KULTURA

FOTO: Filmska RUNDA – Kino Urania ispunjena domaćim i internacionalnim filmskim poslasticama

Uvijek vesela ekipa iz Filmske RUNDE, ovog vikenda održala je sedmo izdanje svoje revije koje je bilo ispunjeno raznim filmskim poslasticama...

Objavljeno 17.10.2022
Iven Jurić

Ovog vikenda osječkoj publici u Kinu Urania predstavljeni su najbolji kratki filmovi hrvatskih autora, ali i onih internacionalnih na sedmom izdanju Filmske RUNDE, prvi dan bio je rezerviran za filmove s Cherry pop festivala i Studentsku RUNDU na kojoj su ovaj put sudjelovali studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.

Ispred Kina Urania u petak me dočekala vesela ekipa koja je upravo završavala zadnje sitne pripreme kako bi mogli otvoriti ovo sedmo izdanje, popričao sam Ines Jokoš koja radi odnose s javnošću za RUNDU i koja mi je otkrila par zanimljivih stvari vezanih za ovu filmsku poslasticu.

Izjavila je kako je organizacija dobro prošla, na programu su se našli filmovi domaćih autora, ali i internacionalnih u sklopu Cherry pop film festivala, Panel: profi amater bio je fokusiran na pitanje kako odvojiti amatersku produkciju od profesionalne tj. što je sve potrebno kako bi nastao film. Ponosni su i na to što su neke osobe koje su prvo bile volonteri, sada su postali voditelji jednog dijela programa.

Direktor Cherry pop-a Matej Beluhan izjavio je kako je Cherry pop film festival fokusiran na istraživanje seksualnosti u svim aspektima i dimenzijama, prijave budu otvorene u dvije kategorije: studentsku i međunarodnu, one idu putem platforme Film freeway, svaki film treba trajati do 30 sekundi. Nakon prvog izdanja ponosni su što su mogli donijeti nešto novo na scenu, zadovoljni su reakcijama ljudi koji su posjetili prvo izdanje i koji su omogućili daljnji rad. Na pitanje koliko je teško biti amaterski redatelj rekao je da iako je oprema danas visoko dostupna ona ipak zahtijeva financijska sredstva te tako otežava posao.

Subota je bila rezervirana za već spomenuti Panel: profi amater na kojem su producent Matija Drniković i redatelj Tomislav Šoban otkrili koje su granice između nezavisnog i financiranog filma, kako produkcijski pristupiti jednom a kako drugom obliku filmskog stvaranja.

Festivalska RUNDA bila je zaslužna za zatvaranje ovogodišnje revije filmovima: “Pisma na kraju šume” Jelene Oroz, “Mjesta susreta” Antuna Baloga i eksperimentalni film Nine Bačun, “Bonding Humanity” (Perhaps Manifesto), “Kazneni udarac” Roka Bičeka i “Babajanja” redatelja Ante Z. Stolice.

Zabava se nakon Uranije, preselila u prostore Udruge Slama gdje se održala izložba ilustratorice i dizajnerice Ane Kovačić “Extras / Statisti”, a za atmosferu nakon pobrinuli su se underground jazz bend Filc iz Pečuha i osječki bend Mr. Dog.

FOTO: Iven Jurić/Kristina Alilović/Sebastijan Borovčak

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! Počinjemo već u četvrtak kada nam se u goste vraća Kazalište Planet Više…

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black