KULTURA

FOTO: Migracije suvremene klasične glazbe na festivalu Novalis

U prizemlju i maloj dvorani Kulturnog centra Osijek sinoć je održan drugi dan šestog po redu Novalis festivala koji se fokusira na suvremenu klasičnu glazbu...

Objavljeno 14.10.2022
Iven Jurić

Novalis festival fokusira se na suvremenu klasičnu glazbu kroz izvedbe skladbi i radionice, predstavljanjem umjetnika koji se bave interdisciplinarnim projektima stvorili su platformu koja privlači širok broj publike i želi odgonetnuti tajne suvremen klasične glazbe i napraviti most između umjetnika i slušatelja. Tema ovogodišnjeg šestog izdanja su migracije.

Na odabir ove teme utjecala su dva čimbenika: gubitak od 10% stanovništva u proteklom desetljeću te Rat u Ukrajini, koji je i nas podsjetio na strahote koje smo doživjeli prije trideset godina, još jedan čimbenik su i migrantske krize koje su uzrokovane klimatskim i političkim promjenama.

Organizacijski tim Festivala čine: Davor Branimir Vincze (umjetnički redatelj), Matko Brekalo (redatelj produkcije), Tihomir Ranogajec (Event manager) i Veronika Reutz Drobnić (društvene mreže).

Prvoga dana u srijedu predstavljene su instalacije četiriju umjetnika te koncert Monologue of a fallen angel kojeg je izveo solo klaritenist Szilard Benes, on je publici predstavio pet skladbi različitih umjetnika.

Sinoć je u prizemlju i  maloj dvorani održan performansa, Messenger autorice HuiHui Cheng te koncert profesorice klavira s Akademije za umjetnost i kulturu Mije Elezović i violinistice Barbare Lüneburg, koje su izvele pet skladbi jer zbog tehničkih problema jednu skladbu nije bilo moguće izvesti.

Danas su na programu dva koncerta koji počinju od 18 sati, prvi će biti rezerviran za nastup pobjednika natjecanja Novalis, a na drugom će nastupiti trio Line upon Line iz teksaškog grada Austin, sutra vas očekuju također dva koncerta, a u nedjelju od 10 sati možete se podružiti i upoznati umjetnike skladbi.

Ulaz na sve koncerte je besplatan!

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Slovenski saksofonist Igor Lumpert svojim se sviranjem i komponiranjem probio u sam vrh globalne jazz scene, čemu je zacijelo doprinijelo i to što već više od dvadeset godina živi i djeluje u New Yorku.

[NAJAVA] Koncert Igor Lumpert Synchronicity

U organizaciji Analognog ureda u subotu, 9. ožujka, u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 20 sati, nastupit će Igor Više…

Nakon uspješno odrađenog prvog izdanja, Pannonian Rock Festival će se od kolovoza 2024. godine održavati na novoj lokaciji - Katakombe u Osijeku.

[NAJAVA] Pannonian Rock festival – ulaznice u prodaji

“Prije svega želimo zahvaliti gradu Osijeku na ukazanom povjerenju i prepoznavanju potencijala Pannonian Rock Festivala”, izjavili su organizatori festivala. Osim Više…

Više od 500 različitih programa za bezbroj nezaboravnih doživljaja najbolja su pozivnica za doći na Špancirfest, koji počinje 18. kolovoza i traje sve do 27. kolovoza.

[FOTO] Najbolja zabava za kraj ljeta, Gdje? Na Špancirfestu!

Jeste li spremni za najbolju zabavu za kraj ljeta? Svi putevi, već tradicionalno, u drugom dijelu kolovoza vode u Varaždin, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova