ŽIVOT

(FOTO) Gradonačelnik Radić posjetio hrvatsku zajednicu u Subotici: Hrvati u Subotici su most suradnje

Razgovaralo se o budućoj suradnji, ponajprije u području školstva i kulture, ali i o mogućim prekograničnim projektima

Objavljeno 19.05.2022
Ivona Amidžić

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić posjetio je u srijedu grad Suboticu gdje se sastao s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Razgovaralo se o budućoj suradnji, ponajprije u području školstva i kulture, ali i o mogućim prekograničnim projektima.

– Konstruktivno i plodonosno smo razgovarali o kulturi i obrazovanju Hrvata u Subotici te na koji način tu suradnju intenzivirati. Grad Osijek i Grad Subotica su gradovi prijatelji još od 2010. godine. Imali smo i projekte prekogranične suradnje, surađivala su i naša kazališta, muzeji i gospodarstvenici. Hrvati koji žive u Subotici su most suradnje, vrijedni i radišni ljudi koji obogaćuju ovaj kraj. Siguran sam da će ta suradnja u budućnosti biti još i bolja – rekao je gradonačelnik Radić i najavio manifestaciju ”Dan vojvođanskih Hrvata” koja će se održati u rujnu u osječkom HNK. Dodao je i da planira skori susret s gradonačelnikom Subotice u Osijeku.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasna Vojnić istaknula je koliko im znači svaka podrška iz Hrvatske, politička i moralna pa i financijska.

– Hrvati u Srbiji ne bi mogli bez potpore Hrvatske, zato smo i danas zahvalni za ovaj posjet, koji je bio izuzetno plodonosan. Razgovarali smo o budućoj suradnji, prije svega u onim područjima za koje smo zaduženi. U obrazovanju je bilo riječi o izvannastavnim aktivnostima koje naša djeca često realiziraju u Osijeku i okolici te o potpori našim studentima kojih je svake godine sve više u Osijeku. Razgovarali smo i o kulturnoj razmjeni, jer ovdje imamo 40-tak kulturnih udruga koje često dobivaju pozive za gostovanja u Osijek. I na toj razini možemo surađivati – rekla je Vojnić.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov istaknuo je kako Grad Osijek u prekograničnim projektima može pomoći hrvatskoj zajednici, ali i svim građanima Subotice.

– Izravnom komunikacijom želimo jasnije posložiti okvir za suradnju i u budućnosti imati plodove. Ivan Radić je predstavnik političke stranke s kojom imamo izuzetnu suradnju na nacionalnoj, županijskoj i gradskoj razini. Mi smo u političkom smislu dio iste obitelji europske pučke stranke i očekujemo da na svim razinama vlasti u Hrvatskoj ostvarimo bogatu i plodonosnu suradnju – kazao je Žigmanov, ocijenivši kako će to doprinijeti razvoju hrvatsko-srpskih odnosa.

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal, asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević, te ravnatelj Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ Ladislav Suknović.

Gradonačelnik Radić s predstavnicima HNV-a i DSHV-a obišao je i buduću Hrvatsku kuću u kojoj će biti smještene krovne institucije hrvatske zajednice, a potom i Hrvatski školski centar u Subotici koji bi na jednome mjestu objedinio vrtić, osnovnu i srednju školu.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gradonačelnici Radić i Kordić potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji te istaknuli sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova

(FOTO) Osijek i Mostar postali gradovi prijatelji – Najveća poveznica je hrvatski narod!

Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak u mostarskoj Gradskoj vijećnici Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu Više…

"Tu nećemo stati. Projekti su brojni, napravit ćemo od Josipovca poželjno mjesto za život"

(FOTO) Radi se punom parom! 640.000 kuna za obnovu ulica u Josipovcu, Radić najavio nova ulaganja

Gradonačelnik Ivan Radić obišao je u petak sa suradnicima obnovljene ulice Matije Gupce i Braće Radića u Josipovcu. Riječ je Više…

Gradonačelnik je najavio i organizaciju nove manifestacije "Ljeto na Kopiki", te nasipavanje pijeska na kupalište kod "Želje"

POTVRĐENO JE! Od srpnja Kopika spremna za kupanje! Obišli smo radove (FOTO/VIDEO)

Prva faza radova na rekonstrukciji i izgradnji Športsko-rekreacijskog centra Copacabana privodi se kraju i bazeni će od srpnja biti spremni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predugo su naši građani bili prepušteni samovolji Googlea i Facebooka koji su debelo profitirali na našim podacima, pa čak i onim najosjetljivijima. Da nas netko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, ali na internetu je sve dopušteno

[VIDEO] Nova pravila za internernet – Borzan: Tko hoće kod nas poslovati, mora poštivati naša pravila!

U Čepinu nas očekuje zanimljiva izložba stari vozila popularno zvanih "oldtimeri". Vrijedi otići i pogledati :)

Izložba oldtimer vozila u Čepinu

U srpnju i kolovozu MUP omogućava građanima dolazak po izrađene dokumente i subotom od 08:00 - 13:00 sati

MUP Osijek – Subotom po dokumente