ŽIVOT

FOTO: Izazovi obrazovanja – reforma mora krenuti od Sveučilišta ne odlaskom i dolaskom ministara

Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozoskog fakulteta Osijek danas održava prvi dan 2. kongresa Izazovi obrazovanja...

Objavljeno 03.11.2022
Iven Jurić

Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozoskog fakulteta Osijek danas održava prvi dan 2. kongresa Izazovi obrazovanja, koji će trajati sve do subote, program će se sastojati od plenarnih predavanja, diskusija i radionica za studente.

Zamjenik župana Josip Miletić rekao je da je obrazovanje važno naglasiti, jer pravi stručni kadar ključ je razvoja svake sredine, vjeruje i kako će zaključci s ovog kongresa pomoći u daljnjem radu obrazovnog sektora.

Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham istaknuo je kako im je uvijek drago vidjeti da se skupovi ovakvog tipa dobro razvijaju u Osijeku, interdisciplinarnost jamči svima mjeto za koje se mogu zanimati.

Rektor Sveučilišta Vlado Guberac rekao je kako je Filozofski fakultet jedan od većih u sastavu Sveučilišta i koji je svojim radom napravio veliki iskorak kada je riječ o izazovima u obrazovanju, koji se događaju zbog depopulacije Istoka Hrvatske, ali i zbog novih nastavnih planova i programa. Zbog toga Sveučilište želi ponuditi studentima studije koji su deficitarni kako bi pomogli u poboljšanju tržišta.

Dekan FFOS-a Ivan Trojan izjavio je kako njegov Fakultet ne postoji bez interdisciplinarnosti, već dugo vremena su svjesni kako su oni samo potpora studentima i pokušavaju ih obrazovati kako bi samostalno mogli promišljati i razmišljati.

Prof. dr. sc. Vlatko Miliša rekao je kako je prednost ovog kongresa da su u organizaciji sudjelovali i znanstvenici iz osam drugih država, kao najvažniju, ali i najprovokativniju stvar ističe da se reforma ne može raditi dolaskom i odlaskom ministara i da nje nema bez obrazovanja, a fakulteti i sveučilišta trebaju biti mjesta odakle će ona krenuti, također je naglasio kako nitko još nije sustavno analizirao izazove obrazovanja s interdisciplinarnog pogleda.

Član povjerenstva Centra i član organizacijskog odbora dr. sc. Hrvoje Potlimbrzović rekao je kako je do odabira tema dovelo više čimbenika, a to su Pandemija i nove vrste tehnologije koje donose izazove, Centar se sastoji od pet mladih znanstvenika te su oni pomogli u organizaciji te im je iskustvo uvelike pomoglo.

 

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku - Vječno vraćanje jednakog - Nietzscheova najznanstvenija ili najreligioznija misao?

[NAJAVA] popularno-znanstveni Otvoreni četvrtak na FFOS-u

U četvrtak, 29. veljače 2024., održat će se šesto popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta Više…

Riječ je o kongresu translacijske medicine, jednom od novijih područja u medicini koje se bavi implementacijom saznanja iz temeljnih kliničkih znanosti u kliničku praksu, a ovogodišnja tema je Pedijatrija

Osijek domaćin 5. OSCONA – međunarodnog kongresa mladih liječnika i studenata biomedicinskog područja

Osječki studentski kongres – OSCON, peto izdanje međunarodnog znanstvenog kongresa studenata biomedicinskog područja i mladih liječnika, počeo je u četvrtak Više…

Filozofski fakultet Osijek od petka do subote organizira znanstveni skup Breaking Stereotypes in American Popular Culture...

Razbijmo stereotipe

Petak i subota na Filozofskom fakultetu u Osijeku bit će rezervirani za znanstveni skup pod nazivom Breaking Stereotypes in American Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

gOSba je rezultat želje za osvježenjem lokalne/nacionalne gastro event konstelacije. Atmosfera gOSbe je opuštajuća, a glazba lagano gibajuća.

gOSba – novi format na gastro-wine-art event sceni

Unutarnja i vanjska obnova kuće dobro napreduje i radovi su u tijeku i to zahvaljujući donacijama dobrih ljudi

Akcija za obitelj Matijević iz Škabrnje dobro napreduje

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela