ŽIVOT

[FOTO] Festival kulena: Šampionsku nagradu osvojio je Stanko Josipović iz Koritne

Nagrađena su 33 proizvođača, a najniža nagrada koju su poslani uzorci dobili je srebrna povelja koju je osvojilo 18 proizvođača, dok je zlatnu povelju osvojilo 13 proizvođača kulena

Objavljeno 27.05.2024
Darija Kovačić

U subotu je u Branjinom Vrhu održan prvi Festival kulena u sklopu kojega su dodijeljene i nagrade Drugog nacionalnog ocjenjivanja kulena u Baranji. Nagrađena su 33 proizvođača, a najniža nagrada koju su poslani uzorci dobili je srebrna povelja koju je osvojilo 18 proizvođača, dok je zlatnu povelju osvojilo 13 proizvođača kulena. Dokaz je ovo kontinuiranog rada s proizvođačima kulena te postizanja visokih standarda i ujednačenih kriterija kvalitete.

Glavni laureati ovogodišnjeg ocjenjivanja bili su viceprvak Mato Petričević i njegova firma PPBZ Babogredski feniks, dok je šampionsku nagradu osvojio Stanko Josipović iz Koritne i njegov obrt Euro-farm.

Ocjenjivačku komisiju činili prof.dr.sc. Goran Kušec, koji je bio i predsjednik komisije, prof.dr.sc. Krešimir Mastanjević, dr.sc. Miodrag Komlenić, Matej Perkušić i Vlado Ćorić.

Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača Baranjski kulen i direktor PC Baranjke Belje, iznimno je zadovoljan izvrsnim rezultatima baranjskih kulenara na 2. nacionalnom ocjenjivanju kulena.

– Naša udruga posvećena je proizvodnji i promociji kulena više od petnaest godina. Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla za Baranjski kulen bio je jedan od prvih projekata zaštite hrvatskih proizvoda u EU pa su podršku tom projektu pružili i EBRD i FAO. Posebno sam ponosan jer su svi članovi udruge koji su certificirani za proizvodnju Baranjskog kulena i koriste oznaku ZOZP (OPG Šarošković, OPG Stanković, OPG Stojković, Domaći kulen Matijević, OPG Zuber i Belje plus), na ovom ocjenjivanju osvojili zlatnu medalju i time pozicionirali Baranju u središte proizvodnje vrhunskog kulena u Hrvatskoj, istaknuo je Komlenić.

Velika podrška prvom Festivalu kulena došla je i s političke razine, naime, svečanom otvorenju odazvala su se dva zastupnika u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Karlo Ressler, troje hrvatskih zastupnika Goran Ivanović, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Nataša Tramišak i Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Na okrugom stolu sudjelovao je i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i izaslanik predsjednika Vlade RH.

Zastupnici u Europskom parlamentu ukazali su na činjenicu kako tradicionalno proizvedena hrana od mesa nije uvijek dobro prihvaćena kod određenih političkih opcija i grupacija u Brusselu, no hrvatski suhomesnati proizvodi i dalje imaju vjerne kupce jer ih obilježava prepoznatljiva kvaliteta.

Hrvatska ima 48 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla te prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na EU razini zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

Okrugli stol na temu „Proizvodni lanci u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda“ okupio je stručne paneliste Igora Mikulića, predstavnika HGK, Županijske komore Osijek, Romea Jukića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ, Ivanu Jurić, direktoricu Turističke zajednice OBŽ i Miodraga Komlenić, predsjednik Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen.

Glavni zaključci su da se proizvodni lanac može nazvati uspješnim ako svi njegovi dionici imaju ekonomsku korist, a završni proizvod ima svoje vjerne kupce. Hrvatska se po količini proizvoda ne može mjeriti s drugim europskim državama, no naši se proizvođači suhomesnatih proizvoda moraju držati visoke kvalitete jer je to jedini način za osiguranje profitabilne i održive proizvodnje.

Udruživanje kao preduvjet uspjeha istaknuo je na razini proizvodnje, ali i na razini promidžbe kroz brend kulena.

„Komunikacijska platforma Osječko-baranjske županije je: Na istoku je Hedonizam, što znači sljubljivanje hrane, vina i događaja, čemu upravo kulen može dati značajan doprinos. Poruka kulenarima je jednostavna – udružite se čak i ako se ne morate udruživati i na taj način razvijajte sve dijelove proizvodnog lanca, budite inovativni u promidžbi i prodaji, a svoj proizvod učinite konkurentnim i prepoznatljivim“, rekla je Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob istaknuo je namjeru gradske uprave Belog Manastira da Festival kulena učini tradicionalnim festivalskim događanjem koje će ljubiteljima domaćih suhomesnatih proizvoda dati razlog za dolaskom u Baranju i Beli Manastir.

Gosti Festivala bili su i proizvođači kobasica iz Svetog Petra u Šumi iz Istre, te proizvođači suhomesnatih proizvoda iz Mađarske i Srbije, a udruga Graševina Croatica održala je zanimljivu radionicu o sljubljivanju vina slavonskih i baranjskih vinogorja i kulena.

FOTO: Dubravko Franjin

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U sklopu Najveće hrvatske fišijade, borilački klub Takeda 3. rujna organizira natjecanje u obaranju ruku i povlačenju konopa...

Testirajte snagu na fišijadi

U subotu 3. rujna 2022. u sklopu Najveće hrvatske fišijade, koja će se održati u Belom Manastiru, borilački klub Takeda Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Craft Truck se pojavljuje na različitim manifestacijama u Osijeku i Slavoniji, a može se angažirati i za privatne evente poput vjenčanja i različitih proslava

Craft truck by Miroslav Kljajić 

Tijekom vikenda na području cijele policijske uprave provesti će se pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje prekršaja vožnja pod utjecajem alkohola, prekoračenja brzine kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela

Vozači oprez-vikend akcija prometne policije!

Hrvatska mora imati snažnu vojnu industriju koju trebamo razvijati i dalje, snažne i opremljene Oružane snage s najnaprednijim sustavima naoružanja, poručio je ministar Anušić iz Osijeka

[FOTO/VIDEO] U Osijeku otvoren Međunarodni sajam sigurnosti i obrane DEFCROS, sudjeluje i Hrvatska vojska