ŽIVOT

FOTO: Mini Maker Faire ’18. u Osijeku

Riječ je o jedinstvenoj kombinaciji sajma, konferencije i festivala gdje se mogu pokazati ideje i kreacije

Objavljeno 07.05.2018
Alan Srčnik

Osijek Mini Maker Faire ’18. održan je u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek minulog vikenda. Osijek Mini Maker Faire organiziraoje Osijek Software City pod pokroviteljstvom Maker Media, izdavačem časopisa Make koji oko sebe okuplja globalni makers pokret. Što je to?

Originalni Maker Faire je održan u San Mateu, Kalifornija, i 2015. je proslavio desetu godišnjicu s više od 1100 izlagača i 145000 posjetitelja. Detroit, Kansas City, Atlanta, Milwaukee, Orlando, Pittsburgh, San Diego, Silver Spring, Ottawa, Lisabon, Pariz, Rim, Berlin, Newcastle, Hanover, Oslo, Trondheim, Seul, Singapur, Taipei, Tokio i Shenzhen su domaćini “velikih” Maker Faire događaja.

Riječ je o jedinstvenoj kombinaciji sajma, konferencije i festivala gdje se mogu pokazati ideje i kreacije, te podijeliti znanje s drugim “makerima”. Izlagači su tehnološki entuzijasti, hobisti, znanstvenici, umjetnici svih vrsta i dobi, a svima im je zajednička inventivnost, kreativnost i “sam svoj majstor” pristup stvaranju.

Pojavili su se brojni koji rade na projektima koji uključuju robotiku, mikrokontrolere, računala, elektroniku, RC uređaje, virtualnu stvarnost, 3D printanje, lasere, raketarstvo, avio, auto i ino modelarstvo, stare obrte, interaktivnu umjetnost, zelene tehnologije, električne automobile, interaktivne igračke, sve vrste strojeva (što neobičnije, to bolje), održivu proizvodnju hrane …

Djece je bilo – more. Vidjeti su mogli svega. Kao i Vi na fotografijama. A naučiti kako: napraviti jestivu bocu za vodu, stvoriti oblak, lemiti, napraviti bežični punjač, pravilno koristiti, praviti i održavati li-ion baterije, izolirati molekulu DNA, otkriti tajne svemira, napraviti vlastiti 3D model, letjeti dronom, raditiu Linuxu, upravljati LEGO Mindstorm robotom, crtati 3D olovkom, snimiti novinarsku fotografiju, upravljati robotom alkarom i napraviti svoje craft pivo.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Župan Ivan Anušić povjerio je Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek ovlasti nositelja projektnih aktivnosti za sektor elektrotehnike i računalstva.

Elektrotehnička i prometna škola – popularna ‘Emša’, nositelj projekta Centar Izvrsnosti

Jučer je održana sjednica Kolegija župana na kojoj je odlučeno kako će elektrotehnička i prometna škola u Osijeku, slengom poznatija Više…

Projekt Phys-Me Faire predstavljen je u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek. Zahvaljujući projektu educirani su nastavnici, škola je dobila novoopremljen laboratorij, ali su i učenici napredovali stvarajući praktične radove...

Predstavljeni rezultati projekta kojim se unaprjeđuje obrazovanje na području fizike

”Na mladima svijet ostaje” – kaže stara mudra izreka… S tim se slažemo i ponosni smo na projekte koji obuhvaćaju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pogledajte kako je prošla radionica flamenca u Osijeku :)

VIDEO: Flamenco u Osijeku!

Građani su doslovce prerezali žicu i oslobodili tijelo migranta...

Jeste li za ili protiv ostanka migranta u Europi?

Tek toliko da znate, prvi se Dan očeva proslavio pred više od stoljeća - u tekstu saznajte kako je to sve započelo :)

Očevi, sretan vam vaš dan!