave i u suradnji s djelatnicima Ravnateljstva CZ održavati radionice na kojima ćemo sve zainteresirane građane upoznati s detaljima rada sustava civilne zaštite. Bit će riječi o tome kako se ponašati u nesrećama i katastrofama te kako ih dojaviti nadležnim službama – kazao je Grgec.

– Zahvaljujem Ravnateljstvu CZ na organizaciji ovih sadržaja kojima ćemo sugrađane upoznati sa svime onime što nas može zadesiti, ali i s načinima nošenja u kriznim situacijama. Iako se nadamo da do katastrofa neće doći, na njih moramo biti spremni, a svjedoci smo neželjenih i teških situacija na području grada Osijeka u posljednje vrijeme, od katastrofalnog požara u tvrtki Drava International, pa sve do poplava i olujnih nevremena. Puno je izazova, ali kao načelnik Stožera CZ Grada Osijeka izuzetno sam zadovoljan i zahvalan svim operativnim snagama na njihovom predanom radu i zaštiti građana. To je sustav u kojem su nužne neprestane edukacije i vježbe kako bi se i dalje bilo na visokoj razini spremnosti za odgovor na nesreće i katastrofe – istaknuo je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

Inače, na početnom sastanku Stožera CZ OBŽ naglašeno je kako je prethodno razdoblje na području Osječko-baranjske županije obilježio niz nepogoda poput ukrajinske krize, poplava, požara i afričke svinjske kuge tijekom kojih je osobito do izražaja došla kvalitetna i pravovaljana reakcija sustava civilne zaštite.

– Tijekom proteklih godinu i pol, a zbog niza kriznih situacija u kojima smo se našli, gotovo su sve jedinice lokalne samouprave s područja naše županije bila aktivno uključene u rad Stožera. Kao načelnik stožera sam iznimno zadovoljan spremnošću i aktivnostima koje ste poduzimali, suradnjom i tolerancijom koju ste pokazali. Civilna zaštita se pokazala kao vojska koja može intervenirati u svim ovakvim situacijama. Pozivam vas i dalje na nastavak naše izvrsne suradnje – poručio je Mato Lukić.

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek je prezentiralo pripremu za nepovoljne zimske uvjete s naglaskom na izazove nepovoljnih hidrometeoroloških uvjeta poput porasta vodostaja, kiše i jakih vjetrova te destrukcije prometnica. Razgovaralo se i o obvezama gradova i općina u sustavu civilne zaštite te su najavljene nove edukacije građana.

– Sustav se intenzivno razvija i mijenja, a građani nas često pitaju kako se mogu uključiti i pomoći. Puno radimo na edukaciji s djecom predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta gdje ih upoznajemo s ponašanjima u slučaju nepogode, a u planu nam je i edukacija odraslih osoba. Cilj nam je educirati građane kako se što bolje pripremiti za slučaj opasnosti i koje prve mjere oni sami mogu poduzimati – rekao je Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek.

Planirane radionice održavat će se u poslijepodnevnim satima i neradnim danima kako bi bile dostupne što većem broju građana, trajat će tri sata, a bit će organizirane u koordinaciji Ravnateljstva civilne zaštite i gradova i općina.

U okviru obilježavanja Dana smanjenja rizika od katastrofa u Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku održana je vježba civilne zaštite.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Dr. Ranko Rajović, ugledni stručnjak u području edukacije i razvoja djece, uskoro dolazi održati seminar u Osijeku pod nazivom “Kako Više…

U tijeku je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Korištenjem novih tehnologija sustav civilne zaštite osigurava još veću sigurnost građana i u kriznim situacijama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas Više…

Riječ je o jedinstvenoj učionici na kojoj tate mogu saznati više o ostvarivanju sebe kroz ulogu oca, a namijenjena je upravo onim muškarcima koji su već očevi ili se to spremaju postati.

Prva učionica za očeve u Osijeku izazvala neočekivani interes tata, pridružio im se i poseban gost

Da roditeljstvo nije nimalo lak zadatak, početkom ovog tjedna potvrdili su očevi koji su se odazvali na prvu učionicu za Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje