ŽIVOT

(FOTO) Gradi se već četiri godine: Hoće li novi stadion zaista biti gotov do kraja 2022.? Obišli smo ga…

Promjene na sve strane! Rok završetka radova odgađan nekoliko puta, promijenjeni izvođači radova, izbačeni jacuzziji i saune, povećan kapacitet mjesta...

Objavljeno 06.05.2022
Ivona Amidžić

Obišli smo radove na novom stadionu na Pampasu u osječkoj Retfali. Veliko gradilište krasi ovaj dio grada već nekoliko godina, a nas je zanimalo kako sve napreduje. Usto smo se prisjetili i samih početaka i predstavljanja novog stadiona, a tokom godina ga nisu zaobišle ni  prepreke…

Točno u podne, 19. travnja 2018. godine, u kinu Urania, predsjednik uprave NK Osijek Ivan Meštrović predstavio je projekt novog osječkog stadiona koji se gradi u sklopu lokacije kampa škole nogometa na Pampasu.

Na jednosatnoj prezentaciji rečeno je kako će stadion imati kapacitet od 12.ooo mjesta te će biti najmoderniji stadion u Hrvatskoj i šire. Bit će natkriven, a imat će i brojne druge sadržaje kao što su kafići i restorani, muzej sporta, fan shop, ali i saune, jacuzzi i “sky-boxovi”. Imat će 750 mjesta za automobile i dodatnih 150 mjesta za djelatnike i VIP goste objekta.

Naziv nogometnog kampa će biti Pampas, dok ime stadiona tada još nije bilo određeno. Čak se pričalo i da bi se mogao održati referendum među građanima koji bi mogli predložiti ime stadiona, a onda bi se odlučilo između predloženih imena.

U izgradnju Kampa i stadiona uloženo je 35 milijuna eura, što je najveća privatna investicija u Osijeku još od rata. Rok dovršetka radova bio je otprilike polovina 2020. godine, a obećavalo se i kako postoji šansa da to bude za godinu i pol, tj. do kraja 2019. godine.

U početcima predstavljanja velike investicije i početka gradnje očekivalo se da će posao dobiti domaće tvrtke, a “gradit će ga onaj tko bude ispunjavao uvjete iz natječaja”, naglašavao je tadašnji predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović.

I onda je došla “korona”…

Radovi na novom stadionu unatoč pojavi pandemije koronavirusa nisu stali, već su redovno nastavili po planu, uz opasku kako se pazi na bilo kakvu pojavu zaraze među radnicima. Tu se počelo uzimati u obzir kašnjenje dovršetka radova nakon kraja 2020. godine, ali ipak se radilo o pandemiji koja je na posljetku počela uzimati danak.

Dolazilo je do kašnjenja ili nedolaska materijala te manjka radnika što je sve usporilo.

Rok kraja radova tako je produžen, a točan datum otvorenja nije se mogao predvidjeti još ni polovinom 2021. Meštrović je izvođačima radova dao dodatnih godinu dana za dovršetak radova. Spominjalo se kako bi gradnja mogla biti gotova taman prije kraja godine te da bi prva utakmica mogla biti odigrana već u prosincu 2021., ali su realnije prognoze bile za ljeto 2022. godine.

Dosad se već odustalo od skybox loža i jacuzzija, a u središte pozornosti došlo je nešto novo: ime novog stadiona.

Ime novog stadiona

U svibnju 2021. godine trajali su pregovori s novim generalnim sponzorom projekta koji bi trebao kupiti i ime stadiona te bi tako novi stadion u Osijeku trebao biti prvi u Hrvatskoj koji bi nosio ime generalnog sponzora.

Početkom 2022. godine počele su i glasine o novom imenu stadiona. Slavonski su mediji pisali kako bi Red Bull htio staviti svoje ime na stadion, po uzoru na stadione u Salzburgu, Leipzigu i New Yorku. No, ništa nije bilo potvrđeno i naglašavalo se kako će se u javnost izaći s novim imenom stadiona kada budu potpisani ugovori o suradnji.

Ni mjesec dana nakon toga ništa nije bilo potvrđeno, ali je iz kluba rečeno kako se o toj opciji nije nikad razgovaralo te da će stadion, skoro sigurno, nositi ime jedne od tvrtki u vlasništvu glavnog sponzora kluba, mađarskog bogataša Lorinca Meszarosa.

Opet u središtu pozornosti: Promjena izvođača radova

Prvog dana ožujka ove godine sve je začudilo neočekivano priopćenje NK Osijeka kojim su objavili kako su jednostrano raskinuli ugovor s tvrtkom Eurokamen d.o.o., koja je bila izvođač radova na novom stadionu na Pampasu. Navode kako je ovakav potez bio nužan jer bi inače zbog dinamike radova bio ugrožen cijeli projekt i uopće dovršetak stadiona.

Tako se radovi na izgradnji športsko-rekreacijske namjene Škole nogometa i NK Osijek nastavljaju pod izvedbom tvrtki Strabag d.o.o. i Pharos 95. Kft.

Raskidu ugovora prethodilo je nezadovoljstvo investitora napretkom radova na stadionu, a pojavom većeg broja zaštitara počele su kružiti priče o određenim svađama i razmiricama zbog prekida ugovora. Sve je to ostalo na “rekla-kazala”, a pojašnjeno je kako tvrtka Eurokamen odvlači svoje strojeve s gradilišta pa se bolje pazi da ne bi došlo do neke zabune.

Veći broj zaštitara objašnjen je samom prilikom događaja. Naime, broj zaštitara nije povećan, već su oni koji su bili raspoređeni po gradilištu prebačeni na prilaze te su tako postali “vidljiviji”.

Da nije sve tako krasno probali su pokazati neki mediji, a uzrok tome je prisutnost dvije zaštitarske tvrtke na gradilištu, jedna angažirana od strane investitora, a druga od izvođača radova tvrtke Eurokamen.

U javnost je izašao i podatak kako je tvrtka Eurokamen dobila zabranu, tj. njihovi radnici od ožujka više ne mogu prići gradilištu. To je ipak opovrgnuto od strane odvjetnice Jasminke Truhar, koja je u ime Škole nogometa i tvrtke FM20 potpisala izjavu kako radnici tvrtke Eurokamen u sljedećih 15 dana imaju pristup gradilištu po četiri radnika istovremeno kako bi se odvezla njihova oprema.

Iz tvrtke Eurokamen odgovorili su kako im treba više vremena i radnika zbog količine opreme na gradilištu te su odbili probijanje rokova izgradnje kao razlog raskida ugovora.

Jasno je jedino da bi rok završetka radova ponovno mogao biti promijenjen.

Najnoviji rok za završetak radova

To se potvrdilo i krajem ožujka. NK Osijek tražio je ponovnu odgodu dovršetka radova do kraja ove godine, a cijena cjelokupnog projekta sad je već došla do 60 milijuna eura.

Trenutno su u tijeku radovi na svim dijelovima stadiona, kako je to bilo i u početku, dok bilo kakvi problemi još nisu bili na vidiku. Radi se sve, vanjske ceste, parkiralište, pomoćni tereni, betonske konstrukcije, tribine… Postavlja se krov, a u tijeku su i instalaterski radovi četiri etaže zapadne građevine.

Kako smo ranije naveli, s projekta su izbačeni jacuzziji i saune, ali je zato povećan kapacitet mjesta s 12.000 na 13.005 mjesta.

foto: Grad Osijek i OsijekNews.hr

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U navedenom periodu dionica Dubrovačke ulice, od Pejačevićeve do Strossmayerove ulice biti će zatvorena za promet motornim vozilima

Zatvara se cestovni promet u dijelu Dubrovačke ulice

Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora i cestovne površine u Dubrovačkoj ulici,  neposredno pred Više…

Grad Osijek moli sve sudionike u prometu da u četvrtak, 8. veljače u vremenskom razdoblju od 21:00 pa do iza ponoći izbjegavaju zonu navedenih radova

Radovi na državnoj cesti DC518 u Osijeku

Zbog početka radova na demontaži postojećeg i izgradnji novog kolosiječnog sustava na državnoj cesti DC518 u križanju Ulice kneza Trpimira Više…

Obavijest iz vodovoda, u trajanju od 9 do 12 sati, doći će do obustave isporuke pitke vode

Obustava isporuke pitke vode

Zbog neizostavnih radova na rekonstrukciji cjevovoda pitke vode u Sljemenskoj ulici, dana 23.11.2023. (četvrtak),  u trajanju od 9 do 12 Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša