ŽIVOT

[FOTO] Iz Osijeka u svijet: Uspon lokalne tvrtke Soldered Electronics

Njihovi proizvodi su dizajnirani da budu jednostavni za korištenje, čime se potiče učenje i eksperimentiranje s elektronikom, a najpopularniji su Inkplate i Dasduino

Objavljeno 19.06.2023
Darija Kovačić

Soldered Electronics, tvrtka sa sjedištem u Osijeku, postala je poznata po proizvodnji elektroničkih ploča namijenjenih “makerima” – entuzijastima za elektroniku. Ideja za ovu tvrtku, koja je do danas dostavila više od 140 tisuća elektroničkih ploča svojim kupcima, se rodila još u vrijeme srednje škole osnivača Davida Zovka, kada je on bio u problemu s izradom svog projekta jer nije mogao pribaviti dijelove za njega u Hrvatskoj. Primjetivši koliko je bilo teško, ali i skupo, u to vrijeme pribaviti potrebne dijelove za elektronički projekt, David odlučuje pokušati dizajnirati svoje ploče i prodavati ih lokalno. Jedna stvar je vodila drugoj, i danas njegova tvrtka proizvodi više od 140 različitih elektroničkih proizvoda vlastitog dizajna.

Soldered Electronics je u malo apstraktnoj industriji koja ima puno dodirnih točaka s IT-jem. Specijalizirao se za proizvodnju elektroničkih ploča namijenjenih “makerima”, entuzijastima za elektroniku, nudeći široku paletu proizvoda koji omogućuju korisnicima da sami kreiraju i modificiraju elektroničke uređaje te kreiraju vlastite elektroničke projekte. Njihovi proizvodi su dizajnirani da budu jednostavni za korištenje, čime se potiče učenje i eksperimentiranje s elektronikom. Njihovi najpopularniji proizvodi su Inkplate i Dasduino. Osim toga, Soldered Electronics pruža i edukativne materijale koji korisnicima pomažu da bolje razumiju i koriste njihove proizvode.

Soldered Electronics je posebno ponosan na činjenicu da je cijeli proces, od ideje do proizvodnje, smješten u Osijeku. Sve se događa u njihovima prostorima na Vinkovačkoj cesti, od ideje, razvoja, prototipiranja, testiranja, proizvodnje, i na kraju: slanja proizvoda u više od 70 zemalja svijeta. Ova činjenica često iznenađuje ljude, s obzirom da na stav javnosti o Osijeku i Slavoniji, ali Soldered Electronics dokazuje da se i u ovom dijelu Hrvatske može razvijati i proizvoditi. Tvrtka kontinuirano zapošljava i trenutno broji 12 zaposlenika.

Ekipa je iskusna i s crowdfundingom. To je oblik financiranja gdje se potencijalnim budućim kupcima prezentira proizvod koji još nije spreman za prodaju, a oni ga mogu unaprijed platiti. Ako se skupi određena količina novca, tvrka s tim novcem proizvodi taj proizvod i dostavlja ga kupcima. Soldered Electronics je na taj način, kroz nekoliko kampanja, prikupio više od 400 tisuća dolara. Kada je riječ o budućnosti Soldered Electronicsa, tvrtka vidi veliku priliku u kupcima unutar Europske Unije, ali i cijelog svijeta. Svojim inovativnim proizvodom Inkplate probili su se već na sva veća svjetska tržišta. S obzirom da ne postoji veliki proizvođač ovakvih elektroničkih proizvoda unutar EU, tu leži velika prilika za Soldered.

Važno nam je i pridonijeti popularizaciji makerstva u Hrvatskoj. Imamo mnoštvo edukativnog materijala na hrvatskom, trudimo se biti maksimalno aktivni u lokalnoj zajednici, držati predavanja, biti prisutni na događajima i održavati ih, ali i držati naša vrata uvijek otvorena svima zainteresiranima”, ističe osnivač tvrtke, David Zovko.

Soldered Electronics je tvrtka koja je nastala iz ljubavi prema elektronici i želje za stvaranjem. S obzirom na to koliko je tvrtka postigla do sada, nema sumnje da će Soldered Electronics nastaviti rasti i inovirati u godinama koje dolaze. Bez obzira na izazove, tvrtka ostaje usredotočena na svoju viziju i nastavlja raditi na ostvarenju svojih ambicija – omogućivanju svima da ostvare svoje elektroničke projekte i usput uče.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cilj ovog simpozija je predstaviti i razmijeniti najnovije znanstvene i stručne spoznaje iz urologije i srodnih medicinskih grana kroz sudjelovanje uglednih hrvatskih i inozemnih stručnjaka

Otvoreni 15. osječki urološki dani u Osijeku

Članstvo u Europskoj uniji otvorilo nam je bezbroj mogućnosti koje smo u mnogočemu i iskoristili, a rezultati toga vidljivi su u realiziranim projektima diljem naše županije.

Obilježen Dan Europe u Osijeku

Kampanja je provedena s ciljem informiranja i privlačenja novih polaznika obrazovnog programa za policijskog službenika/cu. Tom prigodom na trgu su prezentirani oprema i rad svih rodova policije

U Osijeku predstavljena kampanja “Postani policajac/policajka”