GOSPODARSTVO

[FOTO] Ivan Anušić: Izgradili smo i otvorili prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije može uskladištiti 3.228 tona voća i povrća i osigurava najkvalitetniju infrastrukturu i uvjete za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća

    Objavljeno 22.02.2023
    Matija Ivanković

    U Eko-industrijskoj zoni Nemetin, u istočnom dijelu grada Osijeka, danas (22. veljače 2023. godine) otvoren je Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće. Riječ je o strateškom projektu Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća. Ukupna investicija iznosi 14,6 milijuna eura (110 milijuna kuna), od čega 10 milijuna eura čine bespovratna sredstva, a 4,6 milijuna eura osigurala je Osječko-baranjska županija. Ukupni kapacitet hladnjače od 3.228 tona raspoređen je na 29 rashladnih komora.

    Prigodnoj svečanosti nazočilo je oko 200 gostiju, od državnih, regionalnih i lokalnih dužnosnika, poslovnih partnera i izvođača radova, vijećnika i čelnika upravnih odjela Županije do poljoprivrednih proizvođača zainteresiranih za rad i suradnju s RDC-om te drugi uzvanici. Nazočne je pozdravio Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije koja je nositelj projekta, dok su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Osijek partneri ovog projekta. Županija je ujedno i vlasnik Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek, trgovačkog društva koje upravlja ovom kapitalnom investicijom.

    Među uzvanicima su bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, saborski zastupnici Goran Ivanović, Marin Mandarić, Romana Nikolić, Stipan Šašlin, Hrvoje Šimić i Vesna Vučemilović, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župani Virovitičko-podravske i Međimurske županije, Igor Andrović i Matija Posavec, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te drugi gradonačelnici i općinski načelnici s područja Županije.

    Župan Ivan Anušić podsjetio je kako je još 2015. godine kao vijećnik Skupštine Osječko-baranjske županije predlagao izgradnju regionalnog distribucijskog centra te da je još 1998. godine osnovana tvrtka ULO hladnjače OBŽ, ali se ništa konkretno nije napravilo. Tek 2017. godine pokreću se konkretne aktivnosti u vezi dokumentacije i osiguranja novca, razgovori s Vladom i ministrima te druge aktivnosti koje su napokon dovele do izgradnje kapitalnog objekta.

    – Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće je veliki projekt koji se dugo najavljivao. Sada, nakon izrade projektne dokumentacije, osiguravanja sredstava za izgradnju i u konačnici same izgradnje, možemo reći da smo u pet godina ostvarili jedan od najvećih projekata što se tiče poljoprivrede. Projekt je izuzetno bitan jer će pružiti potporu proizvođačima voća i povrća na području naše županije i šire, ali i dati dodanu vrijednost njihovim proizvodima. Ovakvi sustavi i centri su trebali biti građeni i ranije i trebalo ih je biti desetak na području naše županije, no nikada nije kasno za važne i vrijedne projekte. Inače, RDC OBŽ za voće i povrće izgrađen je uz veliku pomoć Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Vlade RH. Financiran je od strane Ministarstva poljoprivrede kroz NPOO-a u iznosu od 10 milijuna eura, vlastitim sredstvima od 4,6 milijuna eura te ranije s 2,1 milijuna kuna EU sredstvima iz tehničke pomoći putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za izradu projektne i druge dokumentacije. Za Osječko-baranjsku županiju izuzetno su nam važne sve grane gospodarstva, od turizma, poduzetništva, obrtništva, znanosti do kulture, ali i svega onoga što čini jednu zajednicu kvalitetnom, međutim core business naše županije, odnosno Slavonije i Baranje, upravo su poljoprivreda i prerađivačka industrija, koje su sažete u ovom objektu – rekao je župan Ivan Anušić te zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli realizaciju projekta.

    Direktor RDC OBŽ za voće i povrće d.o.o. Alen Mamić istaknuo je da ovaj objekt bio više od dva desetljeća san mnogih proizvođača voća i povrća, a sada im je na raspolaganju impresivan i moderan objekt na površini od 8.182,15 m2.

    – Potreba i želja za izgradnjom ovakvog centra odavno je poznata, no zbog niza okolnosti i unatoč pokušajima nije bila do sada realizirana. Tek u posljednjih nekoliko godina, u mandatu župana Ivana Anušića, napokon se dogodio konkretan pomak i projekt je od ideje doveden do potpuno izgrađenog objekta, u kojem se upravo nalazimo, dakako opremljenog svom potrebnom tehnologijom te spremnog za početak rada. Zgrada je projektirana po načelu održive gradnje, zaštite okoliša te korištenja obnovljivih izvora energije, što se ogleda i u postavljanju solarne elektrane snage 250 kw. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom (ULO i dinamička) i normalnom atmosferom iznosi 3.228 tona voća i povrća raspoređenih u ukupno 29 rashladnih komora. Na ekološku i konvencionalnu proizvodnju odnosi se 16 komora odnosno 2.220 tona, za ekološke proizvode osigurano je ukupno 7 komora, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta. Postavljena je i posebna linija od 6 komora s ukupnim kapacitetom 318 tona koja je namijenjena za pripremu robe za transport. No, to nije sve. Uz postojeći objekt planiramo graditi još drugu i treću fazu sa infrastrukturom za još višu razinu usluga proizvođačima i bolji plasman roba – kazao je Mamić.

    Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić rekao je kako ga izuzetno raduje što je RDC OBŽ za voće i povrće novi stanar Eko-industrijske zone Nemetin. – Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće je strateški projekt Osječko-baranjske županije, na čemu čestitam županu Ivanu Anušiću. Grad Osijek je prepoznao njegovu vrijednost, na način da smo u njemu sudjelovali kao partner, darovavši zemljište Osječko-baranjskoj županiji. RDC OBŽ će svakako ojačati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, a siguran sam da će im vjetar u leđa biti i Eko-industrijska zona Nemetin koja je jedna od najprivlačnijih u Hrvatskoj – rekao je Radić.

    Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je kako su za početak ovog projekta prvo bili potrebni ideja, vizija, snaga i inicijativa odozdo, za što je odala priznanje Osječko-baranjskoj županiji, kao i na iskoraku i hrabrosti. Dodala je da je zatim trebala postojati Vlada koja je rekla Slavonija, Baranja i Srijem ne više samo na riječima nego u djelu, trebalo je dati formu i strukturu, smisliti programe i projekte u Vladi predsjednika Andreja Plenkovića. Potom su se dogodile krize koje štete, ali su i izazov da se stvori nešto više. Naglasila je kako je u takvim uvjetima Ministarstvo poljoprivrede preko mehanizma Nacionalnog plana otpornosti i oporavka predložilo nešto novo, istinsku reformu i priliku za proizvođače da se udruže, prerađuju i stvaraju dodanu vrijednost, preuzmu hrvatsku oznaku kvalitete, pripreme za ekološke mjere, digitaliziraju. Najavila je da u ožujku slijedi novi javni poziv za edukaciju poljoprivrednih proizvođača koji se žele udružiti u proizvođačke organizacije te koristiti ovakvu infrastrukturu, koja je za njih i stvorena.

    Posebno je naglasila kako se u Osječko-baranjskoj županiji proizvodi 31 posto hrvatske pšenice, 20 posto kukuruza, 26 posto ječma, 46 posto suncokreta, 38 posto raži i 31 posto mlijeka te da Hrvatska ne može razvijati poljoprivredu bez ove županije.

    Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Goran Ivanović naglasio je dvije značajke koje je donio RDC OBŽ za voće i povrće. – To su dodana vrijednost poljoprivredi i udruživanje koje su garancija bolje i ljepše Slavonije i Baranje. Nadam se da će upravo RDC OBŽ biti ta nulta točka s koje ćemo krenuti u stvaranje hrvatske poljoprivrede kakvu svi priželjkujemo – istaknuo je Ivanović.

    – Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće podiže kvalitetu hrvatske poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji i direktno ide na korist proizvođačima voća i povrća. Ono što do sada nisu mogli, dakle ubrati svoje proizvode i uskladištiti ih u ove hladnjače te čekati optimalan trenutak za prodaju, po najpovoljnijoj cijeni, od sada će moći. To je dio naše poljoprivredne politike unaprjeđenja i poljoprivredne infrastrukture i kvalitete proizvoda, a naravno time i kvalitete hrane. Zahvaljujem ministrici poljoprivrede i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koji su dali značajan doprinos realizaciji ovog projekta, i to ovdje u Osijeku – zaključio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prihvat se obavlja na temelju do sada potpisanih ugovora s proizvođačima, kojima je osigurana popunjenost 72 posto ukupnog kapaciteta. U hladnjače je već spremljeno 1.250 tona jabuka, sorti Gala i Jonagold, a narednih dana skladištenje će biti još intenzivnije

    Veliki interes proizvođača najbolja potvrda opravdanosti izgradnje Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće

    Krajem kolovoza u Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće u Osijeku počele su pristizati prve količine jabuka. Više…

    Osnovni cilj je skladištenje voća i povrća malih proizvođača do najboljeg trenutka plasmana na tržište, jer bez hladnjače s odgovarajućim kapacitetima poljoprivrednici voće i povrće prodaju odmah poslije berbe i zbog toga ne postižu odgovarajuće otkupne cijene

    Osječki distribucijski centar ojačat će konkurentnost poljoprivrednika

    Osječki Regionalni distribucijski centar za voće i povrće (RDC) čije se otvorenje očekuje uskoro, strateški je značajan za Osječko-baranjsku županiju, Više…

    Na pomolu je vjerojatno najveća pojedinačna investicija stranog ulagača ikada u Hrvatskoj. Američki industrijski gigant koji ima godišnji prihod veći od 30 milijardi dolara zapošljavati će 4500 osoba a proizvoditi će medicinske protetske dijelove, mikročipove i matične ploče za autoindustriju

    SENZACIJA! U Osijeku se počinje graditi visokotehnološka tvornica s 4500 zaposlenih!

    Američki industrijski gigant koji ima godišnji prihod veći od 30 milijardi dolara, a u više od stotinu tvornica diljem svijeta Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!