Arhiva

FOTO Izložba ‘Muzeji u loncu’

    Objavljeno 03.03.2016
    OsijekNews redakcija

    Danas je u prostoru muzeja Slavonije, zgradi muzeja (Magistrat) u Tvrđi otvorena izložba ‘Muzeji u loncu’. Izložba je ostvarena suradnjom Gradskog muzeja Požega i Muzeja Slavonije Osijek.

    Prilikom otvorenja izložbe uz bogat fundus požeškog muzeja, predstavila su se i starinska jela vezana uz osječku vojnu i građansku povijest. Jedno od popularnih jela koje se moglo i kušati bile su omiljene knedle sa šljivama, a mogla se ćuti i zanimljiva priča o „Osječkom knedl satu“, odlasku Osmanlija te smo doznali zašto naše crkve svakoga petka u 11 sati zvone kao da je podne…  koje nam je ispričao Mislav Pavošević iz ureda Turističke zajednice grada Osijeka, a Robertino Marinjak o sljubljivanju domaćih vina uz ovo poznato jelo.

    Projekt „knedl sata“ provodi Turistička zajednica grada Osijeka u suradnji s udrugom Plantaža i Ugostiteljskom školom u Osijeku.

    O Muzeju u Loncu
    Muzej u loncu pokrenut je sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača i istraživanjem izvora i literature doprinesemo rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća, te gastronomsko-gurmanskom profiliranju ovoga dijela Hrvatske.

    Jer, shvatili smo, prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto najživlja slika onih prije nas, čija su jela ovisila o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima.

    Obzirom na bogatstvo ove teme, blogu Muzej u loncu, samo je nebo granica: fotografijama pripreme zaboravljenih jela snimljenih na terenu, još ćemo dugo razmišljati i s Vama dijeliti zanimljivosti o tradicijskoj prehrani, prošlosti i običajima Požege i Požeštine. Za Dan muzeja 2012. godine naš blog Muzej u loncu se pretočio u izložbu ‘Baš se nekad dobro jelo’, koja zajedno sa začudnom pričom o prehrambenim navikama ovoga kraja i s degustacijom petnaestak nezanimljivijih jela, vrlo uspješno putuje, za sada po Slavoniji, Baranji i Srijemu.

    U želji da suvremenim tehnologijama premostimo današnji međugeneracijski jaz i doista iz prošlosti od naših starih naučimo poštovati hranu i uživati u njoj na sve moguće načine, od srca Vas pozivamo da budete stalni posjetitelj, ovog jedinstvenog Muzeja u loncu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Cvečknknedla s makom i orasima oduševila Osječane

    Tragom priče o osječkoj knedli u subotu smo pohodili tradicionalni Sajam antikviteta, ali u osječkoj Tvrđi ovaj se put moglo Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!