ŽIVOT

(FOTO) “Mlađi brat” višednevnih i zahtjevnijih planinarenja: HIGHLANDER EXPERIENCE

Idealno vrijeme za planinarenje je kasno proljeće ili rana jesen, a upravo se tada održava jedno od najatraktivnijih planinarskih događaja u Hrvatskoj...

  Objavljeno 03.05.2021
  Ivona Amidžić

  Planinarenje je prekrasna aktivnost koja iz godine u godinu stječe sve veći broj poklonika. I to s punim pravom, jer prednosti planinarenja uistinu su brojne; od jačanja fizičkog i mentalnog zdravlja, do otkrivanja zadivljujućih ljepota prirode, preko čistog zraka i punjenja baterija na tzv. digitalnom detox-u do upoznavanja istomišljenika i sklapanja divnih prijateljstva.

  Zanimljiva je i činjenica kako su kroz povijest čovječanstva ljudi često odlazili na planinu po inspiraciju i odgovore na pitanja, a s nje se vraćali produhovljeni i bistrog uma.

  Idealno vrijeme za planinarenje je kasno proljeće ili rana jesen, a upravo u potonjem razdoblju održava se jedno od najatraktivnijih planinarskih događaja u Hrvatskoj – HIGHLANDER EXPERIENCE.

  Ovaj „mlađi brat“ višednevnih i zahtjevnijih „starijih“ HIGHLANDER & HIGHLANDER 55, idealan je za sve planinare početnike s manje iskustva pod nogama, koji tek ulaze u svijet planinarenja. Sudionici trebaju pješačiti 30 km, za razliku od 100 km (HIGHLANDER) ili 55 km (HIGHLANDER 55) unutar kojih se nalazi 1 kontrolna točka + start i cilj za najviše dva dana i jednu noć.

  Premda će u prirodi prenoćiti samo jednu večer, šator i spavanje pod zvijezdama ključne su karakteristike koje određuju ovaj događaj i daju mu predznak “nezaboravnog” – na taj način svi zainteresirani će zaista imati prilike iskusiti pravu esenciju HIGHLANDER doživljaja.

  Staza HIGHLANDER EXPERIENCE-a može se još okarakterizirati kao “Velebit u malom”, s obzirom kako je složena na način da u tih tridesetak kilometara sudionici prođu svu različitost terena i prirodnih ljepota koje Velebit nudi: pogled na more, hodanje po stijenama, kroz šume. Kružnog oblika, staza se u potpunosti nalazi unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, s time da je 50% staze s kontinentalne strane planine, a 50% s primorske strane planine.

  Važno je još napomenuti kako, iako se radi o planinarskom događaju pogodnom za početnike, sudionicima se preporučuje doći u dobrom fizičkom stanju, s obzirom da ima nekoliko većih i zahtjevnijih uspona, posebice drugog dana hike-a.

  HIGHLANDER EXPERIENCE će se održati tijekom posljednjeg vikenda u rujnu pa se može nazvati i svojevrsnom vikend varijantom. Sudionici završavaju događaj tijekom nedjelje i na taj način imaju fleksibilnost u slučaju da nisu u mogućnosti izbivati s posla radnim danima kako bi prisustvovali na druga dva formata događaja koji se uglavnom završavaju od ponedjeljka do srijede (pa i četvrtka).

  Dio HIGHLANDER EXPERIENCE prolazi Premužićevom stazom koja predstavlja arhitektonsko remek djelo – gotovo je neprimjetno stopljena s prekrasnom prirodom i okolišem koji ju okružuje, odlična je za početnike, jer je pogodna za hodanje i nema strmih terena, a jedinstvena je i po načinu na koji je izgrađena — koristeći samo tehniku suhozida.

  HIGHLANDER EXPERIENCE, kao što sam naziv govori, pruža mogućnost svojim sudionicima osjetiti djelić HIGHLANDER duha i motivirati ih u nastavku daljnjeg planinarskog iskustva. Unutar 33 uzbudljiva sata, svi zaljubljenici u aktivan život imat će priliku istražiti dio Velebita i boraviti slobodni ispod zvjezdanog neba. Rezervirajte 25. i 26. rujan za ovaj jedinstveni doživljaj i priuštite si avanturistički vikend koji ćete pamtiti cijelog života.

  Više informacija na: https://highlanderadventure.com/velebit/hr

  foto: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Prvi HIGHLANDER koji je stigao na cilj ove godine je 17-ogodišnji Lucijan Hrvaćanin - njegov prolazak kroz cilj izazvao je mnoštvo emocija, ponosa i divljenja, a njegovi su roditelji i sami HIGHLANDERI...

  Završila je četvrta avantura života zvana HIGHLANDER s više od 300 sudionika

  Završila je četvrta po redu avantura života zvana HIGHLANDER Velebit na kojoj je bilo više od 300 hrabrih ljubitelja prirode Više…

  Kristijan Horvat i Stjepan Schönberger ispričat će svoja iskustva na planinarskom spektaklu na Velebitu

  Predavanje HIGHLANDER Velebit Croatia: Okršaj čovjeka i prirode – borba uma protiv tijela

  Kristijan Horvat i Stjepan Schönberger 25. veljače (utorak) u 20 sati u prostorijama PD ”Zanatlija” Osijek održat će predavanje o Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Glavni cilj obilježavanja ovoga međunarodnog dana je senzibilizacija djece na važnost i ulogu obitelji u njihovom odrastanju

  Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske obilježio Međunarodni dan obitelji

  Na bolničkom liječenju nalazi se 105 osoba, i to 81 u osječkom KBC-u, od kojih su 18 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 24 pacijenta

  U Osječko-baranjskoj županiji 28 novozaraženih, umrle tri osobe

  Do danas je ukupno testirano 1.937.595 osoba, od toga 8.004 u posljednja 24 sata

  Danas imamo 491 novi slučaj zaraze u Hrvatskoj